Enlaces accesibilidad
IPC

La inflació al setembre cau fins a l'1,7%, el nivell més baix des de març del 2021

  • L'IPC disminueix set dècimes respecte a l'agost a causa de l'abaratiment dels carburants i la moderació dels preus dels aliments
  • La inflació subjacent es redueix només dues dècimes fins al 2,7%

Per
Una de les parades del Mercat Central de Tarragona  (ACN | Neus Bertola)
Una de les parades del Mercat Central de Tarragona (ACN | Neus Bertola)

Catalunya abandona la tendència inflacionària dels últims anys i consolida la moderació de preus. L'Índex de Preus al Consum (IPC) del setembre disminueix set dècimes respecte a l'agost fins a l'1,7%. Es tracta del nivell més baix des del març del 2021, abans de la crisi inflacionària que es va viure sortint de la pandèmia i amb la guerra d'Ucraïna.

Aquesta caiguda de la inflació ha estat a causa d'un abaratiment dels carburants, així com una contenció dels preus dels aliments. No obstant això, l'IPC subjacent només es redueix dues dècimes al setembre fins al 2,7%, ja que no té en compte els preus volàtils com els hidrocarburs o els aliments frescos.

En el conjunt d'Espanya, la tendència és similar amb un descens de la inflació fins a l'1,5%, vuit dècimes menys respecte el mes d'agost. Catalunya se situa només dos punts per sobre la mitjana espanyola.

L’IPC al setembre assoleix el nivell més baix en tres anys i mig

Contenció dels preus dels aliments

La cistella de la compra modera els seus preus al setembre amb una variació interanual de l'1,9%, una dècima menys respecte l'agost. Els aliments que s'han encarit més en l'últim any són els olis (+14,4%), la carn ovina (+11,2%), les patates (5,3%), el feix fresc i congelat (+3,5%) i el pà (1,4%). Per altra banda, han disminuït els preus dels llegums i hortalisses (-5,1%), de la llet (-2,7%) i de la fruita (-0,7%).

Baixada dels preus dels carburants

Els preus dels combustibles s'han abaratit un 11,6% en l'últim any. És el tercer mes que els preus se situen més baixos que en el darrer exercici.

Amb el final de la temporada turística, els preus dels paquets turístics baixen al setembre un 18,2% respecte a l'agost, tot i que en l'últim any s'han encarit un 1,8%.