Enlaces accesibilidad
Dependència

Avisen que faltaran més de 20.000 places i 25.000 professionals a centres per la gent gran

Per
Les residències avisen que caldran 25.000 places i 20.000 professionals per l'envelliment de la generació baby-boom

A Catalunya el 5,8% de la població té més de 80 anys. Són prop de 500.000 persones. El 2040 es calcula que en seran més de 764.000. I en 25 anys es duplicarà perquè calculen que se superarà el milió respecta la xifra actual. Per fer front a l'envelliment previst de la població, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, l'ACRA creu que s'haurien de crear com a mínim 25.000 places noves a les residències públiques i calculen que es necessitaran 20.000 professionals més. 

Calcula que és necessari que s'hi destini almenys l'1,5% del PIB, per ampliar el nombre de places a les residències i que es contractin 20.000 treballadors més a Catalunya. Ho alerta la presidenta d'ACRA, Cinta Pascual. "Els pròxims anys necessitarem moltíssim professionals...com ho farem? Ens preocupa", detalla.

Ho saben bé en algunes residències com a Badalona, estan al màxim de la seva capacitat. Hi viuen 61 persones. I ja els costa trobar personal. Ho saben bé la Desiré i l'Eva, auxiliars de geriatria.

L'ACRA alerta que el sector assistencial està tensionat i que encara ho estarà més en els pròxims 10 anys, si no s'actua. Tot plegat, per l'arribada de la generació del baby-boom.

També alerten que els perfils de les persones que accedeixen a aquests serveis cada vegada són més depenents.

L'Associació reclama més finançament. Espanya és un els països que menys destina a la dependència, segons l'OCDE. No arriba a l'1 % del PIB.