Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 16 d'octubre del 2024 | Acte d'homenatge del Parlament al president Lluís Companys, quan fa 84 anys del seu afusellament

  • ERC i Junts li han exigit a Illa que compleixi amb el compromís de recaptar el 100% dels impostos a Catalunya
  • El govern anul·la la sentència de mort de Salvador Puig Antich i entrega a la família una declaració de reconeixement
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president del Parlament, Josep Rull, al Monument als Immolats per la Llibertat a Catalunya al Parlament
El president del Parlament, Josep Rull, al Monument als Immolats per la Llibertat a Catalunya al Parlament

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la sessió de control al govern. ERC i Junts han exigit a Salvador Illa que compleixi amb el compromís de recaptar el 100% dels impostos a Catalunya. Tot plegat, en una setmana complicada per ERC.

Acte d'homenatge del Parlament al president Lluís Companys, quan fa 84 anys del seu afusellament. D'altra banda, el govern anul·la la sentència de mort de Salvador Puig Antich i entrega a la família una declaració de reconeixement i reparació.

L'Ajuntament de Barcelona aconsegueix aprovar inicialment les ordenances fiscals per al 2025 gràcies als vots d'ERC i Barcelona En Comú.

Jornada de mobilitat complicada per l'accident a l'AP-7 al matí, que ha provocat més d'11 quilòmetres de cues, i per diverses incidències a la xarxa ferroviària que han afectat el tram entre Castelldefels i Sitges, i l'R1, R2 i R3 per una avaria a l'Hospitalet.

Sota el lema 'Més aliments que excuses', ha començat la campanya del Gran Recapte del Banc dels Aliments. El primer pas consisteix a trobar voluntaris.

L'actualitat a Catalunya, 16 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:34

    L'Estat prepara un acte per reparar la figura de Lluís Companys

     

    El govern espanyol es prepara per fer un acte de reparació de la figura de Lluís Companys, president de la Generalitat afusellat el 15 d'octubre del 1940 després d'un consell de guerra. Segons fonts del Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, l'objectiu és fer el gest a Barcelona, malgrat que no s'ha marcat encara ni data concreta ni una fórmula jurídica per dur-ho a terme.

  • 19:56

    El Govern insisteix que complirà amb la promesa de construir els 50.000 pisos públics

     

    El Govern té previst presentar "durant les pròximes setmanes" el règim sancionador per garantir la contenció de rendes. Així ho ha concretat la consellera d'Habitatge, Sílvia Paneque, durant una interpel·lació del PSC al ple del Parlament. A banda, en resposta a preguntes dels Comuns, la també portaveu del Govern ha demanat que quan es presenti el règim el Parlament l'aprovi "amb una àmplia majoria i consens". Aquest mateix matí a la sessió de control al president, Salvador Illa ha insistit que "qui se salti la llei tindrà la sanció corresponent" de manera que els propietaris que no apliquin la limitació de rendes i derivin els seus habitatges al mercat de lloguer de temporada o d'habitacions en zones de mercats tensionats seran sancionats.

  • 19:47

    Collboni fa una crida a no deixar-se vèncer pels “discursos de la por”

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha assistit a l’acte de celebració de la Diada del Patró de la Guàrdia Urbana d'aquest dimecres, on ha demanat no deixar-se vèncer per “aquells que volen parlar sempre d’una Barcelona insegura”. En el transcurs de la cerimònia s’han lliurat prop de 170 distintius, entre medalles al mèrit i d’antiguitat i les plaques de reconeixement del cos de policia barceloní.

  • 19:11

    Barcelona reclama a Generalitat i Estat regular els lloguers dels locals comercials

     

    L’Ajuntament de Barcelona demanarà a la Generalitat i al govern espanyol que regulin els lloguers dels locals comercials, després que la Comissió d’Economia i Hisenda hagi aprovat aquest dimecres una proposta d’ERC en aquest sentit. El regidor republicà Jordi Castellana ha subratllat la necessitat d’una regulació d’aquest tipus davant “l’increment desmesurat” de preus a la ciutat que “està forçant el tancament de negocis de proximitat”. Castellana ha admès que un control de rendes pot “generar dubtes” però ha defensat que també pot comportar “beneficis” com preservar el comerç local, evitar la gentrificació o fomentar l’emprenedoria comercial.

