Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya, 17 d'octubre del 2024 | La fiscalia demana al TC que no accepti la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Suprem contra l'amnistia

  • El banc Sabadell reitera que l'OPA hostil del BBVA no té cap sentit
  • L'ACRA avisa que faltaran més de 20.000 places i 25.000 professionals a centres per la gent gran
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La Fiscalia General de l'Estat retreu al TS que tingui posició política contra la llei.
La Fiscalia General de l'Estat retreu al TS que tingui posició política contra la llei.

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'al·legat que ha presentat la fiscalia al Constitucional contra la qüestió d'inconstitucionalitat que va presentar el Suprem contra la llei d'amnistia. D'altra banda, el banc Sabadell reitera que l'OPA hostil del BBVA no té cap sentit.

En l'àmbit social, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials avisa que caldran 25.000 places i 20.000 professionals per l'envelliment de la generació baby-boom. També, la Generalitat i el Govern han signat el conveni amb les universitats que permetrà incorporar 1.168 professors ajudants doctor a les universitats públiques catalanes.

Primer dia de servei dels autobusos directes entre Reus i Sant Vicenç de Calders. N'hi ha tres a primera hora del matí, i tres més a partir de les set de la tarda.

L'actualitat a Catalunya, 17 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:57

    La investigació apunta que els autors del crim de Sils van preparar el narcoassalt mortal a consciència

     

    Els Mossos d'Esquadra han resseguit els moviments dels investigats i han pogut determinar que el dia abans del tiroteig, el 8 de febrer, el grup va concertar una compravenda de droga amb un altre grup -on hi havia la víctima- en una benzinera del municipi. Aquest primer contacte, on ja es va fer una paga i senyal, va servir com a tapadora perquè l'endemà es pogués cometre el narcoassalt sense aixecar sospites. Després que l'autor del crim entrés a la casa i disparés el tret mortal a la víctima, els dos grups van protagonitzar un tiroteig.

  • 18:20

    PSOE i ERC pacten fusionar la comissió d’investigació sobre Pegasus i la de l’Operació Catalunya

     

    PSOE i ERC han pactat fusionar la comissió d’investigació sobre l’espionatge a independentistes amb el programari Pegasus i la de l’Operació Catalunya, segons ha avançat ‘El Periódico’ i ha confirmat l’ACN. Junts no ha participat en la decisió, però fonts del partit consideren “coherent” la fusió, atès que sempre han defensant que el cas Pegasus forma part de l’Operació Catalunya. La comissió sobre l’operació contra el sobiranisme català per part de les anomenades clavegueres de l’Estat ha arrencat aquesta setmana.

  • 18:07

    Famílies vulnerables, a la corda fluixa per haver de retornar ajuts

     

    La consellera de Drets Socials, Mónica Martínez, compareixerà el pròxim dimecres davant la comissió al Parlament per donar explicacions sobre els ajuts que han de retornar persones vulnerables. Els sindicats reclamen solucions davant el que consideren un error de l'administració sobre el disseny d'adjudicació de les ajudes.

    Famílies vulnerables, a la corda fluixa per haver de retornar ajuts | Alma Izquierdo
    rtve Famílies vulnerables, a la corda fluixa per haver de retornar ajuts | Alma Izquierdo
  • 17:59

    UP trasllada al Govern mesures per a la pròxima campanya agrària amb "garanties i millores per a la pagesia"

     

    Unió de Pagesos traslladarà al Govern un seguit de mesures per encarar la pròxima campanya agrària amb "garanties i millores per a la pagesia". Entre aquestes mesures destacades, hi ha la de demanar al Govern i a la resta d'administracions, que s'autoritzin permisos excepcionals de treball a persones en situació irregular amb l'objectiu de garantir la mà d'obra que el sector necessita.

  • 17:05

    Girona crea una comissió de seguiment per lluitar contra les ocupacions delinqüencials

     

    L'Ajuntament de Girona ha creat una comissió per fer un seguiment de les ocupacions delinqüencials a la ciutat. Es posarà en comú la feina feta en diverses àrees de l'ajuntament i es traçarà un mapa precís de l'estat de les ocupacions delinqüencials. També es farà un seguiment cas per cas per acabar amb aquesta problemàtica. La majoria dels casos es concentren en pisos que s'utilitzen per traficar amb drogues o que es fomentin màfies organitzades. Una de les línies que s'ha posat sobre la taula és la necessitat que Sareb i altres grans tenidors mobilitzin els pisos buits.

