Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 18 d'octubre del 2024 | Mobilització a Barcelona per evitar el desnonament de l'Antiga Massana

  • Tres encaputxats s'enduen per força un home a la Bonanova
  • El Suprem reconeix el dret de les famílies monoparentals a ampliar a 26 setmanes el permís de maternitat
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Un miler de persones recorren els carrers barcelonins contra l'execució de l'espai | Maite Boada
Un miler de persones recorren els carrers barcelonins contra l'execució de l'espai | Maite Boada

L'actualitat d'aquest divendres passa per la pressió d'entitats pel dret a l'habitatge al govern de Sánchez perquè reguli el lloguer social o cedeixi les competències a la Generalitat de Catalunya. Al centre de Barcelona, un miler de persones s'ha manifestat contra el desallotjament de l'Antiga Massana.

Altres temes destacats de la jornada són la celebració del Dia Mundial de la Menopausa, la preocupació de municipis del Penedès per la brossa acumulada als carrers arran de la vaga de treballadors de neteja i la reforma de les Casetes d'Encarnació a la Vila de Gràcia.

En clau cultural, Estopa celebra les bodes de plata sobre l'escenari del Sant Jordi i arrenca també el festival de curtmetratges Filmets, a Badalona.

L'actualitat a Catalunya, 18 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:33

    Envien a presó provisional el detingut per dues agressions sexuals a Calafell

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a presó provisional i sense fiança l'home detingut aquest dijous per dues agressions sexuals a Calafell. Segons fonts policials, el detingut va fer tocaments violents a una menor i una dona a Calafell en el transcurs de 20 minuts el dia 27 de setembre.

  • 19:57

    L'extrema dreta i la crisi de la democràcia, temes destacats a la taula rodona del CIDOB

     

    El conseller d'Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duchdiu que la societat que més hauria d'estar informada és la més desinformada. A banda, assegura que els països capdavanters del món són els més polaritzats. A banda, s'ha parlat de l'actitud de la dreta quan agafa les teories de l'extrema dreta.

  • 19:36

    Aragonès i els membres del seu govern es reuneixen en un dinar a l’Escala

     

    L’expresident de la Generalitat Pere Aragonès ha reunit aquest divendres els membres del seu govern en un restaurant de l’Escala (Alt Empordà), en una trobada difosa per ell mateix a les xarxes socials que tenia l’objectiu de “celebrar el camí recorregut i l’amistat”, segons el text que acompanya la fotografia de grup que recull el moment de la reunió. Prèviament, els anteriors membres de l’executiu català han fet una visita al Museu Arqueològic d’Empúries. Aragonès ha completat la descripció de la jornada amb una cita del dramaturg i poeta Bertolt Brecht: “N’hi ha que lluiten tota la vida, aquests són els imprescindibles”.

  • 18:46

    Manifestació a Barcelona per evitar el desallotjament de l'Antiga Massana

     

    La manifestació contra el desallotjament de l’immoble de l’antiga Massana de Barcelona ha arrencat passades les sis de la tarda. Els activistes han començat a reunir-se a la plaça de la Gardunya a dos quarts de sis i la comitiva s’ha posat en marxa un cop s’han sumat a la protesta sis columnes ciutadanes del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Eixample, Sant Martí, Sants i també una integrada per estudiants que ha arribat procedent del Campus del Raval de la Universitat de Barcelona. L’Ajuntament volia desallotjar l’edifici ahir dijous, però no ho va poder fer per la “resistència pacífica” de les persones que encara hi havia. Davant d’aquest fet ha sol·licitat una ordre judicial i està a l’espera de rebre-la per executar el desnonament.

  • 18:33

    Parlon fa valdre la coordinació entre els cossos de seguretat i les entitats de voluntaris per guanyar eficàcia

     

    La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha posat en valor, durant l'acte de celebració del dia dels Agents Rurals, la coordinació entre els cossos de seguretat i les entitats de voluntaris per guanyar en eficàcia i prevenció. Per Parlon, un dels reptes de futur és l'equilibri entre la protecció de l'entorn rural i el respecte cap al sector primari, "un dels més importants del país". L'acte, que s'ha celebrat al monestir de Sant Benet de Bages, ha lliurat 137 distincions. Les condecoracions porten el nom de David Iglesias i Xavier Ribes, els dos Agents Rurals que van perdre la vida l'any 2017 a Aspa (Segrià), a mans d'un caçador amb la llicència caducada.

  • 18:10

    Dilluns arrenquen les obres de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana a Sarrià-Sant Gervasi

     

    Les obres de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana a Sarrià-Sant Gervasi, a Barcelona, començaran dilluns i duraran 25 mesos, és a dir, finalitzaran d’aquí a dos anys segons les previsions de l’Ajuntament. La nova unitat territorial es construirà al número 103-109 de l’avinguda de J.V. Foix, a tocar de la ronda de Dalt i de la rotonda de Can Caralleu. Les noves instal·lacions tindran una superfície total de 4.828 m2 construïts i 3.887 m2 útils distribuïts en sis plantes, dues d’elles en soterrani. La inversió prevista que hi destinarà l’Ajuntament serà d’uns 19,9 milions d’euros.

