Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Notícies a Catalunya, en directe avui 21 d'octubre del 2024 | Un estudi de Bellvitge revela la diversitat en l'apnea del son en dones i proposa un abordatge diferenciat

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Notícies avui a Catalunya, 12 abril 2023. Segueix a RTVE Notícies les notícies més destacades
RTVE Notícies - Segueix les notícies més destacades RTVE Catalunya

L'actualitat d'aquest dilluns passa pel tancament de la Copa Amèrica de vela a Barcelona amb un espectacle al passeig de Gràcia de Barcelona. La bailaora Sara Baras i el tenor Josep Carreras van unir els seus talents per dir adeu als actes amb un "Amics per sempre".

Sobre la mobilitat, la Generalitat posa en funcionament cinc busos directes entre Reus i la capital catalana. El reforç del servei arriba per millorar el pla alternatiu que Renfe té actiu pel tall de Roda de Berà.

A Barcelona, les línies T4, T5 i T6 del tramvia de Barcelona canvien el seu recorregut a partir d'avui amb motiu de l'ampliació de la xarxa.

Mentrestant, continuen els moviments per les negociacions dels pressupostos. L'últim ha estat per part de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, qui rebutja reunir-se amb el president de la Generalitat en la ronda de contactes convocada per Salvador Illa pel pròxim 28 d'octubre amb tots els grups parlamentaris i amb el president de la cambra, Josep Rull.

L'actualitat a Catalunya, 21 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 12:28

    En marxa els autobusos directes entre Reus i Barcelona

     

    Primer dia de funcionament dels autobusos directes entre Reus i Barcelona. Funcionaran mentre duri el tall ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders per les obres d'adaptació del corredor del Mediterrani a Roda de Berà. Mentrestant, altres municipis afectats pel tall com Cunit també demanen al departament de Territori autobusos directes.

    En marxa els autobusos directes entre Reus i Barcelona
    rtve En marxa els autobusos directes entre Reus i Barcelona
  • 12:14

    Detenen tres persones que falsificaven documentació per a permisos de residència il·legals

     

    Els Mossos i la Policia Nacional han desmantellat un grup dedicat a falsificar documentació per a obtenir il·legalment permisos de residència a Espanya. Els dos cossos policials van detenir el 9 d'octubre a Cornellà de Llobregat un home de 26 anys i dues dones, de 28 i 52, pel delicte de falsificació documental. La investigació es va iniciar l'abril passat, quan es va tenir coneixement d'empadronaments fraudulents en domicilis de Castelldefels. Aquests s'utilitzaven per justificar la convivència entre dones de nacionalitat espanyola i ciutadans xinesos, posteriorment constituir parella de fet i finalment accedir a la regularització de la residència per a estrangers no comunitaris.

  • 11:46

    Els nous accessos al Port de Barcelona seran aprovats aquest dimarts

     

    El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el conveni per finançar els nous accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona, la firma del qual està prevista per al pròxim 15 de novembre a la capital catalana. Tal com ha explicat el ministre de Transports, Óscar Puente, aquest tràmit permetrà avançar en l'execució dels treballs per construir els nous accessos sud a la infraestructura, obres que compten amb un pressupost de 730 milions d'euros. El finançament total de les actuacions previstes s'articularà de la manera següent: 263,8 milions pel ministeri a través de la Direcció General de Carreteres; 266,3 milions d'euros per Adif i 200 milions d'euros per l'Autoritat portuària de Barcelona.

  • 10:44

    Les línies del tramvia T4, T5 i T6 canvien de recorregut per l'ampliació de la xarxa fins a Verdaguer

     

    Coincidint amb l'inici de la marxa en blanc del tramvia entre Glòries i Verdaguer, les línies T4,T5 i T6 del TRAM canvien de recorregut a partir d'aquest dilluns. La T4 només funcionarà entre Glòries i l'estació de Sant Adrià, per tant, els viatgers que vulguin arribar fins a la Ciutadella hauran de fer transbordament a la T5 o T6. Alhora aquestes dues línies allargaran el recorregut per la Meridiana i afegiran quatre parades més de forma permanent: Auditori Teatre Nacional, Marina, Wellington i Ciutadella Vila Olímpica.

  • 10:27

    Bellvitge revela quatre fenotips de l'apnea del son en dones

     

    Un estudi dut a terme per un equip investigador del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) posa de manifest la diversitat de l'apnea obstructiva del son (AOS) en les dones. El treball està fet exclusivament amb 1.886 pacients femenines tractades a la Unitat del Son de l'Hospital de Bellvitge entre el 2011 i el 2019. Dels resultats de l'estudi s'extreu que hi ha quatre fenotips principals entre les pacients femenines amb apnea del son. Així, demostra que les conclusions extretes fins ara amb predomini d'homes no reflecteixen adequadament la complexitat i diversitat de com es manifesta l'AOS en dones.

  • 10:00

    Puente avisa que Rodalies no millorarà sense "les inversions que requereix". 

