Enlaces accesibilidad

Felicitem Teresa Cunillé: l'actriu fa 100 anys!

  • L'actriu Teresa Cunillé fa aquest 22 d'octubre 100 anys: nascuda a Sabadell el 1924, des de ben joveneta feia teatre amb els seus pares
  • Un dels escenaris de la seva vida és el Teatre Romea, i des dels anys 70, els platós, en obres que conservem a l'Arxiu de TVE Catalunya

Per
L'actriu Teresa Cunillé fa 100 anys
L'actriu Teresa Cunillé fa 100 anys

Teresa Cunillé és una de les grans actrius catalanes que va treballar amb vocació els escenaris i als platós de TVE Catalunya. Aquest 22 d'octubre celebra 100 anys, motiu pel qual volem homenatjar-la, recordant alguns dels seus treballs davant les nostres càmeres.

A set anys ja va començar al teatre d'afeccionats, a Sabadell, ciutat on va néixer el 1924. Va estudiar a l'Institut del Teatre de Barcelona, i al Conservatori del Liceu va fer classes de dansa clàssica amb el mestre Joan Magrinyà. Com veurem, ha estat una actriu d'èxit, fins i tot amb companyia pròpia. Es va retirar el 1983.

Teresa Cunillé va participar el 1952 a l'obra L'alcoba vermella, de Sagarra, en el paper de la vídua Despuig. Quan es va representar a TVE Catalunya, el 1986, va canviar i va fer de Palmira. Un personatge amb un toc d'humor i paraules sàvies.

L'actriu emblemàtica del Teatre Romea

Aquesta obra de què acabem de parlar es va estrenar al Romea, escenari vinculat a Teresa Cunillé tota la seva vida, on viuria moltes emocions, actuant en clàssics catalans, sentint aplaudiments, enyorant, durant els anys més durs de la prohibició, el teatre en català. Un dels actors amb qui va compartir escenari en moltes ocasions va ser Joan Capri. Aquestes imatges són un excel·lent record, tot i ser mudes, d'uns assajos del 1972.

Capri i Teresa Cunillé assagen L'Amic ministre, al Romea

Quan Teresa era joveneta, ella i els pares treballaven teixint a la fàbrica. Un bon dia, després d'actuacions a les hores lliures aquí i allà, l'emblemàtic Teatre Romea s'hi va fixar i els van contractar tots tres. L'actriu va ser al repartiment d'estrenes tan destacades del Romea com la La ferida lluminosa, Josep Maria de Sagarra. Deu anys més tard, TVE la va escollir per a fer la primera emissió en català a televisió, el 1964.

L'any 2013, com que Teresa Cunillé va ser de les actrius que més obres hi va estrenar, el Teatre Romea la va nomenar 'actriu emblemàtica', en el 150 aniversari. A més d'aquest reconeixement, l'actriu ha rebut la Creu de Sant Jordi, la Medalla al Mèrit Escènic de la Ciutat de Sabadell, el Premi Serra d'Or i el Premi Margarida Xirgu. Per arrodonir els homenatges a tota una vida, el Romea va crear el Premi Teresa Cunillé, que s'atorga cada dos anys per a 'incentivar i donar suport a la recerca sobre la història del teatre català'.

Actriu al teatre català dels inicis de la televisió

Acabem de recuperar una obra on va participar a TVE Catalunya el 1980, a la sèrie de teatre Novel·la, Un altre terrorisme. Teresa Cunillé fa d'una treballadora d'un banc durant un atracament. No sap ni quan ni com s'acabarà tot plegat, i les reflexions, en aquesta obra de Carles Valls, van més enllà de la por davant uns lladres.

Però la primera obra que es conserva amb Cunillé a un plató de televisió és L'hostal de la Glòria, producció de l'any 1976. Una altra obra de Sagarra on va treballar amb Paquita Ferrándiz i Carme Sansa. Un hostal d'amors i desamors.

L'any següent, el 1977, Teresa Cunillé participa a l'obra d'Ignasi Iglesias El vells. L'actriu recordaria la vida de tants coneguts i família: tracta de la vida dels obrers de principis del segle passat, lliurada al teler, la màquina, la forja... I l'amo els fa fora, quan ja avis, no tenen forces per treballar tant.

El mateix any, sota les ordres del realitzador Sergi Schaaff, Teresa Cunillé surt a l'obra El llumí d'or 1977, dirigida per Ramon Gomis. Madame, al costat de Mònica Randall, la interpretarà el 1979. Aquest mateix anys grava Muller qui cerca espill, escrita per la Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, la manacorina Maria Antònia Oliver.

L'actriu Teresa Cunillé ha participat al cinema en les pel·lícules 'Si te dicen que caí', de Vicente Aranda; La punyalada, de Jordi Grau, i 'El amante biligüe, també d'Aranda. Una de les sèries en que va actuar a TVE és Mare i fill. Societat limitada, protagonitzada per Mary Sampere i Enric Majó.

El 1992, l'actriu ens va atendre per explicar-nos una nova interpretació: a l'obra de Narcís Comadira La vida perdurable, al costat de Lluís Soler, i dirigits per Boris Rotenstein.

La gent gran es va trobar molt identificada amb una obra que Teresa Cunillé va posar en escena amb Mercè Bruquetas i Mercè Comes, Revisió anual. Ens ho va explicar als darrers minuts del Catalunya Avui l'octubre de l'any 2000.

Teresa Cunillé ens parla de Revisió anual, l'obra de teatre de Montserrat Cornet

Teresa Cunillé ens parla de Revisió anual, l'obra de teatre de Montserrat Cornet

Gràcies per tanta vida dedicada al teatre català, enhorabona, Teresa Cunillé!