Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 15 d'octubre del 2024 | Junts nega estar negociant amb el PP una moció de censura a Pedro Sánchez

  • El Govern crearà una reserva pública de solars per a 20.000 pisos
  • La inflació al setembre cau fins a l'1,7%, el nivell més baix des de març del 2021
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La presidenta de Junts, Laura Borràs
La presidenta de Junts, Laura Borràs

L'actualitat d'aquest dimarts passa per l'homenatge d'institucions i partits amb ofrenes a la tomba de Lluís Companys en l'aniversari del seu afusellament. També a l'àmbit polític, Junts ha negat estar negociant amb el PP una moció de censura a Pedro Sánchez, segons ha dit Laura Borràs a TVE.

Per abordar la problemàtica de l'accés a l'habitatge, el Govern crearà una reserva pública de solars per a construir 20.000 pisos fins al febrer de 2025. Des de la Moncloa, s'ha anunciat un registre de pisos de lloguer de curta durada i el perllongament el bo de lloguer jove.

La inflació s'ha reduït notablement al setembre. L'IPC a Catalunya ha baixat fins a l'1,7%, set dècimes menys que a l'agost, la dada més baixa en tres anys i mig. Es deu principalment a l'abaratiment de la benzina i al preu de l'electricitat i els aliments.

L'actualitat a Catalunya, 15 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:36

    Maria Dueñas, Maria Oruña, Paloma Sánchez, Pablo Motos o Vicente Vallés, els noms més sonats per recollir el Premi Planeta

     

    Maria Dueñas, Maria Oruña, Paloma Sánchez, Pablo Motos o Vicente Vallés, els noms més sonats per recollir el Premi Planeta. La gala se celebra avui a les 21:00 h.

  • 20:03

    La CUP nomena Non Casadevall secretari general i portaveu, Susana Moreno coportaveu, i Berta Ramis coordinadora

     

    La CUP ha nomenat Non Casadevall nou secretari general i portaveu, mentre Susana Moreno assumeix les tasques de coportaveu i referent en les relacions polítiques, i Berta Ramis esdevé coordinadora. La nova direcció anticapitalista ha assegurat haver fet un exercici “d’honradesa i autocrítica” després d’haver perdut representació els darrers anys i ha presumit de ser els únics que han “passat pantalla” del darrer cicle independentista.

  • 19:45

    Turull afirma que una moció de censura contra Sánchez amb PP i Vox és "pura fantasia"

     

    Jordi Turull ha afirmat que una moció de censura contra Pedro Sánchez que sumi els vots de Junts als de PP i Vox és “pura fantasia”. El secretari general dels juntaires ho ha dit després que la presidenta del partit, Laura Borràs, hagi assegurat al matí que la formació no descarta “absolutament res”.

  • 18:43

    Les organitzacions agràries demanen una llei de titularitat que regularitzi la situació de les dones rurals

     

    Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional de la Dona Rural i continua sent una jornada reivindicativa perquè la majoria de dones encara són invisibles al món rural i la seva tasca no és reconeguda. La bretxa salarial entre home i dones al sector agrari supera el 50%.

    Les dones rurals demanen reconeixement | Pepa Sangenís
    rtve Les dones rurals demanen reconeixement | Pepa Sangenís
  • 18:42

    Tot a punt per a l'entrega del Premi Planeta, que enguany ha rebut un total de 1.070 obres

     

    Aquest dimarts al vespre s'entrega el premi Planeta. Amb la presència dels reis, el Museu Nacional d'Art de Catalunya acull la gala d'entrega del premi Planeta de novel·la que coincideix amb el 75 aniversari de l'editorial.