     

     

    El ministre de Transports, Óscar Puente, ha assegurat que els treballs per traspassar el servei de Rodalies a la Generalitat avança a bon ritme i veu "realista" que en dos anys es pugui materialitzar. Puente confirma que ja s'han constituït tot els grups de treball i afirma que seran "lleials amb els compromisos adquirits".

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Puente avisa que el traspàs per si sol no garantirà una millora del servei. "No canviarà substancialment si no fem les inversions que requereix", conclou el titular de Transport. En aquesta línia, apunta a la finalització de les obres del corredor mediterrani i a l'execució del Pla Rodalies.

    Davant les crítiques dels partits independentistes que comparen el servei amb el de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el ministre respon que aquesta "simplificació no és admissible" perquè opina que és "més de metro que de ferrocarril" pel fet de no passar-hi ni trens de mercaderies ni alta velocitat.

  • 9:10

    Jéssica Albiach condiciona l'aprovació dels pressupostos a l'habitatge.

     

     

    Encara que assegura que no hi ha acord de pressupostos, detalla que ja negocien els comptes per l'any vinent amb el Partit Socialista de Catalunya (PSC): "La predisposició que ens ha mostrat és positiva". I alerta que el PSC "s'ha de moure" en matèria d'habitatge perquè els Comuns voti a favor dels pressupostos: "Els nostres vots no es poden donar per descomptats".

    Albiach critica que la ministra d'Habitatge s'està situant "fora de l'acord de coalició": "Està dient que els grans tenidors han de ser solidari". En aquesta línia, considera que si no hi ha un canvi en les seves polítiques, demana que la ministra Isabel Rodríguez sigui destituïda.

     
  • 9:10

    Jéssica Albiach condiciona l'aprovació dels pressupostos a l'habitatge.

     

     

    Encara que assegura que no hi ha acord de pressupostos, detalla que ja negocien els comptes per l'any vinent amb el Partit Socialista de Catalunya (PSC): "La predisposició que ens ha mostrat és positiva". I alerta que el PSC "s'ha de moure" en matèria d'habitatge perquè els Comuns voti a favor dels pressupostos: "Els nostres vots no es poden donar per descomptats".

    ¿ @jessicaalbiach alerta que el PSC "s'ha de moure" en matèria d'habitatge perquè @SomComuns voti a favor dels pressupostos

    ¿¿ "Els nostres vots no es poden donar per descomptats"

    ¿ https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/vC2vwdimgb

    — Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) October 21, 2024

    Albiach critica que la ministra d'Habitatge s'està situant "fora de l'acord de coalició": "Està dient que els grans tenidors han de ser solidari". En aquesta línia, considera que si no hi ha un canvi en les seves polítiques, demana que la ministra Isabel Rodríguez sigui destituïda.

     
  • 8:50

    Albiach anuncia que deixarà de ser coordinadora dels Comuns

     

     

    La presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, anuncia que deixarà de ser coordinadora dels Comuns a Catalunya. "Li donem una orientació molt municipalista al partit", ha dit Albiach en una entrevista al Cafè d'Idees. D'aquesta manera, Albiach detalla que Candela López és l'única persona que seguirà de les líders actuals a la coordinació i seguiran altres cares com Joan Mena i hi haurà dos portaveus com el Gerardo Pisarello i l'Aina Vidal.

    Albiach ha deixat clar que volen créixer com a partit i arrelar-se a tot el territori amb els canvis en la direcció, no només volen ser "determinants en la política institucional".

     

  • 8:30

    Cerimònia de clausura de la Copa Amèrica. 

     

     

    Amb el final de la Copa Amèrica també va acabar ahir la Regata Cultural. El passeig de Gràcia de Barcelona, que compleix 200 anys, va ser l'escenari de la cerimònia de cloenda de la competició. Milers de persones van assistir a un concert molt especial. La 'bailaora' Sara Baras i el tenor Josep Carreras van unir els seus talents per dir adeu als actes de la Copa Amèrica. L'equip de Nova Zelanda, guanyador d'aquesta edició, decidirà si Barcelona torna a ser el seu de la competició. Altres ciutats candidates són València i Jeddah, a l'Aràbia Saudita.

     
  • 8:21

    Nou recorregut del tram a Barcelona.

     

     

    Les línies T4, T5 i T6 del tramvia de Barcelona canvien el seu recorregut a partir d'avui amb motiu de l'ampliació de la xarxa. En concret, la T4 passarà a donar servei entre les parades Glòries i Estació de Sant Adrià, i seguirà fins a Ciutadella | Vila Olímpica i, mentre durin les proves prèvies a la posada en servei del nou recorregut de tramvia de Glòries a Verdaguer, la T4 finalitzarà el seu recorregut a Glòries.

    Tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer | Maite Boada
    rtve Tot a punt perquè comenci a funcionar la connexió del tramvia des de Glòries fins a Verdaguer | Maite Boada
  • 8:10

    La Generalitat posa en funcionament cinc busos directes entre Reus i la capital catalana. El reforç del servei arriba per millorar el pla alternatiu que Renfe té actiu pel tall de Roda de Berà.

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 21 d'octubre de 2024.