Enlaces accesibilidad

Noves investigacions exploren els beneficis de l'aigua termal per al càncer de mama

  • L'Hospital de Mar fa una crida per trobar 96 dones que vulguin participar en la investigació
  • Un assaig clínic en fase 3 demostra que un anticòs conjugat presenta millors resultats que la quimioteràpia convencional

Per
Un dels espais de les Termes Victòries de Caldes de Montbui on es durà a terme part de l'estudi amb pacients amb càncer de mama
Un dels espais de les Termes Victòries de Caldes de Montbui on es durà a terme part de l'estudi amb pacients amb càncer de mama

El Dia Mundial del Càncer de Mama, que se celebra aquest dissabte 19 d'octubre, no només busca conscienciar sobre la detecció precoç, sinó també impulsar iniciatives que millorin la qualitat de vida de les supervivents. L'Hospital del Mar, juntament amb l'Ajuntament de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), ha iniciat un nou estudi per analitzar els possibles beneficis de l'aigua termal en dones que han superat el càncer de mama.

Per aquest projecte, se seleccionarà un grup de 96 dones, de les quals la meitat utilitzarà les instal·lacions de les Termes Victòria per a comparar la seva evolució amb la de l'altra meitat que no ho farà. Aquesta iniciativa és similar a la que ja van portar a terme amb pacients de covid persistent, amb resultats inicials positius. L'estudi començarà a principis de 2025 i tindrà una durada de dos anys.

Nous reptes i avenços en el càncer de mama | Informa: Clara Ontañón

L'aigua termal com a aliada en la recuperació de dones amb càncer de mama

L'Hospital del Mar ha posat en marxa un estudi per analitzar els possibles beneficis de l'aigua termal en la millora de l'estat de salut de dones que han patit un càncer de mama. L'estudi comptarà amb la participació de 96 dones menors de 55 anys, totes elles diagnosticades de càncer de mama i en tractament amb inhibidors de l'aromatasa i supressió ovàrica. La meitat de les participants rebran tres sessions setmanals de teràpia termal durant un mes, mentre que l'altra meitat no. Els efectes secundaris derivats dels tractaments, com el dolor, la fatiga, la sequedat vaginal, les calors i l'insomni, són alguns dels aspectes que es volen tractar per millorar la qualitat de vida d'aquestes dones.

Nou fàrmac per millorar el tractament

Els resultats d’un assaig clínic en fase 3 han demostrat que l’anticòs conjugat trastuzumab deruxtecan (T-DXd) presenta millors resultats que la quimioteràpia convencional en pacients amb càncer de mama metastàtic receptor hormonal positiu (RH+) amb nivells baixos de la proteïna HER2, que havien rebut una o més línies de teràpia endocrina.

Els resultats de DESTINY-06, amb la doctora de Vall d’Hebron Cristina Saura com a coautora, s’han publicat a la revista ‘The New England Journal of Medicine’ i podrien suposar que més pacients es beneficiessin de tractaments dirigits contra HER2 en etapes primerenques de la metàstasi. T-DXd forma part de la innovadora família de medicaments ADC, que actuen selectivament contra les cèl·lules canceroses.

Detecten 580 casos nous de càncer de mama cada any a Tarragona i l’Ebre

Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es detecten uns 580 nous casos de càncer de mama cada any, segons les xifres que pública la Lliga Contra el Càncer de la demarcació. Les dades dels últims deu anys mostren “estabilitat” en la incidència d'aquesta malaltia, però la taxa de supervivència dels últims cinc anys ha augmentat, fins al 90,5%.

La principal causa és la detecció precoç a través dels programes de cribratge que impulsen des del servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Els cribratges es fan a les dones d'entre 50 i 69 anys perquè cada dos anys, es facin una mamografia on de poder detectar possibles tumors a les mames.

Conseqüències psicològiques i emocionals

Per una persona amb càncer de mama, no totes les necessitats estan durant el tractament. Un cop superat el càncer, queden moltes dificultats per afrontar. La imatge corporal i l'autoestima són factors que poden afectar profundament a les pacients. Ainhoa Marín, responsable de benestar emocional de l'Associació Contra el Càncer a Barcelona defensa una incorporació progressiva als llocs de treball mentre duren les baixes laborals.

També cal tenir en compte que en alguns casos, haver passat la malaltia deixa un seguit de problemes econòmics i laborals. El rol laboral defineix molta part de la identitat personal i "dona validesa com a persona", tal com explica Marín. "Seria fonamental que les empreses prenguin consciència de la necessitat d'anar incorporant les persones a poc a poc i adaptant a les necessitats que puguin tenir cada moment."