Les millors tècniques per gestionar l'ansietat segons la psicòloga Olga Carbó
- Segons l'Organització Mundial de la Salut, més de 260 milions de persones pateixen trastorns d'ansietat al món
- El cantant de 'Els Pets', Lluís Gavaldà, ha après tècniques per relaxar-se i controlar l'angoixa
L'ansietat és una reacció que tots experimentem en diferents moments de la nostra vida, ja sigui davant d'una situació -real o no- de perill o d'incertesa. La psicòloga Olga Carbó explica al programa “Tinc ansietat” de 'Mapes Mentals' que el seu paper principal té una connotació de salvaguarda: "la seva funció natural és protegir-nos".
Un mecanisme de defensa contra les amenaces
"Quan tenim ansietat, el nostre sistema nerviós actua per ajudar-nos a fer front a un perill o una amenaça", comenta l'experta. És un mecanisme evolutiu que ens prepara per a la supervivència, activant respostes com la fugida o la lluita davant situacions estressants o desafiadores. No obstant això, quan aquesta emoció es converteix en una preocupació constant i interfereix en les activitats diàries, pot esdevenir un trastorn d'ansietat. En aquests casos, el cos i la ment viuen en un estat d'alerta constant, fins i tot, quan no hi ha un perill real ni immediat.
Segons Carbó, les alarmes salten "quan notem respiracions accelerades i palpitacions". Aquests símptomes poden afectar la qualitat de vida de les persones que conviuen amb aquesta patologia, repercutint negativament en el seu dia a dia i fins i tot influint en les seves relacions personals i laborals.
Com podem fer front a l'ansietat?
Per gestionar l'estrès i l'ansietat, existeixen diverses tècniques i estratègies que podem utilitzar. Olga Carbó recomana alguns mètodes pràctics per trobar l’equilibri en el nostre dia a dia:
- Tancar els ulls i escoltar música. L’experta explica que "tenim el sistema auditiu molt carregat, i escoltar música relaxant o que ens agradi, farà que el nostre sistema nerviós també s'alliberi". La capacitat reguladora de la música pot ser una eina molt poderosa per reduir la tensió i promoure un estat de calma davant aquestes situacions d’angoixa.
“L'ansietat ens desconnecta de nosaltres mateixos“
- Una altra tècnica útil és sortir a l'exterior, respirar profundament i mirar l'horitzó. Segons Carbó, "l'ansietat ens desconnecta de nosaltres mateixos". Per aquest motiu, considera que "una bona tècnica per fer front als moments complicats és ampliar l'espai i estar sota el sol, veient el paisatge".
- També és recomanable dur a terme activitats que ens mantinguin ocupats físicament i mentalment, com ara jugar amb un cub de Rubik o prémer una pilota antiestrès. Mentre ens enfoquem en aquestes accions, estem mantenint "l'atenció sostinguda" a un objecte, la qual cosa ens permet lluitar contra l’acceleració de pensament.
- Practicar activitat física també és clau per gestionar l'ansietat. Carbó destaca la importància de practicar activitat física, sortir a córrer, fer peses o ballar; "moure’s és essencial".
- I, en últim lloc, evocar el pensament cap a enfora, és a dir, parlar o escriure el que ens passa per no deixar carpetes buides al cap". Segons la psicòloga, aquesta és una de les millors eines que podem tenir, ja que "moltes vegades l'ansietat es perpetua per qüestions de pensament".
En definitiva, encara que l'ansietat és, en certa manera, necessària, si es descontrola pot ser perjudicial. Així doncs, és important saber reconèixer els seus efectes negatius i aprendre tècniques per gestionar-la abans que es converteixi en un problema.