  • 16:36

    Les 7 universitats públiques catalanes incorporaran 1.168 professors ajudants doctors

     

    Les set universitats públiques catalanes incorporaran pròximament 1.168 places de professor ajudant doctor. Servirà per estabilitzar i fer sortir de la precarietat més d'un miler de docents i investigadors. I és el primer cop que l'Estat finançarà amb fons propis els sous de professors, matèria que és competència autonòmica.

  • 16:00

    Matí d'aiguats intensos: a hores d'ara la pluja va cap al nord i es manté el Pla Inuncat

     

    Protecció Civil manté activada en fase d'alerta el pla especial per risc d'inundacions per les pluges intenses que estan afectant algunes comarques catalanes.

  • 15:27

    El BBVA es compromet a “mantenir el model de gestió” del Sabadell i completar-lo

     

    El president del BBVA, Carlos Torres, s’ha compromès a “mantenir el model de gestió” del Sabadell si l’opa sobre l’entitat prospera. Torres ha ressaltat sobretot el negoci de l’entitat catalana amb les pimes. “El volem complementar amb les fortaleses del BBVA”, ha assegurat el directiu de l’entitat basca. En aquesta línia, ha insistit que una possible fusió permetrà crear un banc “més fort, robust i eficient”, que podrà augmentar en 5.000 milions anuals la capacitat de finançament a les empreses.

  • 15:00

    Tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer

     

    Gairebé tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer. La data, però, encara es troba en "stand by" a l'espera de les proves nocturnes i diürnes que es fan des del juliol. Ara bé, les associacions de veïns que assisteixen a les reunions informatives amb l'Ajuntament sobre el projecte aposten pel 16 de novembre.

    Tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer | Maite Boada
    rtve Tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer | Maite Boada
  • 14:13

    Presó provisional sense fiança per als tres detinguts per l'assassinat de Sils

     

    El Jutjat d'Instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners ha decretat presó provisional sense fiança pels tres detinguts pel crim de Sils del mes de febrer. Un altre home que va ser detingut fa uns dies també es troba en la mateixa situació que els tres que aquest dijous han passat a disposició judicial. A més, el jutjat també ha demanat l'extradició de dos detinguts que estan fora de territori espanyol per tal que passin als tribunals de Santa Coloma de Farners i es resolgui la seva situació personal.

  • 13:57

    El president del BBVA insisteix en els avantatges per les pimes en la compra del Sabadell

     

    El president del BBVA, Carlos Torres, ha defensat l'OPA i ha insistit en el compromís del banc de mantenir el model de gestió del Sabadell en la seva relació amb les empreses, en especial les pimes. En un acte a Barcelona, Torres assegura que aquesta operació perquè diu permetrà unir les "fortaleses" de les dues entitats bancàries i que es pugui "concedir més crèdit". El president del BBVA afirma que la intenció del banc és créixer en el sector empresarial català i valencià. 

  • 13:38

    Avisen que faltaran més de 20.000 places i 25.000 professionals a centres per a la gent gran

     

    A Catalunya el 5,8% de la població té més de 80 anys. Són prop de 500.000 persones. El 2040 es calcula que en seran més de 764.000. I en 25 anys es duplicarà perquè calculen que se superarà el milió respecta la xifra actual. Per fer front a l'envelliment previst de la població, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, l'ACRA creu que s'haurien de crear com a mínim 25.000 places noves a les residències públiques i calculen que es necessitaran 20.000 professionals més. 

     
  • 13:19

    La pobresa, una herència no desitjada que passa de pares a fills

     

    Càritas Girona alerta que la pobresa es continua transmetent de generació en generació. Els pares de la majoria dels infants i joves que atén el seu servei socioeducatiu ja havien necessitat el suport de l'entitat.

