Enlaces accesibilidad

80 anys de la invasió dels maquis de la Vall d'Aran

  • El 19 d'octubre del 1944, fa 80 anys, els maquis van iniciar una lluita a la Vall d'Aran per intentar fer fora els franquistes d'Espanya: tres participants en aquells fets ho expliquen a Memòria Popular
  • Un document excepcional en què els protagonistes ens parlen, en un dels destacats programes històrics de l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
80 anys de la invasió dels maquis de la Vall d'Aran
Els maquis s'amagaven als boscos i als masos per continuar la lluita acabada la Guerra Civil

Fa 80 anys, tres mil homes armats van travessar la frontera de França per envair la Vall d'Aran. Eren els maquis, soldats, guerrillers que vivien o malvivien exiliats, després de la Guerra Civil Espanyola. Volien forçar l'inici d'una lluita arreu d'Espanya per acabar amb el règim franquista. Un programa de TVE Catalunya va aconseguir reunir tres homes que hi van prendre part, a l'espai d'història Memòria popular.

Vuit dècades després, aquest valuós testimoni ens porta a aquella Europa destrossada, encara en guerra, per conèixer com ho van fer lluitar i sobreviure, i què és el que van viure.

Republicans que no abandonar la lluita

Milers d'espanyols, exiliats republicans, es van afegir a la resistència francesa, amb l'experiència al camp de combat i l'ànim de lluitar contra el feixisme. Quan finalment el 1944, França va quedar alliberada dels nazis, aquests soldats, com els grups armats que operaven a Andalusia, Aragó, el País Valencià, els Pirineus i les muntanyes de Cantàbria, van veure l'oportunitat que els aliats els fessin costat i fer fora els franquistes d'Espanya.

Animats pels líders comunistes republicans, el 19 d'octubre del 1944, 3.000 homes armats van entrar a la Vall d'Aran des de França: volien aconseguir un aixecament de tota la població, però només se'ls en van afegir, a Catalunya, mil persones més.

Però els franquistes ja havien previst una acció semblant, i després de la sorpresa inicial, molts dels invasors van ser morts, executats o empresonats. Els aliats no els van fer costat, París va reconèixer el govern de Franco, va fer detenir el maquis, els va desarmar i molts van acabar lluitant a les seves colònies.

Recordem avui un document excepcional en què ens parlen tres protagonistes de la Invasió de la Vall d'Aran: l'excomandant Vicente López Tovar, condecorat amb la Legió d'Honor francesa; Bonaventura Bordas, soldat que feia el servei militar en aquell moment; i Agustí Campabadal, civil que s'hi va veure implicat.

Fins al 1946, els maquis van aconseguir enfrontar-se als defensors del règim establert a Espanya amb accions armades, robatoris, segrestos i aixecaments. Encara hi va haver accions per part dels anarquistes fins als anys 50.

Memòria popular és una sèrie de programes amb col·loquis sobre fets destacats de la història de Catalunya, amb imatges reals i la participació dels protagonistes i experts, i l'assessorament de dos dels grans analistes de la història dels segles XIX i XX, Joan B. Culla i Borja de Riquer. Els 46 capítols d'aquest espai són disponibles a RTVE Play Catalunya. Es van emetre entre 1981 i 1983, presentats i dirigits per Salvador Alsius.

El Museu dels maquis de Castellnou del Bages

El Bages va ser escenari i testimoni de la lluita dels maquis, que s'amagaven a les seves muntanyes i masos. A una altra sèrie de TVE Catalunya, De Museus, vam poder visitar el Museu dels maquis, a Castellnou de Bages. Amb la Cecília, la guia del museu, coneixem 'Caracremada' i d'altres maquis. I amb una altra guia, la Montse, aprenem les tècniques que feien servir per sobreviure al bosc.