Enlaces accesibilidad

Diagnostiquen més de 5.300 casos de càncer de mama el 2023

  • La supervivència de les pacients frega el 90% als 5 anys després del diagnòstic
  • Els programes de detecció precoç i els avenços mèdics augmenten la supervivència del càncer a més del 85%

Per
El Dia mundial contra el càncer de mama, el 19 d’octubre, que té per objectiu conscienciar de la importància del diagnòstic precoç.
El Dia mundial contra el càncer de mama, el 19 d’octubre, que té per objectiu conscienciar de la importància del diagnòstic precoç.

A Catalunya es van diagnosticar 5.337 casos de càncer de mama durant el 2023, que representen el 28,7% dels tumors detectats en dones l’any passat. La taxa bruta d’incidència és de 131,9 casos per cada 100.000 habitants. Són dades que el Departament de Salut, que un any més, se suma a la commemoració del Dia Mundial contra el càncer de mama, que té com a objectiu conscienciar de la importància del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.

La supervivència del càncer de mama frega el 90% als 5 anys | Informa: María Gómez

Per demarcació, 3.952 casos es van diagnosticar a Barcelona; 566 a Tarragona; 526 a Girona i 293 a Lleida el 2023. La supervivència de les pacients frega el 90% als 5 anys després del diagnòstic. L’any passat 1.067 dones van morir a Catalunya per càncer de mama, un 15,6% de totes les morts per càncer en les dones.

La covid afecta el càncer de mama

El 2022 es van diagnosticar 5.497 casos de càncer de mama, una xifra superior que els casos detectats el 2023, 5.337. En un context en què la incidència del càncer augmenta, el Departament de Salut ho interpreta com un efecte encara de la pandèmia de la covid-19.

La conselleria apunta que la recuperació d'activitat de cribratge durant el 2021 i el 2022 pot explicar aquesta pujada en els diagnòstics de fa dos anys i que després es normalitza el 2023. La covid va obligar a aturar els programes de detecció precoç i altres serveis assistencials durant el temps en què el coronavirus va colpejar més durament el 2020. L’impacte va continuar, tot i que de forma menor, durant el 2021 amb les onades successives del virus.

Un 65% de les dones convidades al cribratge poblacional hi participen

El Departament de Salut subratlla la importància de la detecció precoç del càncer de mama, ja que és fonamental per identificar-lo en fases inicials, moments en què no es poden percebre símptomes i la probabilitat de curació és més elevada.

A Catalunya, el Programa de detecció precoç d’aquesta patologia proposa a les dones d'entre 50 i 69 anys realitzar-se una mamografia cada dos anys. L'any passat, es van enviar 510.000 invitacions, de les quals 330.000 dones, és a dir, un 65%, van participar. Cada any, el programa aconsegueix detectar uns 1.500 casos de càncer.

La supervivència del càncer de mama arriba al 90% a cinc anys del diagnòstic

A més, Salut recomana adoptar un estil de vida saludable per disminuir el risc de desenvolupar càncer, inclòs no fumar, practicar exercici físic, seguir una dieta equilibrada, mantenir un pes adequat i fomentar la lactància materna.

Creix la incidència, però millora la supervivència

La incidència del càncer de mama ha augmentat en els últims anys, principalment a causa de l'envelliment de la població, estils de vida sedentaris i el retard en la maternitat. Encara que la majoria de les afectades són dones, els homes també poden patir aquesta malaltia. Les previsions de l'Agència de recerca sobre el càncer (IARC) indiquen que a Espanya no es començarà a reduir la taxa de nous casos fins al 2040.

Malgrat l'augment de la incidència, la supervivència a cinc anys des del diagnòstic ha millorat, superant el 85% a Catalunya. Factors com les polítiques sanitàries i els avenços científics han contribuït a aquest canvi, amb millores en la detecció precoç i nous tractaments com la immunoteràpia i els anticossos conjugats, que dirigeixen la quimioteràpia exclusivament a les cèl·lules tumorals. A més, les plataformes gèniques han permès classificar els tumors de manera més precisa, cosa que ajuda a personalitzar els tractaments i, en alguns casos, evitar la quimioteràpia.