    Tot a punt per a l'entrega del Premi Planeta, que enguany ha rebut un total de 1.070 obres | Agnès Batlle
    rtve Tot a punt per a l'entrega del Premi Planeta, que enguany ha rebut un total de 1.070 obres | Agnès Batlle
  • 18:26

    Renfe estableix un nou servei d’autobús entre Reus i Sant Vicenç de Calders a les primeres i últimes hores del dia

     

    Renfe i el departament de Territori estableixen a partir del pròxim dijous 17 d’octubre un servei complementari amb autobusos entre Reus i Sant Vicenç de Calders per als tres primers trens del matí sentit nord i els tres últims del dia en sentit sud. Els horaris de sortida des de Reus seran 5.30 h, 6.10 h i 7.55 h. Per la tornada de Sant Vicenç de Calders a la capital del Baix Camp s’han programat a les 19.00 h, 21.00 h i 22.00 h. Aquesta mesura estarà operativa de dilluns a divendres.

  • 18:00

    Custo Barcelona tanca aquest vespre la 080 Barcelona Fashion Week

     

    Guillermina Baeza, Carlota Barrera o Custo Barcelona. Són algunes de les marques que desfilen avui a la 080 Barcelona Fashion. La jornada ha començat amb un nom propi: el de Virginia Cerrutti, estudiant de disseny i guanyadora del Premi Halston.

  • 17:22

    Gairebé el 68% de les cites d'atenció primària han d'esperar més de 48 hores a Catalunya

     

    Amnistia Internacional ha denunciat que el 67,7% de les cites d'atenció primària han d'esperar més de 48 hores per ser ateses a Catalunya. Aquest és el percentatge del 2023 i mostra un empitjorament respecte al 2022, quan era del 61%, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, era del 63,5%. D'altra banda, l'informe de l'organització mostra també que la despesa pública en atenció primària ha baixat un 4% entre el 2009 i el 2022 a Catalunya. Tot i això, en termes generals la despesa sanitària pública total va pujar a Catalunya un 8% en el mateix període.

  • 17:03

    L'Ajuntament de Barcelona exercirà el dret de tanteig per adquirir una de les finques del Clínic subhastades

     

    Segons ha explicat en comissió la tinenta d'alcaldia d'Habitatge, Laia Bonet, es tracta de l'immoble ubicat a Navas de Tolosa, l'únic lot dels cinc de la subhasta que va rebre una oferta per part d'un comprador. De fet, el consistori només pot exercir el dret de tanteig i retracte –compra preferent- en aquest cas, ja que calia que prèviament hi hagués una oferta d'un tercer sobre la taula. Respecte dels quatre lots que van quedar deserts, corresponents a quatre immobles, ha dit que treballen en una solució.

  • 16:30

    Gabilondo demana crear un fons estatal per indemnitzar les víctimes d'abusos de l'església

     

    El Defenso del Poble urgeix a les corts generals a crear un fons estatal en què col·labori l'església per indemnitzar a les víctimes de pederàstia. Ángel Gabilondo ha actualitzat les dades de l'informe sobre abusos sexuals en l'església: en el darrer any s'han incorporat 144 noves víctimes. Ja són 516 en total.

  • 16:20

    Alerta per pluges intenses

     

    A aquesta hora plou a moltes comarques i la previsió és que durant la tarda ho acabi fent, amb intensitat, a qualsevol lloc de Catalunya. Per això, Protecció Civil ha activat el Pla Inuncat en fase de prealerta.

  • 16:05

    El Govern aprova l'Estatut dels Municipis Rurals

     

    El Consell Executiu ha donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei, que inicia el seu tràmit parlamentari. Aquest projecte de llei ja s'havia aprovat la legislatura passada, amb l'executiu liderat per Pere Aragonès, però la iniciativa va decaure quan es va acabar la legislatura de manera anticipada. Ara el Govern de Salvador Illa la torna a tirar endavant, sense cap modificació respecte al text anterior. El Govern ja va anunciar la seva intenció d'aprovar la iniciativa la setmana passada, després de reunir-se amb les entitats impulsores de l'Estatut. S'espera que la llei beneficiï 596 municipis rurals.