    La pobresa, una herència no desitjada que passa de pares a fills | Joan Sisquella
    rtve La pobresa, una herència no desitjada que passa de pares a fills | Joan Sisquella
  • 12:54

    El 25% dels catalans es troba en situació de pobresa

     

    Amb motiu del dia Internacional per l'erradicació de la Pobresa, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social ha fet una jornada en què s'ha reclamat responsabilitat política per posar fi a la pobresa. Una demanda que la consellera de Drets Socials, que també ha estat present a l'acte, ha acceptat.

    La Taula del Tercer Sector demana polítiques per combatre la pobresa | Marga Esparza
    rtve La Taula del Tercer Sector demana polítiques per combatre la pobresa | Marga Esparza
  • 12:53

    Una esllavissada a Montserrat talla la carretera BP-1103

     

    Un corriment de terres a la muntanya de Montserrat ha causat el tall de la carretera BP-1103 en ambdós sentits. L'esllavissada es produeix quan Protecció Civil manté en alerta el pla INUNCAT per fortes pluges a diverses comarques catalanes, entre elles l'Alt Penedès, l'Anoia i el Bages. 

  • 12:16

    Llogar una habitació a Barcelona, entre 595 i 623 euros de mitjana

     

    El preu de llogar una habitació a Barcelona s'enfila entre els 595 i els 623 euros de mitjana als portals immobiliaris Idealista i Pisos.com, respectivament. Totes dues plataformes destaquen en estudis publicats aquest dijous que la capital catalana és la ciutat amb els lloguers compartits més cars d'Espanya. Els portals difereixen sobre quina és la segona ciutat més cara on arrendar una habitació: Idealista assenyala que és Madrid (550 euros) i Pisos.com Sant Sebastià (547). Els estudis situen Palma de Mallorca entre les quatre ciutats més cares. Pisos.com també destaca que Girona és la cinquena del rànquing amb habitacions de lloguer més cares amb 474,8 euros al mes.

  • 12:03

    Càritas Girona alerta d'un "buit" en l'acompanyament dels joves vulnerables de 16 a 18 anys

     

    Càritas Diocesana de Girona destaca que han hagut d'incrementar els serveis dirigits a aquest col·lectiu els darrers mesos, en detriment dels que es presten a infants. La codirectora del programa Infants, Joves i Família de Càritas a Girona, Cristina Torroella, assegura que els joves que atenen estan "desemparats" i demana més recursos per poder revertir la situació. A més, des de Càritas tornen a avisar de la pobresa "estructural" que hi ha en moltes famílies i que fa que hagin d'atendre diverses generacions d'una mateixa família. "Ens venen els fills dels usuaris que ateníem fa anys", lamenten.

  • 11:56

    Activada l'alerta del pla Inuncat per pluges intenses a diverses comarques

     

    Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla especial per risc d'inundacions per les pluges intenses que estan afectant algunes comarques catalanes. A Font -Rubí (Alt Penedès) s'ha superat el llindar dels 40 litres per metre quadrat en mitja hora i aquestes precipitacions poden seguir amb intensitat en aquesta zona i afectar properament l'Anoia i el Bages, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La resta del dia els xàfecs es poden mantenir a qualsevol punt i podran anar acompanyades de tempesta i localment calamarsa o pedra. També poden anar acompanyades de vent de component oest a la meitat sud.

  • 11:52

    Tret de sortida del festival Escena Poblenou, amb la memòria i el sentit de l'humor com a protagonistes

     

    Des d'aquest dijous i fins diumenge 24 propostes escèniques es desplegaran en el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou en una programació que reivindica la creació femenina, l'esperit positiu i l'humor crític.

    Tret de sortida del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou 2024 | Montse Soto
    rtve Tret de sortida del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou 2024 | Montse Soto
  • 11:50

    El Govern eleva al 2,7% la previsió del creixement de l'economia catalana pel 2024.

