Enlaces accesibilidad

La granja del Moianès que posa música clàssica a les seves vaques

Per

La granja del Moianès que posa música clàssica a les seves  vaques
Sílvia Abril prova un dels raspalls que fan servir per fer massatges a les vaques

La comarca del Moianès ofereix productes exquisits com el formatge de Montbrú, l’embotit i la carn. A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril visita la granja de Bassola, situada a Castellterçol, per descobrir la curiosa manera que fan servir per garantir el benestar de les seves vaques: els hi posen música clàssica perquè estiguin relaxades.

Els beneficis de la música

En arribar a la granja de Bassola, Sílvia Abril se sorprèn en sentir música clàssica per uns altaveus. Tal com explica en Josep, un dels seus propietaris, “posem música a les vaques perquè l’animal estigui bé, saludable, tranquil. A un animal no li ha de faltar de res, ha de tenir el que necessiti i el que vulgui”.

La música fa que les vaques estiguin tranquil·les i relaxades

En Miquel, un dels treballadors de la masia, assegura que sentir aquestes melodies fa que “les vaques estiguin tranquil·les i relaxades, sense estrès”. Ara bé, és important saber triar el gènere i les peces clàssiques són la millor opció.

Aquest benestar animal és una de les raons per les quals la carn que comercialitza aquesta granja és tan valorada. El xef Nandu Jubany, nascut a Monistrol de Calders i coneixedor del producte que ven Bassola, afirma que “és una carn de vedella fora del que és normal, molt bona, amb molt grassa i amb greix infiltrat. La pots posar a tot arreu”.

La granja del Moianès que posa música clàssica a les seves  vaques

Les vaques de la granja de Bassola

Una discjòquei per vaques

Qui fa la selecció de cançons per a les vaques? L'Ibeth és la discjòquei de la granja, la persona que tria les peces musicals i controla com i quan sonen. “No els hi pots posar música molt forta o canvis de ritme molt marcats”, comenta.

Les instal·lacions compten amb un petit quart on tenen els reproductors musicals i des d’on controlen els altaveus i canvien la música al llarg del dia. Tal com detalla l’Ibeth, hi ha peces diferents en funció del que vulguin provocar en l’animal, algunes més relaxades que d’altres. L’elaboració de la llista de reproducció la va fer juntament amb un amic seu que havia estudiat al conservatori. No tenia experiència prèvia triant cançons per a vaques, però el resultat ha estat molt bo.

La granja del Moianès que posa música clàssica a les seves  vaques

Sílvia Abril coneix l'Ibeth, l'encarregada de seleccionar la música per les vaques

Raspalls relaxants

La música no és l'única eina amb la qual compten a la granja Bassola per cuidar els seus animals. Un altre dels objectes poc habituals en aquest tipus d’instal·lacions són uns raspalls gegants que giren i fan massatges a les vaques quan s’hi apropen. També els hi serveixen per rascar-se i, tal com afirma en Josep, “sembla que els agrada i que ho gaudeixen”.

La granja del Moianès que posa música clàssica a les seves  vaques

Les vaques es deixen acaronar pels raspalls gegants de la granja Bassola