  • 16:00

    Un jutjat ordena tapar cautelarment el mural independentista de la plaça Cívica de la UAB

     

    Un jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha ordenat tapar provisionalment amb una lona un gran mural pintat a la plaça Cívica de la UAB amb missatge a favor de l’independentisme, el socialisme i el feminisme, una bandera estelada, la bandera comunista i les sigles SEPC. L’entitat espanyolista Impulso Ciudadano va demanar “retirar l’exhibició” del mural, i el jutjat ha admès una solució cautelar com la que es va fer servir en la campanya electoral de les passades europees mentre s’espera la decisió definitiva, segons la resolució.

  • 15:30

    Famílies vulnerables reben cartes del Govern demanant que retornin diners de prestacions cobrades

     

    Famílies vulnerables estan rebent cartes del Departament de Drets Socials i Inclusió demanant que retornin diners de prestacions cobrades amb imports erronis, principalment de la Renda Garantida de Ciutadania. El departament assegura que ha detectat la problemàtica i és conscient del malestar i els inconvenients que aquestes cartes poden comportar. Assegura que està explorant totes les vies per buscar una solució, però remarca que segons el marc legislatiu vigent, les administracions estan obligades a reclamar la devolució d'imports cobrats indegudament.

  • 15:01

    "El Perro del Hortelano" de Lope de Vega s'estrena al Poliorama

     

    La versió més còmica del clàssic de Lope de Vega, "El Perro del Hortelano" s'estrena aquest vespre al Teatre Poliorama. És la primera vegada que aquesta comèdia dirigida per Paco Mir fa temporada a Barcelona. L'obra s'allunya dels cànons tradicionals i entra de ple dins del gènere "teatre dins el teatre", on dues trames s'entrellacen per fer un homenatge al teatre clàssic i al modern.

  • 15:28

    Els metges demanen prendre mesures contra la sobreexposició dels menors a les pantalles

     

    Revertir la responsabilitat de la sobreexposició a les pantalles dels pares cap a les empreses tecnològiques. Aquesta és la recomanació del col·legi de metges de Barcelona que avui ha presentat un document amb propostes concretes perquè es prenguin mesures.

  • 15:15

    L'ingrés d'infants amb malalties hematològiques a l'Hospital Vall d'Hebron ja és molt més acollidor

     

    L'ingrés a l'Hospital Vall d'Hebron d'infants i adolescents amb leucèmies o altres malalties hematològiques serà més acollidor a partir d'ara. L'hospital ha renovat la unitat de trasplantament de sang i medul·la òssia. Les noves habitacions faciliten l'acompanyament dels familiars que abans només podien entrar amb roba esterilitzada i tampoc podien compartir el menjar en el mateix espai.

  • 14:17

    Junts nega estar negociant amb el PP una moció de censura a Sánchez.

     

     

     

    La presidenta del partit, Laura Borràs, ha estat contundent a Televisió Espanyola. Assegura que s'ha malinterpretat el que ha dit en una entrevista a Telecinco, on semblava deixar la porta oberta a un acord per fer fora a Sánchez. 

     
  • 14:44

    Primer homenatge a Lluís Companys amb la nul·litat del seu judici reconeguda i amb Illa com a president.

     

     

    Els socialistes posen en valor el diàleg i el respecte institucional que hi ha ara entre Govern i Generalitat. Junts, però, aprofita l’homenatge i l'ofrena a Lluís Companys per carregar contra Illa a qui acusen de no defensar els interessos dels catalans. 

    Primer homenatge a Lluís Companys amb la nul·litat del seu judici reconeguda i amb Illa com a president
    rtve Primer homenatge a Lluís Companys amb la nul·litat del seu judici reconeguda i amb Illa com a president
     
  • 13:55

    84 anys de l'afusellament del president Lluís Companys al Castell de Montjuïc.

     

     

    Polítics i institucions homenatgen la memòria de l'expresident amb la tradicional ofrena al Fossar de Santa Eulàlia. Informa: Ferran Cuixart.