  • 17:41

    Interior anuncia una convocatòria de 127 nous agents rurals que sortirà a finals de novembre

     

    La consellera d'Interior, Núria Parlon, ha anunciat aquest divendres una nova convocatòria de 127 nous agents rurals que, segons ha dit, sortirà a finals de novembre. La consellera, que ha presidit l'acte de celebració del cos al monestir de Sant Benet de Bages, a Sant Fruitós, ha matisat que aquesta ampliació "no és només un augment de personal, sinó una forma de rejovenir el cos, una inversió en el futur del país, una aposta per una Catalunya més segura i compromesa amb el seu entorn natural". Parlon ha fet l'anunci a les xarxes socials un cop s'ha acabat l'acte de celebració, que ha lliurat 137 distincions.

  • 17:18

    Mor el conductor d'un patinet elèctric en ser atropellat per un autobús a Barcelona

     

    El conductor d'un patinet ha mort aquest divendres després de ser atropellat per un bus a Barcelona. Segons informa l'Ajuntament de Barcelona, aquest matí, poc abans de les 8.30 hores, ha tingut lloc un sinistre de trànsit on s'han vist implicats un autobús de TMB i un patinet a l'altura del número 188 de la Gran Via de les Corts Catalanes, al districte de Sants-Montjuïc. A conseqüència del sinistre, el conductor del vehicle de mobilitat personal ha resultat traslladat en estat greu pel SEM a l'Hospital Clínic, on ha mort. Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat dotacions de la Unitat Central d'Atestat de Trànsit (UCAT) per tal de realitzar l'atestat corresponent i esclarir les causes del sinistre.

  • 17:04

    Nou camí per accedir a les Salines de la Trinitat

     

    Les constants inundacions i la situació inestable a la zona del Trabucador, al Delta de l'Ebre, ha provocat que quedi inoperativa l'entrada actual a les Salines de la Trinitat. Infosa, l'empresa gestora, ha hagut de modificar l'accés i construir un nou camí de 300 metres per garantir que es pugui continuar mantenint l'activitat a dins. Les entitats que també treballen a la zona es queixen de falta d'acció de l'Estat i reclamen mesures per aturar la regressió del Delta.

  • 16:41

    Alfred Garcia publica el seu documental i cançó 'Rumba catalana'

     

    L'artista català és el protagonista del documental 'Rumba catalana' i, d'altra banda, publica una cançó amb el mateix títol. Després de 12 anys de carrera musical, l'Alfred Garcia s'apropa a un gènere que sempre havia tingut al costat. "Rumba Catalana" ve acompanyada d'un documental homònim, en què l'Alfred conversa amb artistes com la Lolita o l'Albert Pla.

  • 16:38

    Arrenca el festival de curtmetratges Filmets, a Badalona

     

    Projectarà 255 treballs, en una edició especial: el festival compleix 50 anys. Es converteix així en el certamen de curts més antic d'Espanya. Es podran veure, entre altres, 9 films que són candidats als Goya 2025. Es reconeixerà també la trajectòria del tècnic de so Marc Orts, guanyador de 7 Goyes i 7 premis Gaudí. I el premi Venus d'Honor recaurà al cineasta amateur de Terrassa Jan Baca, de 90 anys. Totes les activitats del Filmets són gratuïtes

     

  • 16:35

    "L'Orquestra Impossible" homenatja els músics de festa major amb humor i música en directe

     

    El nou espectacle de Marcel Tomàs i Cascai Teatre fa un homenatge als músics de festa major que van ser la banda sonora dels anys 40 i 50 i que escampaven alegria. L'obra, titulada L'Orquestra impossible vol reivindicar la dignitat dels músics vocacionals en clau d'humor i amb música en directe. L'espectacle s'estrena al Festival Temporada Alta aquest cap de setmana.  

  • 16:33

    Primera nevada de la temporada

     

    La baixada de temperatura de les darreres hores ha situat la cota de neu al voltant dels 1700 metres. Hi ha llocs de la cara nord del Pirineu on s'acumulen gruixos superiors a 5 centímetres. 

  • 16:28

    El Suprem amplia el permís de maternitat a 26 setmanes per a famílies monoparentals

    El Tribunal Suprem reconeix el dret de les famílies monoparentals a ampliar de 16 a 26 setmanes el permís de maternitat. La sentència es refereix a una treballadora pública i entén que aplicar la normativa vigent a un únic model de família biparental és clarament discriminatori. No tenir aquest permís, diu, causa un perjudici indubtable als menors perquè es veuen privats de la presència constant d'un progenitor quan són tan petits.