  • 18:51

    CriteriaCaixa ven Saba a Interparking i tindrà una participació del 18% a la companyia belga

     

    CriteriaCaixa ha arribat a un acord amb Interparking per la venda de la cadena d’aparcaments Saba, segons ha informat el braç inversor de la Fundació La Caixa en un comunicat. Amb l’operació, el hòlding també passarà a tenir una participació del 18% de la companyia belga i tindrà dret a proposar la designació de dos membres del seu consell d’administració. L’empresa resultant de l’operació gestionarà més de 2.000 aparcaments, prop de 800.000 places i 8.000 punts de recàrrega elèctrica a 16 països d’Europa i Amèrica Llatina. CriteriaCaixa ha defensat que tot plegat “enforteix” la indústria europea d’un sector “estratègic” per a l’economia com és el de la gestió de les infraestructures per a la mobilitat.

  • 18:32

    Cafè i menjar sense manipular als quiscos barcelonins

     

    Els quioscos de Barcelona podran vendre cafè i productes alimentaris envasats que no requereixin cap manipulació. En el cas del cafè per emportar queda especificat que només podrà ser cafè de màquina, sense cap mena de manipulació. També podran vendre aigua i refrescos i queda prohibida la venda de qualsevol beguda alcohòlica. Tot plegat ho recull el plec de clàusules per al funcionament d’aquests establiments situats a la via pública que venen diaris, revistes, llibres o altres publicacions periòdiques.

  • 18:09

    Un nen de quatre anys resulta ferit crític després de caure d'un tercer pis a Vila-seca

     

    Un nen de quatre anys s'ha precipitat aquest dimecres a la tarda des d'un tercer pis a Vila-seca i ha estat evacuat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona en estat crític. L'infant ha caigut des d'un tercer pis d'un edifici del carrer Sant Jordi. Segons han explicat fonts del SEM, ha estat traslladat amb politraumatismes a l'UCI de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació.

  • 17:50

    Carol Espona rep la medalla d'honor al mèrit de la Guàrdia Urbana

     

    La periodista de Televisió Espanyola Catalunya, Carol Espona, ha rebut aquesta tarda la medalla d'honor al mèrit de la Guàrdia Urbana de Barcelona. En l'acte, que commemora la diada del cos policial, s'ha volgut reconèixer la seva tasca periodística i la seva trajectòria durant més de 30 anys cobrint informació policial. La celebració l'ha presidit l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i s'han entregat 150 medalles, la majoria a agents policials, però també a jutges i fiscals.

  • 17:29

    Detenen un home i en denuncien cinc més per intentar ocupar un pis de Girona i revendre'n les claus

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home i n'han denunciat cinc més per intentar ocupar un pis a Girona i revendre'n les claus a persones en situació vulnerable. Els agents van rebre un primer avís que hi havia uns homes que estaven forçant la porta d'un habitatge.

  • 17:00

    Barcelona tira endavant les ordenances fiscals per al 2025

     

    El govern de Jaume Collboni ha superat el primer tràmit per modificar les ordenances fiscals per al 2025. La Comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona ha dictaminat favorablement aquest dimecres sobre la modificació de les taxes que proposa el govern municipal per a l'exercici de 2025. S'ha fet amb el 'sí' de BComú i ERC i el vot contrari de Junts, PP i Vox. El següent pas ara és l'aprovació provisional de la modificació de les ordenances al plenari d'aquest mes d'octubre.