    84 anys de l'afusellament del president Lluís Companys al Castell de Montjuïc
    rtve 84 anys de l'afusellament del president Lluís Companys al Castell de Montjuïc
     
  • 13:34

    Universitats publica el primer model d'examen de les PAU del 2025, el de llengua i cultures llatines

     

    El Departament de Recerca i Universitats ha publicat el primer model d'examen de les PAU del 2025. Es tracta de la prova de llengua i cultures llatines. L'examen consta de quatre exercicis, un de traducció, un de morfosintaxi i etimologia, un de cultura llatina i el seu llegat i un d'exposició d'un tema d'aquesta matèria. Els quatre exercicis plantejats s'han de contestar, tot i això, dins del tercer exercici l'alumne sí que pot escollir entre dues opcions.

  • 13:28

    Judici a un home acusat d'abusar sexualment de les seves cosines menors d'edat

     

    Continua el judici a l'Audiència de Barcelona a l'home acusat d'abusar sexualment durant anys de les seves cosines menors d'edat i d'induir una d'elles a la prostitució. Entre els testimonis que han declarat aquest dimarts, hi ha alguns dels homes que haurien pagat per tenir sexe amb la víctima o les amigues d'ella.

    Judici a un home acusat d'abusar sexualment de les seves cosines menors d'edat | Sergi Bassolas
    rtve Judici a un home acusat d'abusar sexualment de les seves cosines menors d'edat | Sergi Bassolas
  • 13:26

    L'Affac denuncia manca de places públiques

     

    Les associacions de famílies d'alumnes de Catalunya denuncien que tant a I3 com a primer d'ESO hi ha un dèficit molt important de places públiques. I que això deriva alumnat cap al sistema privat i concertat. Un fet que també passa a l'FP. Asseguren que en els darrers anys les matriculacions de grau mitjà a centres privats s'han duplicat.

     

  • 13:19

    Filmets compleix 50 anys amb una mirada al passat i al futur

     

    El divendres 18 d'octubre s'estrena la 50a edició de FILMETS Badalona Film Festival que durarà fins al 27 del mateix mes. El festival porta actiu des del 1969, quan s'anomenava Biennal de Cinema Amateur i és reconegut com el més antic de l'Espanya.

    El tret de sortida serà el pròxim divendres amb la sessió inaugural el divendres 18 a les 20 hores al Teatre Zorrilla de Badalona i estarà formada per la projecció de cinc curtmetratges, tant nacionals com internacionals. En aquest acte, es podrà veure el curt "The one note man" la qual va ser seleccionada en la passada edició dels Oscars.

  • 13:17

    L'impacte del protocol del dol perinatal: suport als progenitors i un comiat digne

     

    El tractament del dol davant la pèrdua d'un fill ha anat evolucionant i ja es té més en compte el dolor dels progenitors per la seva pèrdua. Per això, els professionals sanitaris dels hospitals fan un acompanyament i els faciliten poden fer el comiat que desitgen.

    L'impacte del protocol del dol perinatal: suport als progenitors i un comiat digne | Marga Esparza
    rtve L'impacte del protocol del dol perinatal: suport als progenitors i un comiat digne | Marga Esparza
  • 13:13

    L'excomissari Eugenio Pino es nega a declarar a la comissió de l'Operació Catalunya al Congrés.

     

     

    L'excomissari i exdirector adjunt de la Policia Nacional, Eugenio Pino, ha evitat respondre a les preguntes dels diputats durant la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya al Congrés. Pino ha començat la seva compareixença avisant que es tracta d'una "comissió política" i que per la seva condició de policia està obligat a mantenir "secret". Els representants de Junts, Esquerra i els Comuns li han realitzat preguntes, però només ha fet algun matís sense entrar a respondre el fons de cap assumpte.