  • 16:25

    Realitat immersiva per estimular cognitivament a la gent gran

     

    L'Ajuntament de Barcelona treballa amb un projecte amb tecnologia immersiva a les residències municipals per estimular cognitivament a les persones grans. Les projeccions imiten una experiència real per estimular de manera cognitiva i sensorial a persones amb demència o altres deterioraments cognitius com l'alzheimer.

  • 16:21

    Expedient al treballador d'RTVE que va filtrar l'examen de les oposicions

     

    Radiotelevisió Espanyola ha obert expedient disciplinari a un treballador de la corporació per la filtració de l'examen de les oposicions a informador del 29 de setembre. Com que hi ha indicis que apuntarien a un possible delicte penal, l'expedient queda congelat mentre es resolgui la investigació policial, com recull el conveni col·lectiu de l'empresa. El grup d'afectats que ha convocat una vaga pel 25 d'octubre creu que és un pas positiu, però insuficient i reclamen més garanties per a l'examen del 2 de novembre.

  • 15:50

    Les entitats insten Sánchez a regular el lloguer social

     

    Entitats socials i sindicals de Catalunya reclamen a Illa i Sánchez solucions immediates en matèria de lloguer social després que el Tribunal Constitucional hagi tombat part de la llei catalana d’habitatge que obligava els propietaris a oferir-ne a les famílies en situació de vulnerabilitat que s’enfronten a un desnonament. Al president de la Generalitat li demanen que convoqui una cimera per implementar mesures urgents.

  • 15:17

    Només un 10% de les dones amb menopausa està en tractament hormonal

     

    Són dades de l'hospital de Sant Pau. Els  professionals volen acabar amb la desinformació que fa que moltes dones no sàpiguen que existeixen tractaments. Cal parlar-ne per normalitzar aquesta nova etapa de la vida. L'Estela va començar a experimentar els símptomes amb 40 anys.

  • 14:50

    Vaga del personal d'escombraries en quatre municipis del Baix Penedès

     

    Els treballadors de recollida de residus i de neteja de l’Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès i Sant Jaume dels Domenys van anar a la vaga estan en vaga des del passat dijous per reclamar millores en les condicions laborals a l'empresa Prezero, per la qual treballen. Els ajuntaments dels municipis afectats van emetre un comunicat conjunt explicant que hi hauria servei mínim de recollida per evitar que la població estigui afectada.

     
  • 14:32

    Tres encaputxats s'enduen per la força un home a la Bonanova

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen un incident violent registrat aquest dijous al vespre a Sarrià. Tres encaputxats s'haurien endut per la força un home en un vehicle. La principal hipòtesi, segons fonts policials, és una revenja per part d'un grup relacionat amb el tràfic de drogues. Es descarta que sigui un segrest.

    Tres encaputxats s'enduen per la força un home a la Bonanova | Sergi Bassolas
    rtve Tres encaputxats s'enduen per la força un home a la Bonanova | Sergi Bassolas
  • 14:03

    Barcelona aprova la reforma de les Casetes d’Encarnació

     

    L'Ajuntament de Barcelona dotarà la plaça de l'Alzina de 15 habitatges públics i un casal per a gent gran. El nou immoble s'ampliarà quatre metres respecte a la façana actual de les casetes, que serà conservada completament. En aquest sentit, el comissionat d'habitatge, Joan Ramon Riera, ha assegurat que l'obra pretén "la preservació de l'Alzina i garantir el dret de l'habitatge a Gràcia", a més d'assegurar que "les dues coses han de ser compatibles". Des de l'Ajuntament calculen que pel projecte executiu durarà "un any i escaig" i, per tant, l'inici de la reforma començaria en dos anys.

  • 13:45

    TriasxBCN alerta que s'acosta un tripartit "que abundarà en les polítiques errònies de Colau"

     

    Martí assegura que Barcelona no es pot permetre un govern "que continuï amb els fracassos en la lluita contra la inseguretat, la massificació turística, les desigualtats socials o l'accés a l'habitatge" que, segons Junts, han marcat la política municipal dels darrers anys. Justament aquesta setmana l'Ajuntament ha aprovat les ordenances fiscals per al 2025 gràcies als vots de PSC, ERC i Comuns.

  • 13:32

    La consellera d'Habitatge lliura les claus de la promoció pilot de pisos de lloguer social a Santa Coloma de Gramenet.

     

     

    La consellera d'Habitatge, Sílvia Paneque, ha lliurat les claus de la promoció pilot de pisos de lloguer social al barri Fondo de Santa Coloma de Gramenet. La promoció que ha construït l’Institut Català del Sòl (Incasòl) és una de les quatre proves pilot que s’emmarquen en el projecte europeu syn.ikia, on l’Incasòl participa amb l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC). A l'acte d'entrega, la consellera ha reiterat el compromís del govern de construir 50.000 habitatges fins al 2030. 

