Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Anna Simó, sobre el Congrés d'ERC: "Triar no és trair"

  • L'exconsellera del govern critica a Oriol Junqueras per no assumir responsabilitats pels cartells dels Maragalls i l'alzheimer
  • Simó afirma que Carles Puigdemont es va negar a llegir la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017

Per
Cafè d'idees - Anna Simó, sobre el Congrés d'ERC: "Triar no és trair"

L'exconsellera d'Educació i membre d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Anna Simó, assegura que la militància ara es troba en un moment decisiu per escollir a la nova direcció. "Triar no és trair", defensa Simó sobre les quatre precandidatures del congrés, perquè diu que "si no tries en política, t'equivoques".

En una entrevista al Cafè d'Idees, Simó considera que el congrés ha de servir a ERC per "repensar-se i reorientar-se cap al futur". La republicana veu normal el "malestar" en el partit després de les "davallades electorals", però demana debatre des del "màxim respecte cap a l'altre", així com rebaixar "la demagògia i el populisme al mínim".

Simó creu que Marta Rovira va "assumir responsabilitats polítiques" en el seu discurs de comiat com a secretària general d'Esquerra. Segons la seva opinió, les paraules que va dirigir a Oriol Junqueras van ser "amb prou elegància i ponderació".

No pots dir que no en sabies res, estant al capdavant.

Per altra banda, l'exconsellera veu "lamentable" idear la campanya dels cartells de l'Alzheimer i critica que s'utilitzi en la campanya interna d'ERC. "Tu no pots dir que no en sabies res, estant al capdavant", afirma Simó en al·lusió a Oriol Junqueras. També demana que la investigació interna reveli tots els autors d'aquesta guerra bruta.

Pacte amb el PSC, però sense entrar al govern

Simó reconeix que va votar a favor del pacte d'investidura amb el PSC i valora molt positivament l'acord sobre el finançament singular per a Catalunya i la creació d'una conselleria per la llengua. "L'acord és molt potent des d'un punt de vista, lingüístic, educatiu i de país", assegura l'exconsellera d'Educació.

No obstant això, Simó és partidària que ERC es mantingui a l'oposició i no entri al govern. "La militància i la 'votància' ens han dit: al racó de pensar", considera.

Per a Simó, cal treballar per "enfortir la nació" i una de les maneres és continuar "treballant pel dret a decidir" amb un referèndum acordat.

Puigdemont i la declaració d'independència el 27-O

L'exsecretària de la mesa del Parlament durant l'any 2017 ha afirmat que Carles Puigdemont es va negar a llegir la declaració d'independència quan es va declarar a la cambra el 27 d'octubre. Segons Simó, s'hi va resistir i va dir "que ho faci el Parlament". Per aquest motiu, explica que van ser "els grups polítics" els qui van decidir que ho fes Carme Forcadell, la llavors presidenta de la cambra.

Simó recorda que van ser moltes les persones com ella que van demanar a Puigdemont que declarés la independència, en comptes d'unes eleccions. "Sentíem que no podíem deixar estacada a la ciutadania", reconeix la republicana.