Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Puente avisa que Rodalies no millorarà sense "les inversions que requereix"

  • El ministre de Transports no descarta "res" sobre les incidències de Renfe a Madrid
  • Critica al Suprem per decisions com la imputació del fiscal general de l'Estat o la negativa a aplicar l'amnistia

Per
Cafè d'idees - Puente no descarta "res" sobre les incidències de Renfe a Madrid

El ministre de Transports, Óscar Puente, ha assegurat que els treballs per traspassar el servei de Rodalies a la Generalitat avança a bon ritme i veu "realista" que en dos anys es pugui materialitzar. Puente confirma que ja s'han constituït tot els grups de treball i afirma que seran "lleials amb els compromisos adquirits".

En una entrevista al Cafè d'Idees, Puente avisa que el traspàs per si sol no garantirà una millora del servei. "No canviarà substancialment si no fem les inversions que requereix", conclou el titular de Transport. En aquesta línia, apunta a la finalització de les obres del corredor mediterrani i a l'execució del Pla Rodalies.

Davant les crítiques dels partis independentistes que comparen el servei amb el de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el ministre respon que aquesta "simplifació no és admissible" perquè opina que és "més de metro que de ferrocarril" pel fet de no passar-hi ni trens de mercaderies ni alta velocitat.

Incidències a la xarxa per excés d'inversió

Puente reivindica que s'està invertint a Rodalies "tot el que materialment es pot sense tallar el servei". El ministre exposa les obres de Roda de Berà amb 20 milions d'euros, les obres de l'estació de la Sagrera, així com l'arribada de trens nous pel servei. "La xarxa no suporta ja més inversió", assenyala.

A banda, el ministre sosté que l'any 2024 finalitzarà amb menys incidències que l'exercici anterior. Puente afirma que la taxa de puntualitat dels trens està per sobre del 80% i que s'està revertint la manca d'inversió d'anys anteriors.

S'investiga el descarrilament del tren a Madrid

Pel que fa a les incidències del cap de setmana que va afectar 14.000 passatgers de l'alta velocitat, el titular de Transports no descarta el sabotatge perquè diu que "no és gens normal". Puente confirma que s'està investigant el descarrilament del tren a Madrid, però ho deslliga dels dèficits de la infraestructura. "No té res a veure amb la inversió", afirma. El ministre assegura que el comboi era nou i que el túnel feia poc que s'havia estrenat.

En canvi, Puente apunta a les afectacions de passatgers a un intent de suïcidi a les vies d'alta velocitat de l'estació d'Atocha.

Crítiques al Suprem per les decisions judicials

El ministre de Transports ha carregat durament contra el Tribunal Suprem per les últimes decisions judicials. Puente no veu cap sentit que s'investigui el Fiscal General de l'Estat per la pressumpte filtració de correus i creu que "se'l volia asseure davant un tribunal" pels mateixos que "recorren la llei d'amnistia amb arguments insostenibles". Per Puente, estem davant de fets "molt greus" que qualifica de "lawfare".

En la mateixa línia, el ministre considera "una pirueta jurídica extravagant" la no aplicació de l'amnistia a Carles Puigdemont. Puente creu que s'ha "retorçat" el delicte de malversació i que s'està vulnerant la voluntat del parlament espanyol.

"Ayuso és una aportació tòxica"

El titular de Transports ha estat molt crític amb Isabel Díaz Ayuso pel seu anunci que no acudirà a la ronda de contactes de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics. "Ayuso és una aportació tòxica a la convivència", afirma Puente i, afegeix que "Sánchez no té la culpa que ella convisqui amb un defraudador confés".

Puente critica també al líder del PP Núñez Feijóo per permetre que "Ayuso contamini la política espanyola".