1 de cada 4 catalans viu en situació de pobresa
- Més de 8.000 persones vulnerables, obligades a retornar fins a 7.500 euros en ajudes per culpa d'un error administratiu
- La Taula del Tercer Sector Social demana responsabilitat política al Govern per una situació "més que evitable"
En el Dia Internacional de l'Erradicació de la Pobresa, la Taula del Tercer Sector Social ha reclamat al Govern acció política. Destaquen mesures com l'actualització de l'IRSC, és a dir, de l'indicador que determina l'accés a prestacions socials o un Pacte Nacional que garanteixi el Dret a l'Habitatge.
Tot just en una crisi en la qual el preu del lloguer augmenta dia sí i dia també i que agreuja la situació que ja pateix una quarta part de Catalunya: el 25% dels catalans no poden satisfer les seves necessitats bàsiques. Segons assegura la presidenta del grup d'entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, almenys hi ha 59.000 persones sense llar.
Retorn de prestacions socials
Més de 8.000 persones vulnerables han hagut de retornar unes prestacions socials, ja cobrades, per un error en l'import. En total, són deutes de fins a 7.500 euros i algunes de les famílies no poden fer-hi front.
Els sindicats reclamen solucions davant el que consideren una errada de l'administració sobre el disseny d'adjudicació de les ajudes. De fet, Comissions Obreres (CCOO) defensa que cal un mecanisme monitoritzat per arreglar la situació i expressa la seva preocupació per l'impacte, econòmic i emocional, que suposa per als afectats.
Per aquest motiu, la consellera de Drets Socials, Mónica Martínez, compareixerà el pròxim dimecres davant la comissió al Parlament per donar explicacions.
Pobresa estructural
La pobresa és una herència que malauradament en la gran majoria d'ocasions passa de pares a fills. Es continua transmetent de generació en generació.
Càritas Girona assegura que els pares de la majoria dels infants i joves que atén el seu servei socioeducatiu ja havien necessitat suport abans. "Ens venen els fills dels usuaris que ateníem fa anys", lamenten.
A banda, l'entitat parla del "buit" en l'acompanyament de joves vulnerables entre els 16 i els 18 anys a la demarcació, per la qual cosa han hagut d'incrementar els serveis.