  • 16:46

    El Congrés torna a reprovar Puente pel caos a Rodalies

     

    El Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dimecres el ministre de Transports, Óscar Puente, per la gestió de Rodalies. La iniciativa, proposada pel PP, denuncia la manca d'actuació del responsable de les infraestructures davant les "nombroses incidències ferroviàries, moltes d'elles de gravetat" que deterioren la qualitat del servei de tren. La moció ha obtingut el suport de Vox i també d'ERC i Junts. És la segona vegada que les Corts espanyoles reproven Puente per Rodalies aquesta legislatura. La primera va ser el 25 de setembre al Senat, quan una altra moció dels populars va rebre també el suport de Vox, ERC i Junts.

  • 16:19

    L'Hospitalet inclou les begudes energètiques en el pla d'addiccions

     

    L'Ajuntament ha engegat una campanya per conscienciar als més joves sobre els efectes nocius del consum excessiu. Amb el lema ‘Begudes energètiques. Perill de sobrecàrrega’, es preveu fer tallers a centres educatius i esportius i repartir diferents materials informatius. Els responsables de la campanya alerten que els consumidors cada cop són més joves, a partir dels 13 anys, i que la majoria no associen el seu consum excessiu a una possible addicció.

  • 16:05

    'All that she loves', sobre la passarel·la 080 Barcelona Fashion Week

     

    En la tercera jornada del certamen ha desfilat 'All that she loves", amb una col·lecció inspirada en el Mediterrani. També la proposta 'Reality Show', de 'Reparto'. Mentre que, al vespre tanca Dominnico.

  • 15:42

    L'Òpera Catalunya enceta nova temporada

     

    'La Bohème', l'òpera de Giacomo Puccini s'estrena al Teatre La Faràndula de Sabadell. La Fundació Òpera Catalunya enceta la nova temporada amb aquesta obra, dirigida per Daniel Gil de Tejada. La portarà de gira per ciutats com Tarragona, Reus o Granollers. La Fundació també ha programat altres òperes com 'Tosca', també de Puccini, 'Nabucco', de Verdi, i 'Carmen', de Bizet.

  • 14:53

    El govern anul·la la sentència de mort de Salvador Puig Antich

     

    El govern d'Espanya ha anul·lat la sentència de mort de Salvador Puig Antich i ha entregat a la família una declaració de reconeixement i reparació. Va ser el darrer executat a garrot vil a Espanya, el març de 1974, acusat de matar a un policia. El ministre Ángel Víctor Torres destaca que queda anul·lat tant el tribunal com la condemna del Consell de Guerra. Les germanes Puig Antich han estat 50 anys lluitant per demostrar la seva innocència.

  • 14:16

    L'Ajuntament de Barcelona demanarà accelerar els judicis ràpids per lluitar contra la multireincidència

     

    L'Ajuntament de Barcelona aprova per unanimitat demanar un mínim de sis jutjats d'instrucció i penals nous, consolidar el jutjat de guàrdia de reforç i posar en marxa un pla de xoc per accelerar els judicis ràpids a Barcelona per lluitar contra la multireincidència.

     

    L'Ajuntament de Barcelona demanarà accelerar els judicis ràpids per lluitar contra la multireincidència | Maite Boada
    rtve L'Ajuntament de Barcelona demanarà accelerar els judicis ràpids per lluitar contra la multireincidència | Maite Boada
  • 14:02

    Restablerta la circulació ferroviària entre Castelldefels i Sitges, que havia quedat tallada per un atropellament

     

    La circulació ferroviària entre Castelldefels i Sitges ha quedat restablerta i els trens recuperen progressivament les freqüències i horaris de pas habituals. El servei havia quedat tallat des de les 11 hores per ordre policial a causa de l'atropellament d'una persona a Castelldefels. La incidència ha afectat els trens de l'R2 sud i els regionals del sud (R13, R14, R15, R16 i R17). Renfe havia establert un servei alternatiu per carretera.