     

     

    La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha avançat que Catalunya tancarà el 2024 amb un augment del Producte Interior Brut (PIB) del 2,7%, sis dècimes més del previst inicialment. Així ho ha dit aquest dijous, en el marc del IV Foro Empresarial Catalunya, organitzat per 'elEconomista' a la seu de Foment del Treball, on Romero ha afirmat que "l'economia catalana està viva i és rica". La consellera ha assenyalat que la previsió de cara a 2025 és que la dada sigui del 2,2%, una dècima més del pronosticat fins ara, i ha insistit que les xifres són "positives". Tot i així, la consellera ha advertit que el PIB per càpita "en els últims 20 anys només ha crescut el 0,46%" i això vol dir que la “riquesa que es genera no es reparteix bé".

  • 11:42

    S'arxiva la causa d'un professor del Pare Manyanet de Barcelona amb denúncies per abusos sexuals.

     

     

    El jutjat número 1 de Barcelona ha acordat l'arxivament del procediment obert a un professor del centre educatiu Pare Manyanet per denúncies d'abusos sexuals perquè els delictes han prescrit. Els fets haurien tingut lloc entre finals dels 80 i els 90. La interlocutòria judicial relata que els fets van succeir abans de l'1 d'octubre del 2004, quan va entrar en vigor la modificació del Codi Penal. Així, afirma que en base a quan haurien passat els fets "no es pot aplicar la legislació vigent en l'actualitat". Per tot plegat, defensa que s'han de considerar prescrits els presumptes delictes i declara així "extingides totes les responsabilitats penals".

  • 11:25

    Condemnat a 3 anys de presó per llançar ampolles als mossos durant els disturbis a Girona per l'empresonament de Hasel.

     

     

    L'Audiència ha condemnat a 3 anys i un dia de presó un jove que va llançar ampolles contra els mossos durant els disturbis a Girona per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel. Els fets van tenir lloc la nit del 17 de febrer del 2021, quan una manifestació va derivar en aldarulls a la zona del carrer Santa Clara, el pont de Pedra i la plaça del Vi. L'acusat s'enfrontava inicialment a 7 anys de presó. A l'inici del judici, la fiscal ha rebaixat la petició de pena perquè li ha retirat l'acusació per desordres públics. El processat, que actualment ja és a presó perquè s'havia declarat en rebel·lia, ha admès els fets i el tribunal ha dictat sentència de viva veu. Se'l condemna per atemptat a agent de l'autoritat amb instrument perillós.

  • 11:05

    El conseller delegat del Sabadell creu que l'OPA del BBVA "no té indicis positius de sortir"

     

    El conseller delegat del banc Sabadell, César González-Bueno, preveu que l'OPA del BBVA "no es produirà". En un acte a ESADE, el dirigent de l'entitat creu que "és una operació molt complexa que no té indicis positius de sortir". A banda, considera que si la primera oferta de compra "era insuficient", afirma que "ara ho és més".

  • 11:05

    Oxigenar la sang i retornar-la al cos millora la supervivència en casos d’aturada cardíaca refractària

     

    L'Hospital Vall d'Hebron demostra que la tècnica ECMO substitueix temporalment cor i pulmons quan no poden funcionar per ells mateixos. L’estudi, publicat a la revista de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries, mostra els bons resultats de la implementació del programa de Reanimació Cardiopulmonar Extracorpòria (ECPR).

  • 10:48

    La fiscalia demana al TC que no accepti la qüestió d'inconstitucionalitat presentada pel Suprem contra l'amnistia

     

    La Fiscalia General de l’Estat ha presentat davant del Tribunal Constitucional (TC) un al·legat contra la qüestió d’inconstitucionalitat que el Tribunal Suprem (TS) va presentar contra la llei d'amnistia. El text sol·licita que no s'admeti la qüestió d'inconstitucionalitat per qüestions formals o, si s'admet, es rebutgin les qüestions de fons plantejades pel Suprem per no tenir valor jurídic. L'escrit, de 49 folis, avançat per ‘El País’ i al qual ha tingut accés l’ACN, intenta desmuntar els arguments de la sala penal contra la norma. Es tracta del primer recurs que estudiarà i resoldrà el TC.