  • 13:01

    L’Hospitalet engega una campanya contra el consum abusiu de begudes energètiques

     

    Conscienciat dels efectes nocius d’un consum excessiu de begudes energètiques. És l'objectiu de l'Ajuntament d'Hospitalet de Llobregat. Amb el lema ‘Begudes energètiques. Perill de sobrecàrrega’, la campanya, que preveu fer tallers a centres educatius i esportius i repartir diferents materials informatius, recorda, entre altres missatges, que una llauna d’aquestes begudes equival a quatre llaunes d’una beguda de cola o a tres cafès i dels efectes negatius que això comporta en la salut física i mental. Els responsables de la campanya alerten que els consumidors cada cop són més joves, a partir dels 13 anys, i que la majoria no associen el seu consum excessiu a una possible addicció.

  • 12:33

    Vall d’Hebron renova la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l’Hospital Infantil

     

    L'Hospital Vall d'Hebron ha renovat la Unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics de l'Hospital Infantil gràcies a les donacions de la Fundació Aladina, la Fundació Albert Bosch i Small. Les antigues cambres d'aïllament s'han renovat i convertit en nou habitacions d'entorn protegit, amb llum natural i lavabos adaptats. L'objectiu és propiciar l'acompanyament i el benestar emocional dels pacients i les seves famílies. Tenen espais compartits com una zona de jocs, una zona d'adolescents, un menjador i un gimnàs.

  • 12:17

    El Sindicat de Llogateres convoca una manifestació el 23 de novembre a Barcelona contra els preus del lloguer

     

    El Sindicat de Llogateres convoca una manifestació el 23 de novembre a Barcelona per reclamar una baixada en els preus del lloguer. Si no s'aplica, anuncien una vaga per no pagar les rendes.

  • 12:15

    BComú facilitarà la tramitació de les ordenances fiscals després d'uns "primers compromisos" de Collboni

     

    BComú facilitarà la tramitació inicial de les ordenances fiscals per al 2025 després que el govern de Collboni hagi assumit alguns dels compromisos que els comuns reclamaven per negociar tant ordenances com pressupost. Així ho ha anunciat la portaveu de BComú a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que ha explicat que el grup municipal votarà a favor de la tramitació inicial de les ordenances, que el govern porta aquest dimecres a la Comissió d'Economia del consistori.

  • 12:13

    Comença la comissió d'investigació al Congrés sobre l'Operació Catalunya

     

    La comissió d'investigació al Congrés sobre l'anomenada Operació Catalunya ha començat aquest dimarts amb Francisco Martínez, l'exsecretari d'Estat d'Interior entre el 2013 i el 2016. El número dos del Ministeri de l'Interior està processat pel cas Kitchen i se l'acusa d'utilitzar recursos policials per investigar a rivals polítics de l'esquerra i l'independentisme. En la seva intervenció, Martínez s'ha negat a respondre la majoria de les preguntes per no perjudicar la seva defensa en la causa judicial que el jutja i per la qual la fiscalia li demana 15 anys de presó. 

  • 12:10

    Éxit de les sirenes de risc químic a la Tordera, l'Aran, la Catalunya Central, el Penedès i Girona

     

    Les 16 sirenes de risc químic que Protecció Civil ha activat a les zones de la Tordera, la Vall d'Aran, el Bages, el Berguedà, l'Anoia, la Selva i Girona s'han activat "perfectament". Ho ha explicat Marta Cassany, directora general de Protecció Civil, que ha recordat que aquesta és la tercera i última prova de 2024 després dels simulacres que es van fer el passat mes de maig al Baix Llobregat, el Barcelonès i els dos vallesos. El missatge d'alerta simultani al telèfon mòbil s'ha rebut de forma "generalitzada".

  • 12:05

    Nou servei de bus entre Reus i Sant Vicenç de Calders pel tall ferroviari

     

    Renfe i el departament de Territori estableixen a partir del pròxim dijous 17 d’octubre un servei complementari amb autobusos entre Reus i Sant Vicenç de Calders per als tres primers trens del matí sentit nord i els tres últims del dia en sentit sud. Els horaris de sortida des de Reus seran 5.30 h, 6.10 h i 7.55 h. Per la tornada de Sant Vicenç de Calders a la capital del Baix Camp s’han programat a les 19.00 h, 21.00 h i 22.00 h. Aquesta mesura estarà operativa de dilluns a divendres. L’empresa ferroviària pretén millorar el transport alternatiu a causa del tall per les obres al túnel de Roda de Berà que està executant Adif.

