Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 22 d'octubre del 2024 | Junts permetrà l’admissió a tràmit al Congrés d’una nova proposta de regulació de lloguers

  • El Govern aprova el decret del Pla Territorial sectorial d'habitatge
  • El Consell de Ministres aprova el conveni dels nous accessos sud al port de Barcelona
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.

L'actualitat d'aquest dimarts passa per ser l'anunci de Junts que, ha assegurat, permetrà l’admissió a tràmit al Congrés d’una nova proposició de llei per regular el mercat de lloguer, gràcies als canvis que "blinden les competències catalanes". Tot just avui s'ha celebrat una cimera a la Moncloa per a abordar la problemàtica de l'habitatge. El Sindicat de Llogateres no ha assistit perquè el Govern hi ha convidat també a la patronal immobiliària.

D'altra banda, la Generalitat ha aprovat un pla per assolir el 15% d'habitatge assequible en 20 anys, amb el qual es compromet a reservar el 50% del sòl per a protecció pública.

L'Hospital Clínic presenta un estudi sobre l’augment dels impactes al cap en futbolistes professionals i la seva relació en l’augment de casos de malalties degeneratives.

El Consell de Ministres ha aprovat el conveni dels nous accessos sud al port de Barcelona amb una inversió de 730 milions d'euros. D'altra banda, peixaters de tota Espanya es concentren a Madrid per demanar al Govern la reducció de l’IVA de tots els seus productes.

L'actualitat a Catalunya, 22 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:35

    Detenen el presumpte filtrador de l'examen d'oposicions de RTVE

     

    Detingut un treballador de la Corporació que suposadament va filtrar l'examen de les oposicions a informador del passat 29 de setembre. Fa uns dies la companyia va obrir-li un expedient disciplinari per l'incompliment del Conveni Col·lectiu d'RTVE així com del manual d'actuació del Comitè de Valoració". El passat 29 de setembre, la Comissió d'Ús de la Corporació va decidir per unanimitat ajornar l'examen d'oposició en la categoria d'Informació i Continguts per una filtració de les preguntes de la prova. En aquest moment, RTVE va iniciar una recerca i el va denunciar a la Policia. Unes 5.000 persones estaven citades a la prova, que anava a celebrar-se al campus de Somosaguas de la Universitat Complutense de Madrid, en la localitat de Pozuelo de Alarcón.

  • 20:02

    Un episodi concentrat de pluja deixa registres de fins a 50 litres d’aigua en 20 minuts a la Segarra

     

    Les xarxes socials s’han fet ressò de la tempesta amb vídeos de carrers inundats a localitats com Guissona. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) havia emès un avís d’observació d’intensitat de pluja de més de 40 litres per metre quadrat a diverses comarques, entre elles la de l’Urgell, la del Pla d’Urgell i la de les Garrigues, que també han resultat afectades. Des de les cinc de la tarda els Bombers han atès set avisos, tots a Guissona, per inundacions en baixos i per embornals embossats en alguns carrers del municipi.

  • 19:24

    Detingut un agent dels Mossos d’Esquadra per presumpta extorsió

     

    El rotatiu assegura que la detenció l’ha fet la divisió d’Assumptes Interns i que l’agent hauria demanat 50.000 euros per retirar una denúncia a un home involucrat en una acusació per agressió sexual, extrems que la policia catalana ni confirma ni desmenteix. La detenció va tenir lloc ahir dilluns a la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat, en la qual treballa. L’agent ha passat a disposició judicial aquest dimarts i ha quedat en llibertat amb càrrecs, afegeix el diari. Va ser l’advocat del mateix presumpte extorquit el qui va denunciar el cas davant Assumptes Interns.

  • 19:05

    Els cops al cap al futbol poden derivar en malalties neurodegeneratives

     

    El futbol cada vegada és més agressiu i físic. Un fet que propícia els cops al cap dels jugadors professionals i que pot afavorir l'aparició de malalties neurodegeneratives. Així ho recull un recent estudi de l'Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona.

    Els cops al cap al futbol poden derivar en malalties neurodegeneratives | Míriam Andreu
    rtve Els cops al cap al futbol poden derivar en malalties neurodegeneratives | Míriam Andreu
  • 18:46

    Junts permetrà l’admissió a tràmit al Congrés d’una nova proposta de regulació de lloguers

     

    Junts permetrà l’admissió a tràmit al Congrés d’una nova proposició de llei per regular el mercat de lloguer, després que a mitjan setembre votés en contra de la que impulsava el Sindicat de Llogateres. La diputada juntaire Marta Madrenas ho ha explicat en declaracions als mitjans i ha subratllat que el partit canvia de postura perquè el nou text que assegura que han pactat amb l’associació, “blinda les competències” de Catalunya. ERC ha registrat aquest mateix dimarts la proposició no de llei a la Mesa de la cambra baixa. Madrenas ha alertat, però, que el pacte amb la plataforma “no va més enllà” d’aquest admissió a tràmit, i ha subratllat que a partir d’ara “s’inicien les negociacions sobre un model que és diferent del de Junts”.