  • 10:32

    Uber Eats millorarà la seguretat dels repartidors i treballadors subcontractats

     

    Uber Eats ha acordat amb UGT la millora de la seguretat laboral dels repartidors que treballen amb l'app i també de les empreses subcontractades. La companyia promet garantir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones i a no discriminar a l'hora de fer ofertes. A més, es compromet que els seus socis compleixin la normativa de seguretat i higiene i prenguin les mesures necessàries per formar els seus empleats en matèria de protecció i riscos laborals.

  • 10:27

    Augmenta un 6% el reciclatge de medicaments a la demarcació de Girona

     

    El compromís dels gironins amb el reciclatge dels medicaments és una realitat que creix any rere any. Així ho posen de manifest les darreres dades presentades per SIGRE, l’entitat sense ànim de lucre creada pel sector farmacèutic per a la gestió mediambiental dels residus dels medicaments i els seus envasos- a les autoritats mediambientals. En concret, en aquests punts de reciclatge distribuïts per les 363 farmàcies gironines s’han recollit una mitjana de 88,56 grams d'aquests residus per habitant el primer semestre d’enguany.

  • 10:10

    El vot d'ERC i Comuns a les ordenances, "bon senyal" de cara als pressupostos, segons Collboni

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que el vot d'ERC i Comuns sobre les ordenances fiscals del 2025 és un "bon senyal" per generar "confiança i diàleg" de cara a decisions "que s'han de prendre en el futur", entre elles els pressupostos. Ha afegit, però que ha de ser "respectuós" amb els tempos dels partits, i per això ha situat en "a partir de desembre" la tramitació dels comptes.

  • 9:20

    Sanz descarta entrar al govern de Collboni: "No estan assegurats els nostres vots al pressupost"

     

     

    La portaveu de Barcelona en Comú a l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha assegurat que la seva formació descarta entrar al govern de Collboni. "Volem ser alternativa el 2027", apunta Sanz i afegeix que els seus vots pels pressupostos "no estan assegurats".

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Sanz estan disposats a negociar els comptes amb la voluntat de capgirar la "deriva elitista de Collboni". Entre les seves prioritats, gravar amb més impostos als hotels de luxe, tal com s'hauria recollit en les ordenances fiscals pel 2025, i regular els lloguers de temporada.

  • 9:10

    Detinguts sis homes relacionats amb la mort d'un altre en un tiroteig a Sils al febrer. 

     

     

    Els Mossos d'Esquadra detenen sis homes presumptament relacionats amb la mort violenta d'un altre en un tiroteig que va tenir lloc el 9 de febrer passat a Sils (Selva). Dos dels investigats van fugir a Colòmbia i Portugal després d'haver comès els fets i van ser detinguts en aquests països.  Les darreres detencions es van fer aquesta setmana a Sabadell, després que el presumpte autor material del crim va ser detingut a Colòmbia a l'agost.

    Els fets van passar a la urbanització King Parc i la víctima era l'amo de l'habitatge on es va produir el tiroteig, que va morir d'un tret al tòrax. A l'interior de la casa es van trobar restes de marihuana.

  • 08:40

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 17 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Desallotjament de l'antiga Massana. 

     

     

    Diversos col·lectius l'ocupen i ja han anunciat que es resistiran al desallotjament. L'Ajuntament de Barcelona ha fixat per aquest dijous el desallotjament de l'antiga Massana, un edifici de titularitat municipal que està al raval i que va ser concebut com hospital, i després es va convertir en un centre d'art. Ara diferents col.lectius l'okupen per donar-li un ús social. Els ocupants alerten que s'oposaran al desallotjament i fan una crida, a més, a manifestar-se divendres per defensar que se'ls passi la concessió de l'edifici. 
     

     
  • 8:10

    Tres accidents dificulten la circulació a l'àrea de Barcelona.

     

     

    Matí complicat a les carreteres catalanes a l'àrea de Barcelona. Un accident pocs minuts després de les 7 hores del matí ha obligat a tallar la caçada de la C-58 a Sant Quirze del Vallès  sentit sud cap a Barcelona i ha causat retencions. 

    Minuts després, un altre accident a la B-20 sentit sud a Nus Llobregat provoca també retencions. 

    També afectada l'AP-7, hi ha retencions a Mollet de Vallès en sentit sud cap a Tarragona amb un carril tallat. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 17 d'octubre de 2024.