  • 11:49

    Augmenta un 5,5% l'afiliació estrangera a la Seguretat Social al setembre

     

    Els afiliats estrangers a la Seguretat Social a Catalunya es van incrementar un 5,5% al setembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat, enfilant-se fins als 686.235. Segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, les llistes catalanes van sumar 36.156 treballadors respecte a fa un any i van registrar un nou rècord històric. En comparació amb el 2019, abans de l'impacte de la pandèmia, el sistema ha comptabilitzat un augment de 154.900 persones. La gran majoria de noves cotitzacions (79%) es van concentrar a Barcelona (28.648), seguit de Girona (4.455), Tarragona (2.126) i Lleida (2.390). Si la comparativa es fa amb l'agost, va experimentar un descens del 0,6%, de 4.151 persones.

  • 11:29

    Unió de Pagesos veu insuficients els ajuts a la vinya per part del Govern

     

    El sindicat agrari Unió de Pagesos recorda que els 2 milions d'euros en ajuts que rebrà el sector agrari del Priorat per part de la Generalitat és el resultat d'una feina feta durant tots aquests anys. Això sí, recorden que són quantitats insuficients per pal·liar les pèrdues a la vinya i demanen al Ministeri d'Agricultura més diners.

    Unió de Pagesos veu insuficients els ajuts a la vinya per part del Govern | Judit Huerta
    rtve Unió de Pagesos veu insuficients els ajuts a la vinya per part del Govern | Judit Huerta
  • 10:47

    Intervenen un contenidor amb 13.000 quilos de productes químics al Port de Barcelona que tenia Rússia com a destí

     

    La Policia Nacional ha intervingut 13.000 quilos de productes químics en un contenidor localitzat al recinte de duanes del Port de Barcelona amb destí a Rússia. En l'operació, feta conjuntament amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'han detingut quatre persones com a presumptes responsables d'un delicte continuat de contraban de gèneres prohibits. Les detencions s'han fet a Sant Feliu de Guíxols, Cerdanyola del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda. Segons la investigació policial, els arrestats lideraven des d'Espanya un entramat comercial per evadir les sancions imposades a Rússia amb motiu de la guerra a Ucraïna.

  • 10:40

    Illa demana mantenir la "memòria viva" del president Companys i recorda el seu "compromís" amb Catalunya. 

     

     

    El president de la Generalitat, Salvador lla, fa la primera ofrena a la tomba de Lluís companys des que és president de la Generalitat. Ha demanat mantenir viva la memòria història de l'expresident. També ha destacat el seu "compromís ferm" amb Catalunya i ha defensat la democràcia. 

  • 10:26

    La Fundació Bofill impulsa extraescolars tecnològiques gratuïtes per a més de 8.000 infants

     

    La Fundació Bofill ha impulsat el programa Code Club, que ofereix activitats extraescolars tecnològiques gratuïtes a més de 8.000 infants. Es tracta d'una xarxa d'espais a 100 escoles de 20 localitats diferents. El programa va dirigit a 8.280 infants de 4t a 6è de primària i es duu a terme en sessions setmanals fora de l’horari lectiu, en espais de les mateixes escoles. Cada grup d’infants seguirà un itinerari de 32 hores d’activitat, en què es combinen dinàmiques grupals per desenvolupar el pensament computacional i l’aprenentatge de la programació fent servir Scratch, un conegut software educatiu i lliure creat pel MIT.