  • 12:58

    UGT demana el suport de Junts a la reducció de la jornada laboral.

     

     

    El secretari general de la Unió General de Treballadors (UGT), Pepe Álvarez, ha tornat a demanar a Junts que doni suport a la reducció de la jornada laboral i que "demostri que està amb la gran majoria de catalans que la reclamen". Des de Castelldefels en un acte que el sindicat celebrava per tractar la reforma horària, Álvarez ha reclamat als partits polítics i a les patronals que defensin la mesura. El dirigent sindical argumenta que allà on s'aplica s'ha incrementat la productivitat. 

  • 12:25

    La passarel·la de moda 080 Barcelona Fashion finalitza la 34a edició amb 17.500 visitants acreditats

     

    La setmana de la moda catalana 080 Barcelona Fashion finalitza la 34a edició amb més de 17.500 acreditats entre visitants, models, premsa, gràfics, influèncers o tècnics.

    Durant quatre jornades, la passarel·la promoguda per la Generalitat ha posat l'accent en el compromís amb la sostenibilitat i l'impuls la internacionalització, incrementant les xifres assolides el passat mes d’abril, durant la seva 33a edició. A més, ha destacat la presència internacional de persones provinents de països com Itàlia, França, Regne Unit i especialment dels Estats Units.

  • 12:06

    Les exportacions catalanes baixen un 7,3% a l'agost fins als 6.432,8M€, el nivell més baix des d'inicis del 2022.

     

     

    Les exportacions catalanes han caigut un 7,3% durant el mes d'agost en comparació amb l'any anterior. Catalunya va exportar béns a l'estranger per valor de 6.432,8 milions d'euros, és la dada més baixa registrada des del gener del 2022. A diferència que a Catalunya, a l'agost el conjunt de l'Estat va anotar un augment del 2,5% de les vendes a l'exterior, superant els 26.800 milions. 

  • 11:58

    Detenen un home per agredir sexualment una menor i una dona a Calafell al setembre.

     

     


    Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous un home de 26 anys a Bellvei com a presumpte autor de dos delictes d'agressió sexual. Segons fonts properes a la investigació, els agents investigaven l'home per haver fet tocaments violents a una menor i una dona a Calafell el dia 27 de setembre.

    Després d'unes setmanes d'investigació, els Mossos han aconseguit identificar l'agressor. El detingut passarà a disposició judicial del jutjat en funció de guàrdia del Vendrell en les pròximes hores.

     
  • 11:39

    Entitats pel dret a l'habitatge reclamen a Sánchez i Illa solucions urgents per protegir a les famílies vulnerables.

     

     

    Entitats pel dret a l'habitatge, entre elles la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i els promotors de la Llei 24/2015, han fet una crida al govern central i la generalitat per demanar solucions urgents després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat part de la norma que evitava els desnonaments i obligava els grans tenidors a oferir lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat. Davant del Parlament, els portaveus han acusat al PP i VOX de posar-se del costat dels "especuladors" i els "fons voltor" per haver presentat recurs contra la llei catalana anul·lada per invasió de competències a l'Estat. Per aquest motiu, des de les entitats reclamen al govern central que reguli els lloguers socials obligatoris i demanen al president Illa una cimera per adoptar altres mesures per resoldre "l'emergència habitacional". 

  • 10:32

    Identifiquen un nou mecanisme molecular que podria ajudar a dissenyar futures teràpies per tractar l'Alzheimer.

     

     

    Un equip de l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona (UB) lidera una investigació que descriu un nou mecanisme molecular que afecta el processament de l'ARN i altera el procés de síntesi de proteïnes en el cervell de pacients amb Alzheimer, segons informa l'ACN.

    Els resultats obren la porta al disseny de futures teràpies per abordar el tractament d'aquesta patologia, així com d'altres desordres neurològics. Aquest estudi revela un rol desconegut de la proteïna RTP801, un factor de resposta a l'estrès que abunda en pacients amb malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.

    Segons les conclusions, aquesta proteïna és capaç d'alterar els mecanismes moleculars que ajuden a la supervivència neuronal en afectar la traducció de l'ARN a proteïnes.

  • 09:30

    Dissabte, Dia mundial contra el càncer. 

     

     

    L'Associació Contra el Càncer a Barcelona defensa una incorporació progressiva als llocs de treball mentre duren les baixes laborals. Ho ha afirmat en aquest programa la responsable de benestar emocional de l'entitat, Ainhoa Marín. "Superat el càncer, ens queden moltes dificultats per fer-hi front. És com una carrera de fons", assenyala. 

  • 09:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest divendres 18 d'octubre de 2024.