Enlaces accesibilidad

T'has tacat la roba? 5 consells d'un comerciant històric per treure-la

  • El comerciant Ramon Segarra, de la històrica Drogueria Rovira, ofereix 5 consells per treure't les taques de roba
  • No tots els mètodes d'eliminació de taques a la roba que circulen per les xarxes socials són adequats

Per
L'altaveu - Consells per eliminar taques de la roba

Si t'has fet una taca a la roba i la vols treure, però no marxa del tot, és possible que no ho estiguis fent de la forma correcta. Quins són els trucs i productes infal·libles per eliminar les taques de roba? Ramon Segarra, propietari de la Drogueria Rovira, Primer Premi Nacional del Comerç de Catalunya de 2023, els explica a 'L'Altaveu', el programa presentat per Danae Boronat.

1. Verifica que és el producte apropiat

Si ho fas amb diversos productes, la taca es cou i costa més de treure

Segarra adverteix que el primer que has de fer abans de treure la taca és assegurar-te que és el producte apropiat per treure-la: "Si ho fas amb diversos productes, la taca es cou i costa més de treure". És a dir, si t'has tacat de tinta, poses la roba a la rentadora, la taca no marxa i llavors proves amb un altre producte, l'has pifiat: "En el moment que poses la roba a una temperatura, la taca es cou i costa molt més de treure", diu l'especialista.

Per tant, és important aplicar el producte adequat per a cada situació. Per exemple, segons el comerciant, n'hi ha un de gelatinós que és exclusivament destinat a unes taques en concret, entre elles la de cafè.

2. No treure mai la taca amb lleixiu

El color blanc es crema amb lleixiu

El col·laborador de 'L'Altaveu', Xavier Pérez-Esquerdo, explica que sempre que li ha sortit una taca ha posat lleixiu a la roba durant tot un dia perquè quedi blanc. Erròniament, perquè segons Segarra, aquest mètode fa que la roba agafi un color més aviat groguenc: "El color blanc es crema amb lleixiu", assegura l'erudit.

3. Treure la taca al moment

L'expert assegura que és imprescindible actuar ràpidament amb les taques, perquè hi ha més possibilitats d'èxit de treure-la. I, si no es pot fer al moment, com més aviat millor. Hi ha productes, com els antics polsos de vi, el tricloretilè o el percloroetilè, que al moment que els apliques a la taca, la reabsorbeixen i marxa.

El lleixiu no blanqueja la roba, més aviat l'engrogueix.

Roba penjada amb pinces a un estenedor.

4. I si no sé de què és la taca... Què?

La presentadora Danae Boronat confessa, segurament com molts, haver anat a la tintoreria, que el dependent li preguntés de què era la taca i no saber què dir-li. En aquests casos, Segarra explica que hi ha productes llevataques més generalitzats que serveixen per a diferents taques. El comerciant explica que a casa seva en tenen més de 50 productes distints, específics per a cada classe de material i cada tipus de taca.

5. No et creguis tots els mites de les xarxes socials

A les xarxes socials circulen molts mites relacionats amb l'eliminació de taques de roba, alguns són veritat, però molts altres són mentida. A 'L'Altaveu', Ramon Segarra assegura que el cafè no retorna el negre a la roba i que una taca de vi negre és impossible que marxi amb vi blanc. En canvi, l'expert no refusa del tot la hipòtesi que la laca pugui treure les taques de tinta, tot i que recalca que amb els materials sintètics i tècnics amb els quals es fa la roba avui dia és probable que aquest mètode no funcioni.