Un cafè i una conversa per lluitar contra la soledat
- La 'Setmana contra la soledat no desitjada' és un projecte de la Fundació Sant Joan de Déu amb activitats i campanyes de sensibilització
- Un de cada 4 infants d'entre 10 i 12 anys diuen sentir-se sols i també un 26% dels joves
A vegades un simple gest pot suposar-ho tot. El que pot ser insignificant per uns, com és prendre un cafè i tenir una conversa, pot ajudar molt a persones en situacions complicades. I una d'elles és la soledat no desitjada. Una problemàtica sovint estigmatitzada i que aquesta setmana l'obra social Sant Joan de Déu ha tractat de combatre amb activitats i campanyes de sensibilització.
En concret, la plaça Urquinaona aquest dilluns s'ha convertit en un espai on poder compartir sensacions i neguits amb persones que ja han viscut la mateixa situació. L'entitat ha col·locat 15 taules amb dues cadires i un voluntari en cadascuna. Una jornada a la qual s'han apropat tant gent gran com jove i en la qual s'ha tingut oportunitat d'expressar preocupacions.
La Fundació també ha organitzat un cinefòrum col·lectiu amb la col·laboració de Filmin i l'Espai Texas i té preparat un col·loqui amb Andrés Martín, escriptor expert en benestar emocional, entre d'altres.
La soledat es pateix a qualsevol edat
La soledat no desitjada no entén d'edats i afecta a més de 30 milions de persones a Europa. Tot i ser un sentiment associat, generalment, a les persones grans perquè més del 50% dels majors de 80 anys viuen amb sensació de soledat, en realitat el 26% dels joves la pateix. I un de cada quatre infants d'entre 10 i 12 anys també diu sentir-se sol.
Juanjo Ortega, director de l'Obra Social de Sant Joan de Déu assegura que la realitat dels infants en aquesta situació és complicada perquè "a casa poden fer-ho tot, des de tancar-se a l'habitació com recrear-se una vida social amb les xarxes socials".