Millorar la salut mental a les presons: es crea un pla de 10 mesures i es revisarà el protocol antisuïcidis
- El suïcidi d'un intern a la presó de Puig de les Basses el 10 d'octubre eleva a 11 els casos registrats enguany
- Les mesures han sorgit del grup de treball d’experts de les conselleries de Justícia i Salut
El degoteig de casos de suïcidis a les presons catalanes ha fet evident que cal millorar la salut mental de les persones internes. Per això, les conselleries de Justícia i de Salut han anunciat que revisaran el programa de prevenció dels suïcidis als centres penitenciaris del 2019.
Mentrestant, han presentat un pla de xoc que inclou la creació d'una taula permanent de prevenció de suïcidis a cada presó, la sensibilització dels agents implicats i l'aparició per primer cop de la figura de l'intern de suport, entre altres mesures. L'últim cas ha estat al Puig de les Basses de Figueres el passat 10 d'octubre.
El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, s'ha mostrat preocupat per l’alta taxa de suïcidis a les presons catalanes, que ja en són 11 enguany en una població d’uns 8.000 interns.
Les 10 novetats
Les 10 mesures concretes per millorar la prevenció, la detecció i l’actuació han sorgit del grup de treball d’experts de les dues conselleries i està previst que es comencin a aplicar a curt termini, algunes d'aquí a dues setmanes.
- Creació d'una taula permanent de prevenció de suïcidis a cada centre penitenciari. Estarà per tots els agents implicats i revisarà mensualment les dades de detecció i l'evolució. Amb aquesta informació, es traslladaran recomanacions a l'equip directiu.
- Sensibilització i formació de tots els agents que intervenen en els centres penitenciaris en la detecció dels riscos.
- Ampliar la possibilitat d'actuacions previstes mitjançant la definició d'un sistema d'alerta en atenció d'esdeveniments crítics i la presència de factors concurrents que permetin activar un procediment de mesures de protecció i de suport personal.
- Els interns podran esdevenir agents actius en la detecció del possible risc. Així, es crea la bústia d'avís per la vida i es desplega la figura de l'intern de suport per acompanyar les persones amb risc de suïcidi.
- Monitoritzar les activitats i les actuacions per intensificar el pla de seguiment.
- Es prohibeix l'accés a mitjans o estris que podrien esdevenir letals.
- Habilitar espais alternatius per la prevenció del suïcidi. Habilitar el departament d'atenció especialitzada per persones amb discapacitat intel·lectual.
- El metge o psiquiatre dictaminaran si existeixen contraindicacions temporals en l'aplicació d'aïllament en la cel·la.
- Garantir la connectivitat, és a dir, assegurar que el registre de la informació sigui compartit entre els professionals.
- En tres mesos es realitzarà un estudi de risc de suïcidi en perspectiva de gènere.