  • 18:29

    Remolquen fins al port de Badalona un vaixell a la deriva amb fuites d’aigua amb sis persones a bord

     

    Un vaixell a la deriva amb fuites d’aigua i amb sis persones a bord ha estat remolcat aquest dimarts al migdia fins al port de Badalona, segons han informat els Bombers. Cap dels tripulants ha sofert danys, indica la mateixa font. L’operació de rescat ha comptat amb la participació dels Bombers esmentats -amb efectius subaquàtics del Grup d’Actuacions Especials-, dels Bombers de Barcelona i de Salvament Marítim. La nau, una goleta de 28 metres anomenada Jolly Roger, ha estat remolcada amb tres llanxes pneumàtiques fins al Pont del Petroli, cap a tres quarts de dues. El vaixell ha quedat atracat al moll.

  • 18:14

    Un detingut i prop de 650 plantes de marihuana intervingudes en una casa a Castelldans

     

    Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un cultiu de marihuana amb 636 plantes i 10 quilograms de cabdells assecats i han detingut un home que s'encarregava del manteniment de la plantació, ubicada en una casa del carrer la Banya de Castelldans (Garrigues). La policia feia uns mesos que investigava la possible existència d'un cultiu de marihuana al municipi i, finalment, aquest dilluns diversos agents van realitzar una entrada i perquisició a l'habitatge, on van comprovar que hi havia diverses estances habilitades per cultivar droga. La instal·lació elèctrica, que estava connectada fraudulentament, era sofisticada amb 44 làmpades LED amb transformadors integrats, ventiladors, compressors i filtres d'olor, entre altre material.

  • 18:05

    Illa denuncia l'"actitud irresponsable" d'Ayuso per negar-se a reunir-se amb Sánchez

     

    Salvador Illa retreu a Isabel Díaz Ayuso que rebutgi reunir-se amb Pedro Sánchez en el marc de la ronda de trobades que està celebrant el president del govern espanyol. El president de la Generalitat ha assegurat que "no pot entendre l'actitud irresponsable" de dirigents polítics que es neguen a reunir-se. "En què ajuda els ciutadans negar-se a reunir-se amb el president del govern? En què beneficia els ciutadans les actituds que es neguen a asseure's a parlar?", s'ha preguntat el cap del Govern en la jornada 'Metafuturo', organitzada per Atresmedia aquest dimarts a Madrid.

  • 17:33

    Els veïns de Consell de Cent amb Urgell encaren “preocupats” la pròxima fase de les obres de l’L8

     

    La màquina ‘hidrofresa’ que s’encarregarà de perforar el sòl ja és visible des de la superfície i els residents i els comerços de la zona ja temen l’impacte que pugui tenir. “Veient tota l’envergadura del muntatge veiem que va per llarg”, lamenta una de les veïnes. Al seu torn, els establiments asseguren que les obres ja els han provocat una caiguda de les vendes, que en alguns casos s’han reduït fins a la meitat. Aquest dijous el Govern ha convocat el veïnat a una reunió per informar-los sobre totes les actuacions.

  • 17:15

    La CUP denuncia l'increment de subvencions als grups del Parlament

     

    La CUP ha votat en contra de l'increment de les subvencions als grups parlamentaris i ha denunciat que "es reparteixen massa diners públics amb sous astronòmics i dietes que no es fiscalitzen". Així ho ha assegurat la diputada Laia Estrada, després que la Mesa ampliada hagi acordat la pujada de 200.000 euros, fins als 3.925.000 anuals, amb el vot favorable de tots els grups excepte Vox, la CUP i Aliança Catalana.

  • 17:00

    El consum de ciment frena la caiguda al setembre i registra un descens del 0,6%

     

    El consum de ciment a Catalunya es va reduir un 0,6% al setembre en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a un volum de 151.157 tones, i d'aquesta manera, atura la seva caiguda. En un comunicat, la patronal Ciment Català assenyala que es confirma la tendència a l'estabilització del mercat català, després que al novembre de 2022 es comencés a desplomar. En aquests nou primers mesos de l'any, el consum va ser de 2,1 milions de tones, un 4,3% menys respecte al mateix període de l'any passat.