  • 13:53

    Inquietud al Penedès per la brossa acumulada arran de la vaga de netejadors

     

    ¿Preocupació dels alcaldes i alcaldesses de l'Arboç, al Llorenç del Penedès, Banyeres i Sant Jaume dels Domenys per la vaga que els treballadors de neteja van començar el dijous passat. Temen que de l'aturada se'n derivi un problema de salubritat.

    Preocupació al Penedès per la brossa acumulada arran de la vaga de netejadors | Judit Huerta
    rtve Preocupació al Penedès per la brossa acumulada arran de la vaga de netejadors | Judit Huerta
  • 13:48

    Desnonen una família amb una menor de dos anys al centre de Reus

     

    Una família de tres membres, un dels quals una nena de dos anys, ha estat desnonada del pis on vivien des de feia més d'un any al centre de Reus, al carrer de Santa Anna. S'ha produït quan faltaven pocs minuts per la una del migdia davant un ampli desplegament policial. Els Mossos d'Esquadra han tallat el carrer des de primera hora del matí. El Sindicat d'Habitatge ha advertit que es tracta d'una família vulnerable. En canvi, l'Ajuntament de Reus assegura que els afectats no compleixen els requisits per donar-los una solució residencial a mitjà i llarg termini. Sí que els facilitarà un espai durant uns dies.

  • 13:15

    Catalunya, tercera comunitat amb més pacients en llista d'espera quirúrgica per 1.000 habitants

     

    Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb més pacients en llista d'espera quirúrgica per 1.000 habitants, amb una taxa de 24,17. Per davant només se situen Cantàbria i Andalusia. Madrid és qui té la millor taxa, amb 10,06 persones en llista d'espera quirúrgica per 1.000 habitants. Pel que fa al percentatge de pacients amb més de sis mesos d'espera, Catalunya se situa com la quarta autonomia amb el percentatge més elevat, amb un 26,6%. 

  • 12:58

    Pla alternatiu per carretera a causa de l'atropellament d'una persona a Castelldefels Platja

     

    Les línies afectades són l'R2sud, l'R13, l'R14, l'R15, l'R16 i l'R17 i els usuaris tindran l'opció de servei alternatiu per carretera.

  • 12:47

    El Banc dels Aliments crida a la mobilització pel Gran Recapte davant la caiguda enguany de fins al 20% en les entregues

     

    El Banc d'Aliments ha fet aquest dimecres una crida a la mobilització pel Gran Recapte després d'haver experimentat una caiguda d'entre el 15% i el 20% en l'entrega d'aliments aquest any respecte a l'anterior. En la presentació de la campanya per al Gran Recapte d'enguany, la directora del Banc d'Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu, ha xifrat en 16.000 els voluntaris necessaris per cobrir els 2.200 punts on es recolliran aliments per a la campanya solidària, que se celebrarà el 22 i 23 de novembre. 

  • 12:45

    Segon judici a l'Audiència de Lleida a un exprofessor d'una escola de música de Vielha acusat d'abusos sexuals

     

    L'Audiència de Lleida jutja aquest dimecres un exprofessor d'una escola de música de Vielha acusat d'abusar sexualment d'una alumna menor d'edat, entre els anys 2015 i 2017. És la segona vegada que l'home s'asseu al banc dels acusats, després de ser jutjat per un cas molt similar el 2019. Aleshores, la sala va absoldre'l per falta de proves. En aquesta ocasió, el judici ha començat amb la declaració de la denunciant, que en el moment dels fets tenia 11-12 anys. Ha afirmat que l'home li feia tocaments durant les classes que van compartir al centre.

  • 12:34

    Aliança Catalana demana al govern que deixi d'enviar ajuts a Palestina, però Illa s'hi nega

     

    La portaveu d'Aliança Catalana al Parlament de Catalunya, Sílvia Orriols, demana al govern que aturi els ajuts a Palestina. En la seva petició, Orriols creu que no hi ha certeses que aquestes partides no serveixen per ajudar "a qui segresta, viola, tortura i assassina civils israelians". Illa li ha contestat que el govern no suspendrà "res" i que l'executiu continuarà "ajudant aquelles víctimes innocents". 

