Enlaces accesibilidad

L'estafa del fill en problemes: com funciona i consells per evitar-la.

  • Els col·laboradors de 'L'Altaveu' analitzen l'increment d'estafes de la falsa urgència del fill
  • El policia Manuel Rosales, investigador d'aquesta mena de casos, ofereix consells per no caure a la trampa

Per
L'altaveu - Alerta per estafes fent-se passar per un familiar

Les autoritats alerten d'un increment d'estafes on els delinqüents es fan passar per fills apel·lant directament als sentiments. Les conseqüències de caure en el parany poden ser desastroses. A Figueres, un veí ha estafat 4.000 euros a una madrilenya fent-se passar pel seu fill. A 'L'Altaveu', els col·laboradors analitzen aquesta mena de delicte i el policia Manuel Rosales ofereix consells per evitar-los.

Modus operandi

Basant-nos en el cas de l'estafador figuerenc, de només 22 anys, els lladres el seu propi número de compte a l'hora de cometre el delicte. L'infractor envia un missatge sol·licitant una transferència urgent a una senyora de Madrid, tot fent-se passar pel seu fill. Diu que no li funciona el telèfon, que té el micròfon espatllat, tampoc pot rebre cap àudio ni escoltar-lo i, per tant, no es pot comprovar la veu.

El delinqüent li comunica que ha de pagar una factura urgentment, dient-li la quantitat exacta que necessita. Diu que utilitza un altre telèfon, que no pot pagar-la ell mateix. Afegeix que té cita al banc per dilluns, per retornar-li els diners. Finalment, li pregunta a la dona si pot pagar la factura per ell i li demana les dades de pagament. I aquí és on la família cau perquè, pels fills, es fa qualsevol cosa.

El frau del fill demanant ajuda és cada cop més recurrent.

Persona escrivint un missatge per l'aplicatiu WhatsApp.

Consells per evitar riscos

És un problema, però no a vida o mort!

El policia Manuel Rosales, un dels investigadors del cas de l'estafador de Figueres, explica a 'L'Altaveu' que la primera recomanació per evitar aquest tipus de fraus és mantenir la calma. Rosales matisa que es tracta simplement del pagament d'una factura i, per tant, no és una urgència: "És un problema, però no a vida o mort!", assegura.

A continuació, l'agent diu que has de trucar al número de telèfon del teu fill per parlar amb ell. El 99,9% de les vegades agafarà el telèfon i t'adonaràs que es tracta d'un frau. Si no te l'agafa, pot ser que el teu fill estigui fora de cobertura i costi més localitzar-lo. Espera't una estona i intenta contactar amb la seva parella, amics o lloc de treball.

Si el teu fill no t'agafa el telèfon, per comprovar que realment és ell, Rosales suggereix preguntar a l'interlocutor sobre una qüestió que només sapigueu pares i fills. Per exemple, el nom de l'últim restaurant al qual heu anat a dinar o a sopar junts, perquè són coses que l'estafador mai sabrà què respondre.

Per què han incrementat els casos?

La periodista Neus Sala considera que l'increment d'aquest tipus d'estafes es deu a la sensació d'impunitat a l'hora de fer-les. Per una banda, és difícil enxampar l'infractor i determinar quants diners s'han estafat. I, per altra banda, són delictes econòmics de baixa quantitat i pot ser fins i tot més rendible fer-lo i passar sis mesos a la presó que no fer-lo.