Enlaces accesibilidad

El Govern crearà una reserva pública de solars per a 20.000 pisos

  • Es crearà una reserva de solars públics de construcció en una primera convocatòria per a febrer de 2025
  • L’acord inclou un Fons Públic d’Emancipació per fer un préstec per l’entrada dels pisos de compra per a joves

Per
Façana d'un edifici de Barcelona (ACN | Jordi Borràs)
Façana d'un edifici de Barcelona (ACN | Jordi Borràs)

El Consell Executiu d’aquest dimarts ha aprovat el pla de 18 mesures urgents per incrementar l’oferta d’habitatge protegit a Catalunya. Les accions que vol posar en marxa el govern de Salvador Illa es basen en tres eixos fonamentals: crear una reserva de solars públics de construcció en una primera convocatòria de febrer de 2025, augmentar els diners públics per finançar la compra i un fons d'emancipació per a joves. 

Les claus

Entre les mesures actuals, destaca la reserva pública de solars, que té com a finalitat determinar anualment els espais disponibles per a la construcció d'habitatges de protecció oficial de lloguer. En aquesta reserva s'inclouran solars amb promotor, solars sense promotor i promotors privats.

La Generalitat llançarà posteriorment una convocatòria pública d'ajuts. El Govern preveu que l’Institut Català de Finances posi en marxa una línia de préstecs anuals de 500 milions d’euros per a operadors públics i privats que desenvolupin habitatge protegit inclòs en aquesta reserva, amb l'objectiu de pal·liar la manca de finançament.

A més, el document contempla la necessitat de modificar les normatives per permetre que els municipis destinin a habitatge solars que inicialment estaven previstos per a equipaments, però que ara no els necessiten.

Pla de mesures urgents per a l'habitatge: es prioritzen els pisos públics i el control del lloguer

El pla té com a objectiu accelerar la transformació de sòls residencials per a habitatges de protecció oficial i intensificar la promoció directa. L’Incasòl, tal com es detalla al document, tindrà recursos per adquirir sòl per al lloguer protegit i obrirà cada any una convocatòria per a l'adquisició d'edificis d'obra nova qualificats d'habitatge protegit per al lloguer; també s'inclouran els béns de la Generalitat amb potencial per a lloguer protegit.

L'acord aprovat inclou la creació d'una Taula de Treball entre la Generalitat i el govern espanyol per facilitar la transformació de sòl i edificis de titularitat estatal en habitatges de protecció oficial o allotjaments dotacionals. A escala local, s'establirà una convocatòria anual de subvencions per a ajuntaments per contractar equips externs que proporcionin assistència tècnica per promoure l'habitatge protegit de lloguer.

Ajuts als joves

El pla inclou la creació d’un fons públic d’emancipació que permetrà als joves ajornar l'entrada per a la compra del seu primer habitatge al mercat lliure. L'objectiu del Govern és arribar a 12.000 unitats familiars en cinc anys. Els joves podran posposar el pagament de l’entrada (fins a un límit màxim que es fixarà), de manera que no hauran de retornar aquesta quantitat fins d’aquí a 30 anys, quan ja hagin satisfet el préstec principal per l’adquisició de l’habitatge.

L’Institut Català de Finances s'encarregarà de crear el Fons, mentre que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya subvencionarà l’ajornament de l’entrada. Per accedir a aquest ajut, el pis haurà de ser classificat com a Habitatge de preu limitat de manera permanent. Això significa que només es podrà vendre al preu d’adquisició més l’increment de l’IPC, garantint que el jove recuperi sempre el valor actual de la seva inversió, sense increments addicionals. Estarà dotada anualment de 100 milions d’euros.

Finalment, l’acord busca incrementar els ajuts per garantir que les famílies vulnerables puguin mantenir-se a casa seva. Per això, augmentaran fins als 500 milions d’euros anuals, cosa que permetrà, entre d’altres, cobrir les despeses de lloguer per a aquells que no puguin fer front a la totalitat del cost de l’habitatge.

El Consell de ministres aprova noves mesures d'habitatge

El Consell de Ministres ha aprovat dues mesures per facilitar l'accés a l'habitatge. D'una banda, es crearà un registre únic de pisos de lloguer de curta durada amb l'objectiu de lluitar contra el frau d'aquest tipus de lloguer. Sense la inscripció en el registre, no es podrà comercialitzar. De l'altra, es perllonga el bo de lloguer jove. Un ajut de 250 euros durant dos anys. Una mesura que ha provocat un nou xoc entre els socis de govern perquè Sumar la considera insuficient. 

La Generalitat ja ha dit que complementarà la regulació estatal d'habitatge amb "amb un règim sancionador i un cos d'inspecció" que s'aprovi des de Catalunya. "Quedarà cobert el frau amb el lloguer no habitual", ha detallat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres també critica aquestes ajudes del govern de Sánchez perquè considera que només protegeixen els interessos dels propietaris. El 23 de novembre sortiran al carrer per denunciar l'augment desmesurat dels lloguers i amenacen de deixar de pagar les quotes.