  • 12:26

    Illa respon a la CUP que actuarà amb "cortesia institucional" i que continuarà treballant per l'amnistia

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha contestat a la CUP que continuarà "defensant les institucions" i que actuarà amb "cortesia institucional". Ho ha fet en resposta davant les crítiques a les seves trobades amb el Rei d'Espanya. Sobre la repressió que alerta la CUP, Illa s'ha compromès a continuar treballant per aconseguir que s'apliqui la llei d'amnistia. 

  • 12:22

    La CUP qualifica de "farsa" la política de "normalització" d'Illa.

     

    La portaveu de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, ha qualificat de "farsa" la política de "normalització institucional" de Salvador Illa. Estrada critica que "la repressió no s'ha acabat" i ha carregat contra les trobades del president de la Generalitat amb el Rei Felip VI en el 12-O i a la Copa d'Amèrica. 

  • 12:19

    Illa assegura als Comuns que "qui se salti la llei, tindrà la sanció corresponent".

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat als Comuns que aplicaran el règim sancionador de la Llei estatal d'habitatge. "Qui se salti els preceptes de la llei, tindrà la sanció corresponent", afirma Illa. El cap de l'executiu respon a la sessió de control que el govern ja està treballant perquè es pugui implementar "el més aviat possible". 

  • 12:16

    Els Comuns reclamen a Illa l'aplicació del règim sancionador de la Llei d'habitatge.

     

    La portaveu dels Comuns al Parlament de Catalunya, Jessica Albiach, ha reclamat al president Illa a la sessió de control que apliqui el règim sancionador de la Llei estatal d'habitatge. Albiach avisa que és una prioritat "urgent" i vinculen el seu suport als pressupostos a mesures concretes per facilitar "l'accés a l'habitatge" com reglaments i recursos per sancionar les vulneracions de la norma. 

  • 11:30

    Circulació normalitzada a l'AP-7 després d'un accident a Mollet que ha acumulat més d'11 kilòmetres de cua

     

    La circulació ha quedat normalitzada després d'un accident a primera hora del matí a Mollet del Vallès en sentit sud. En el sinistre s'hi han vist implicats cinc turismes, un dels quals ha quedat bloquejat a la calçada, s'ha activat el servei de grues per retirar-lo i això ha obligat a tallar tots els carrils excepte un en sentit sud. Un cop retirats tots els vehicles, la circulació s'ha anat normalitzant.

  • 11:15

    Un detingut i cinc denunciats per intentar ocupar un pis de Girona i revendre les claus

     

    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home i n'han denunciat cinc més per intentar ocupar un pis al carrer d'Oviedo de Girona i revendre'n les claus a persones en situació vulnerable. Els agents van rebre un primer avís que hi havia uns homes que estaven forçant la porta d'un habitatge. En arribar-hi, van trobar cinc persones sortint del bloc amb eines, dos bombins i un pany. A mitja tarda, els agents van tornar a rebre un avís d'intent d'ocupació al mateix pis. En arribar-hi, ja hi havia sis persones dins i havien posat mobles a la porta per evitar que la policia entrés. Finalment la policia els va fer fora.

  • 11:13

    Illa respon al PPC que "resignificar" la comissaria de Via Laietana "no té res a veure" amb "expulsar" a la Policia Nacional

     

    El president de la Generalitat, Salvador Illa, respon que "no té res a veure" l'acusació del PPC d'expulsar als agents de Policia Nacional de la comissaria de Via Laietana. El cap de l'executiu ha explicat a la sessió de control que es tracta d'una proposta de resolució per "resignificar" l'espai per tal de "fer honor a les víctimes d'abusos". "M'estranya que no hi estigui d'acord", ha reconegut Illa en resposta a Alejandro Fernández del PPC. 