  • 16:32

    Queda en llibertat un home acusat d’agredir sexualment el seu fill de 4 anys a la Cerdanya

     

    El titular del jutjat d’instrucció número 2 de la Seu d’Urgell ha deixat en llibertat provisional un home detingut per una presumpta agressió sexual al seu fill de 4 anys. Segons han informat des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat, el magistrat va acordar dissabte passat que l’investigat es presenti al jutjat quan sigui requerit i que la guarda i custòdia del menor quedi a càrrec de la seva mare. Tot i això, s’ha fixat un règim de visites amb intervenció de tercers. En el moment de l’arrest, hi havia “indicis clars” d’un presumpte delicte per agressió sexual a menor de 16 anys.

  • 16:14

    Sergi Vicente dimiteix com a director de Betevé

     

    El periodista Sergi Vicente ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió com a director de Betevé. El responsable del canal de televisió de Barcelona des del gener de 2015 ha explicat que abandona les seves funcions per iniciar una "nova etapa professional". Després de diversos canvis a la cadena i a la programació en desacord amb el Comitè d’Empresa i el Professional, Vicente ha fet pública la seva decisió que es materialitzarà l'1 de gener de 2025 quan s’esculli un nou director o directora. La selecció del nou responsable de la cadena es farà amb un concurs públic.

  • 16:00

    El 74% dels usuaris de patinet elèctric admet circular per la vorera

     

    Els patinets elèctrics formen part del paisatge urbà, però circular per la vorera o tenir trucada la velocitat són actituds incíviques habituals. Ho indica el 4t baròmetre del RACC, que considera  urgent que els usuaris tinguin una mínima formació.

  • 15:47

    La Fundació Miró troba coincidències entre Miró i Matisse

     

    Pot semblar que Miró i Matisse tenen poc en comú: són de generacions diferents, estils artístics també diferents. Però la Fundació Miró ens mostra com es van inspirar mútuament. Ho fa amb obres dels dos artistes mai exposades a Espanya.

  • 15:20

    Els metges estètics alerten que el 15% dels pacients a les consultes tenen seqüeles de tractaments fets per intrusos

     

    Els metges estètics alerten que el 15% dels pacients que visiten a les consultes tenen seqüeles de tractaments fets per intrusos. Per això el Col·legi de Metges de Barcelona ha presentat un decàleg amb els tractaments més freqüents que HAN de ser fets per metges.

  • 14:30

    Un camió carregat amb gelatina animal bolca i obliga a tallar l'accés a la C-66 a Sant Julià de Ramis

     

    L'accident d'un camió carregat amb gelatina animal obliga a tallar l'accés a la C-66 en direcció a Banyoles, just al punt on connecta amb l'N-II a Sant Julià de Ramis (Gironès). Els fets han passat pels volts de les dotze del migdia quan el conductor ha perdut el control del vehicle i ha bolcat. La càrrega del camió s'ha vessat a la via, que ha quedat tallada al trànsit, ja que es tracta d'un producte perillós què pot generar que els cotxes patinin.

  • 13:58

    Barcelona desmunta les parades de floristes en desús de la Rambla

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha començat a desmuntar les set parades de floristes de la Rambla que fa més de cinc anys que estan tancades al tram central del passeig, en el marc de la reforma urbanística que s'està fent. La previsió dels consistoris és que els treballs s'allarguin fins al 8 de novembre per poder seguir amb les obres. Les pròximes a ser desmuntades són les parades buides dels antics ocellaires, tancades definitivament pel consistori.

  • 13:52

    El Govern aprova el pla territorial per assolir el 15% d'habitatge assequible a Catalunya en 20 anys


    El Consell Executiu ha aprovat el decret del Pla Territorial sectorial d'habitatge, que té per objectiu assolir el 15% d'habitatge assequible a Catalunya en 20 anys.

    El Pla determina els municipis inclosos a les àrees de demanda residencial "forta i acreditada" i fixa els objectius quinquennals municipals de solidaritat urbana, així com l'increment del parc d'habitatges de lloguer social a assolir. "Representa un full de ruta ambiciós en matèria d'habitatge per a les pròximes dues dècades.

  • 13:44

    La Generalitat aprova oferir més suport en la presa de decisions per les persones amb discapacitat

     

    El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la norma per modificar el Codi Civil català i permetre que les persones amb discapacitat no siguin totalment incapacitades per a les grans decisions de la seva vida, sinó que se’ls presti el mínim suport extern necessari perquè les prenguin segons les seves necessitats i voluntat.

