Enlaces accesibilidad
Literatura

Paloma Sánchez-Garnica, guanya el Premi Planeta amb la seva novel·la "Victòria"

  • Beatriz Serrano queda finalista amb l'obra Fuego en la Garganta
  • El tàndem femení guardonat, entrevistat al Cafè d'idees

Per
La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica, i la finalista del Premi Planeta 2024, Beatriz Serrano
La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica, i la finalista del Premi Planeta 2024, Beatriz Serrano

La madrilenya Paloma Sánchez - Garnica ha guanyat el Premi Planeta 2024 amb l'obra Victoria, una història ambientada a la Guerra Freda. Paloma s'ha imposat a més de mil obres presentades en aquesta 73a edició dels premis, on han destacat les novel·les negres, thrillers i propostes lligades a la realització personal i la tecnologia. La finalista d'aquesta edició ha estat Beatriz Serrano amb l'obra Fuego en la Garganta. La guanyadora s'ha emportat un milió d'euros i 200.000 la finalista

Victoria, l'obra guanyadora

La novel·la guardonada aborda principalment els llaços familiars, la supervivència, la recerca de la veritat i la justícia. Està basada en la història de tres dones, dues germanes i la filla d'una d'elles. Totes tres intenten sobreviure en un Berlín en ruïnes després de la Segona Guerra Mundial. La novel·la fa un salt i s’interessa per la persecució i les lleis de segregació racial als Estats Units, situació que relaciona amb l’Holocaust.

La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica

La guanyadora del Premi Planeta 2024, Paloma Sánchez-Garnica

La novel·la és sobre el que estem disposats a fer pels que estimem

La novel·la es desenvolupa entre el 16 d'octubre de 1946 i el 13 d'agost de 1961. Durant aquest període de temps, l'escriptora vol demostrar l'amor filial que hi ha entre les dues germanes i el camí de cura i redempció. “La novel·la és sobre el que estem disposats a fer pels que estimem encara que la traïció amenaci en destruir-ho tot”, ha exposat. En recollir el premi, Sánchez-Garnica ha celebrat que “persistir” val la pena i ha confessat que el Planeta era un premi “somiat” i “molt treballat”.

Fuego en la garganta

Se'm va ocórrer la idea d'una noia que tingui la capacitat de realitzar miracles.

Pel que fa a l'obra de la periodista Beatriz Serrano, Fuego en la garganta és una novel·la iniciàtica que s'endinsa en la infància i l'adolescència complicada d'una noia. “Se’m va ocórrer la idea d’una noia que tingui la capacitat de realitzar miracles. Pensar com seria rebuda en l’actual societat”, ha plantejat durant la roda de premsa posterior a la cerimònia del Grup Planeta. En la seva obra, Beatriz ha volgut plantejar qüestions com sentir-se fora de la norma, de no encaixar en la societat i de trobar persones que ajuden a fer comunitat.

La novel·la, polièdrica i sobre un creixement personal, s’ambienta els anys 90 a València i presenta a la Blanca, una nena a qui la mare abandona. A partir d’aquí, la protagonista descobreix que pot fer miracles, però s’acabarà convertint en una adolescent conflictiva. A través de les primeres comunitats d’internet dels 90, troba un grup d’amistats amb qui configurarà una nova família.

Doblet de dones

Beatriz ha expressat que des de la nit de l'entrega de premis està "vivint a Matrix" i que és com si estigués en una espècie de multivers. Paloma, la guanyadora, ha reivindicat al Cafè d'Idees la llibertat de premsa, la dels periodistes i de les persones que escriuen. Totes dues estan d'acord en el fet que és una etapa que s'ha de viure intensament i que durant la promoció de les novel·les podran aprendre molt l'una de l'altra.

Paloma Sánchez-Garnica guanya el Planeta 2024 amb 'Victoria'

A partir de la primera setmana de novembre, les dues novel·les es podran veure als expositors de les llibreries i a elles a la campanya de promoció per tot l'estat.