  • 11:10

    Afectacions a l'R2, l'R13, l'R14, l'R15, l'R16 i l'R17 per un atropellament a Castelldefels Platja

     

    Els trens de les línies R2, R2 sud, R13, R14, R15, R16 i R17 circulen fora del seu horari habitual per un atropellament a l'estació de Castelldefels Platja, segons han informat Renfe i Adif. Davant d'aquesta situació, s'ha reduït el servei de l'R2sud i dels regionals del sud.

  • 11:05

    El PPC acusa Illa d'expulsar als agents de Policia Nacional de la comissaria de Via Laietana

     

    El portaveu del PPC al Parlament de Catalunya, Alejandro Fernández, ha acusat el govern d'Illa en la sessió de control d'expulsar a la Policia Nacional de la comissaria de Via Laietana amb la proposta de situar-hi allà un espai de memòria sobre les tortures durant la dictadura franquista. "Assumeix alguns dels prejudicis més infames del separatisme", argumenta Fernández. A banda, considera que s'està atacant el respecte als agents de policia. 

  • 10:45

    Detenen sis persones per intentar volar des de l'aeroport de Girona amb documentació falsa en tres setmanes

     

    La Policia Nacional ha detingut sis persones que utilitzaven documentació falsificada per intentar volar a l'aeroport de Girona amb tres setmanes de diferència. Les dues primeres detencions van ser el 20 de setembre, quan els agents feien el control de documentació pels vols amb destinació Irlanda. Un dels passatgers portava un passaport de Taiwan i l'altre del Japó, malgrat que ambdós eren de nacionalitat xinesa. Tots dos tenien senyals d'haver estat manipulats. El 4 d'octubre la policia va enxampar-ne dos més que intentaven volar a Dublín amb un passaport belga i un altre de francès que havien estat robats. Els dos últims van ser el 12 d'octubre quan dues persones volien volar a Irlanda amb passaports del Japó falsificats.

  • 10:30

    Sánchez defensa la llei d'habitatge i destaca la baixada del preu dels lloguers a Catalunya

     

    El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la llei d'habitatge, que està en vigor des de fa un any, i ha afirmat que cal "temps" i "compromís per part de totes les administracions" per garantir l'èxit de la normativa. Ha posat Catalunya com a exemple del bon funcionament de la llei. "Les dades són eloqüents: 140 municipis catalans que ja l'utilitzen han fet que el preu mitjà del lloguer del segon trimestre del 2024 hagi estat un 5% més baix que el trimestre anterior".

  • 10:15

    L'R1, l'R3 i l'R4 recuperen progressivament els horaris després de l'afectació per una incidència a l'Hospitalet

     

    La circulació de trens a l'R1, l'R3 i l'R4 recuperen progressivament els horaris habituals, que havien quedat alterats per una incidència tècnica a l'estació de l'Hospitalet de Llobregat. L'avaria ha provocat retards a les tres línies, que en alguns casos podien superar la mitja hora. Cap a les 9.45 hores la situació ha quedat normalitzada a l'Hospitalet.

  • 10:00

    Illa afirma que el finançament "no és qüestió de privilegis sinó de justícia" i diu que "ben aviat hi haurà resultats". 

     


    El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha afirmat que el finançament singular "no és una qüestió de privilegis sinó de justícia". Així ho ha dit durant la sessió de control al president durant el ple del Parlament, quan ha avançat que "ben aviat" hi haurà resultats en l'aplicació del nou model. Segons Illa, l'acord es complirà "fil per randa", també amb relació als terminis.

    D'altra banda, el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, s'ha queixat que "alguns grups critiquin el finançament pel sol fet de no ser-ne els protagonistes", en referència a Junts. Jové n'ha assenyalat el "maniqueisme" i ha dit que és "ridícul".

     

     
  • 09:50

    Batet acusa el PSC de "votar amb el 155" al DPG i Illa veu "temerari" el retret després de les declaracions de Borràs
     

     

     

    El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha acusat el PSC de "votar 42 cops amb la majoria del 155" al debat de política general al Parlament. Durant la sessió de control al president, Batet ha afirmat que això no és compatible amb "fer respectar Catalunya" i ha acusat Salvador Illa i el seu Govern de "manca de credibilitat" i de "sucursalista".