  • 10:21

    Detenen un home que robava electrodomèstics i mobiliari d'hostals a Barcelona

     

    Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous passat un home de 46 anys per robar electrodomèstics i mobiliari d'hostals de Barcelona. Se l'acusa d'onze robatoris amb força en establiments d'aquest tipus. La policia va portar a terme una investigació exhaustiva arran d'un seguit de denúncies per robatoris en diversos hostals del districte de l'Eixample. Des de desembre del 2023, l'arrestat hauria comès onze robatoris a la capital catalana seguint el mateix modus operandi: entrava als establiments forçant les portes d'accés i, una vegada a l'interior, s'enduia mobiliari i electrodomèstics, en alguns casos, de gran valor econòmic. L'arrestat acumula 19 antecedents policials i tenia una ordre de detenció vigent.

  • 10:15

    Multen amb 4.000 euros una veïna de Camprodon per facilitar l'estada irregular d'estrangers

     

    La policia espanyola ha sancionat amb 4.000 euros una veïna de Camprodon (Ripollès) per falsejar dades en una carta d'invitació, un document que s'utilitza per certificar que una persona que viatja s'allotjarà al domicili d'un ciutadà espanyol o d'un estranger resident. Els agents de la unitat d'estrangeria van detectar l'ús fraudulent d'aquests documents per permetre que ciutadans de Colòmbia es poguessin quedar a viure de manera irregular a l'estat espanyol. En alguns casos, a més, els empadronava per donar-los accés a la sanitat universal durant el seu període d'estada com a turistes. Finalment, la infractora ha reconegut els fets i ha sol·licitat pagar la multa en període voluntari.

  • 10:10

    Ofrena floral a la tomba de l'expresident Companys, en el 84è aniversari del seu afusellament. 

     

  • 10:08

    El president de PIMEC proposa un sistema de finançament com l'alemany perquè Catalunya no perdi "capacitat de generar riquesa".



    El president de PIMEC, Antoni Cañete, proposa que l'acord per un finançament singular per a Catalunya avanci cap a un model més semblant a l'alemany. El dirigent de la petita i mitjana empresa defensa que a Alemanya es tenen en compte els territoris que "són més potents econòmicament" i que tenen "capacitat de generar riquesa". En una entrevista al Cafè d'Idees, Cañete critica que el sistema espanyol actual provoca una pèrdua de la "capacitat de créixer" de Catalunya. Considera que el model alemany "és bo per a tothom", perquè afirma que d'aquesta manera es pot generar més riquesa i contribuir més a la solidaritat.
     

  • 9:30

    Junqueras respon a Rovira.

     

     

    Oriol Junqueras respon a Marta Rovira, que ahir va reclamar el relleu dels líders que van estar pivotant l'1 d'octubre. En una entrevista al Nacional, l'expresident d'Esquerra assegura que es veu amb força per continuar si la militància ho decideix i reivindica el seu paper al setembre i octubre de l'any 2017.
     

  • 9:15

    L'IPC de setembre cau un 1,7%.

     

     

    Es tracta de la millor xifra en tres anys a Catalunya. Segons L'INE aquesta millora es deu a l'abaratiment dels carburants, l'electricitat i els paquets turístics. Tot i l'augment de preus aquesta dada fa que l'estat espanyol abandoni la tendència inflacionista. A la resta de l'Estat, cau un 1,5 %. 

  • 8:45

    Lliurament del Premi Planeta

     

    Aquest dimarts a la nit sabrem el guanyador del Premi Planeta. Santa Teresa és el dia en el qual aquesta editorial atorga el guardó literari més ben dotat amb 1 milió d'euros. De moment ja sabem les obres finalistes. 

    10 novel·les finalistes al Premi Planeta 2024 | Agnès Batlle
    rtve 10 novel·les finalistes al Premi Planeta 2024 | Agnès Batlle
  • 8:36

    Consulta la previsió del temps del Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras

     
  • 8:10

    Ofrena floral a la tomba de Lluís Companys, en l'aniversari del seu afusellament.

     

     

    Aquest dimarts es compleixen 84 anys de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys. Des de les 6 del matí han començat els actes d'homenatge al Castell de Montjuïc i pels volts de les 9 hores començarà l'ofrena al fossar de Santa Eulàlia a Montjuïc. 

  • 8:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimarts 15 d'octubre de 2024.