    Illa ha replicat que li recrimina a Batet que li faci aquest retret just l'endemà que la presidenta de Junts, Laura Borràs, no descartés una moció de censura contra Pedro Sánchez amb els vots del PP i Vox. "No sé si és molt temerari, després de suggerir algunes possibilitats d'acció a Madrid", ha dit Illa.

     
  • 10:03

    Anna Simó demana que el Congrés d'ERC serveixi per "reorientar-se cap al futur"

     

    L'exconsellera i membre d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Anna Simó, assegura que la militància ara es troba en un moment decisiu per escollir a la nova direcció. "Triar no és trair", defensa Simó sobre les quatre precandidatures a escollir. En una entrevista al Cafè d'Idees, Simó considera que el congrés ha de servir a ERC per "repensar-se i reorientar-se cap al futur". La republicana veu normal el "malestar" en el partit després de les "davallades electorals", però demana debatre des del "màxim respecte cap a l'altre", així com rebaixar "la demagògia i el populisme als mínims".

  • 9:45

    L'entorn de Junqueras denuncia que l'informe intern té "molts forats" i es basa en "opinions personals"

     

    El portaveu adjunt d'ERC al Parlament i membre de la candidatura que lidera Oriol Junqueras, Jordi Albert, ha considerat que l'informe intern que RAC1 va fer públic aquest dimarts té "molts forats" i és una instrucció "incomplerta". En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assegurat que la investigació sobre els cartells contra els Maragall està basada en "opinions personals i rumors". 

  • 9:30
  • 9:20

    Anna Simó, sobre el Congrés d'ERC: "Triar no és trair".

     

     

    L'exconsellera d'Educació i membre d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Anna Simó, assegura que la militància ara es troba en un moment decisiu per escollir a la nova direcció. "Triar no és trair", defensa Simó sobre les quatre precandidatures a escollir en el congrés, perquè diu que "si no tries en política, t'equivoques". En una entrevista al Cafè d'Idees, Simó considera que el congrés ha de servir a ERC per "repensar-se i reorientar-se cap al futur". La republicana veu normal el "malestar" en el partit després de les "davallades electorals", però demana debatre des del "màxim respecte cap a l'altre", així com rebaixar "la demagògia i el populisme als mínims".

     
  • 8:20

    Més de 5 km de cua a l'AP-7 entre Montornès i Mollet del Vallès en sentit sud per un accident.

     
  • 8:25

    La CUP estrena la figura de secretari general amb Non Casadevall.

     

    La CUP estrena la figura de secretari general. Després del procés de refundació que ha fet la formació anticapitalista, Non Casadevall ocuparà aquest càrrec i també el de portaveu, mentre dues dones, Susana Moreno i Berta Ramis, seran la coportaveu i la coordinadora. Casadevall ha assegurat que la CUP ha fet un exercici d'autocrítica després de la pèrdua de representació institucional, i ha retret a Esquerra i Junts que no renovin lideratges i se centrin a debatre sobre noms i no sobre projectes. Susana Moreno i Berta Ramis, seran la coportaveu i la coordinadora

  • 8:10

    Govern i Generalitat aborden el problema de l'habitatge

     

    Des de la Moncloa es comprometen a regular els lloguers de curta durada abans de finals d'any. Ho faran amb un registre únic que serà necessari per comercialitzar un pis turístic, de temporada o habitacions. El Consell de Ministres també ha donat llum verda a la pròrroga del bo de lloguer jove, amb una inversió de 200 milions d'euros. Unes mesures que des de Sumar qualifiquen d'insuficients tot i que la ministra d'habitatge Isabel Rodríguez assegura que posaran tots els recursos necessaris per donar resposta al problema de l'habitatge.

     

     
  • 08:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 16 d'octubre de 2024.