    Les entitats vinculades han celebrat aquest impuls, però han demanat al Govern que la llei vagi acompanyada de recursos econòmics i protocols concrets per a cada situació.

     
  • 13:41

    El Gremi de Peixaters de Catalunya s'afegeix a la campanya per suprimir o reduir l'IVA als productes pesquers

     

    El Gremi de Peixaters de Catalunya ha anunciat en un comunicat que se suma a la campanya impulsada des d'un mercat de Madrid per demanar la supressió o reducció de l'IVA als productes pesquers, que actualment se situa en el 10%. Demanen que se'ls hi apliqui un gravamen inferior com en altres aliments i alerten de la caiguda del consum de peix. Per aquest motiu, preveuen recollir suports dels consumidors als establiments a la vegada que han sol·licitat una reunió amb el govern central. El Gremi argumenta que sense peix una dieta no pot ser equilibrada i que es tradueix en problemes de salut.

  • 13:30

    Govern i Comuns creen una taula específica sobre Habitatge de cara a la negociació pels pressupostos

     

    El Govern i el grup dels Comuns van mantenir a finals de la setmana passada la segona reunió de la negociació pels comptes catalans del 2025. Així ho ha explicat aquest dimarts el portaveu dels Comuns, David Cid, en roda de premsa des del Parlament. A la trobada es va acordar crear una taula de seguiment específic sobre Habitatge, de cara a les converses. 

     
  • 13:27

    Junts i Demòcrates acorden unir-se en una única formació política

     

    Junts per Catalunya i Demòcrates de Catalunya han anunciat aquest dimarts des de Brussel·les la seva unió en una única formació política. El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, i el secretari general de Junts, Jordi Turull, exposen que l'acord arriba per les demandes d'unitat des del moviment independentista i amb l'objectiu d'assolir la independència. Els dos dirigents han reivindicat l'1-O i es proposen aconseguir una futura majoria independentista al Parlament de Catalunya que permeti recuperar la Generalitat.

  • 12:58

    El 15% dels pacients que acudeixen a metges estètics ha tingut seqüeles per tractaments fets per intrusos

     

    Els metges estètics alerten que el 15% dels pacients que acudeixen a les seves consultes ha patit complicacions de tractaments que no han fet metges. El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) avisa dels riscos d’aquest intrusisme, afavorit per l’augment de la demanda i la desinformació a les xarxes socials, i recorda que tractaments de medicina estètica molt demanats, com són les injeccions de neuromoduladors, més coneguts com a bòtox, o d’àcid hialurònic, són actes mèdics i que, per tant, han de ser realitzats per metges i en centres autoritzats. El Col·legi ha presentat vuit denúncies darrerament per exigir la inspecció de centres en què s’han detectat irregularitats.

  • 12:45

    ERC torna a registrar al Congrés la llei per regular els lloguers de temporada

     

    La proposició de llei va decaure fa unes setmanes pel vot en contra del PP, Vox i Junts al Congrés. La diputada republicana Pilar Vallugera ha explicat que han introduït modificacions a la norma confiant que Junts aquesta vegada hi votarà a favor. “Era incomprensible aquesta alineació amb el PP i Vox”, ha dit. Els canvis a la llei inclouen que el període del contracte de lloguer de temporada pugui arribar als nou mesos –a la proposició de llei anterior era de sis– perquè pugui coincidir amb els cursos acadèmics i que la subrogació dels contractes calgui comunicar-la al propietari de l’immoble.

  • 12:27

    El 61% dels usuaris de patinet a Barcelona admet saltar-se semàfors i el 48% circular contra direcció o per la vorera

     

    El 61% dels conductors de patinet elèctric de Barcelona reconeix saltar-se els semàfors i el 48% admet circular contra sentit o per la vorera. Així es desprèn del quart baròmetre del RACC sobre la mobilitat en Vehicles de Mobilitat Personal, que també ha revelat que el 12% dels usuaris afirma tenir el vehicle trucat per anar a més velocitat. A més, ha indicat que el 18% dels conductors reconeix haver estat multat, que el 83% no disposa d'assegurança i un 20% no coneix la normativa de circulació. Els sinistres amb MVP implicats han crescut un 2% respecte a 2023. Enguany hi ha hagut 2 víctimes mortals.

  • 12:16

    Treballadors de l’aeroport del Prat denuncien un increment de la inseguretat: “Treballem amb por"

     

    Robatoris, insults, amenaces i agressions de tot tipus, fins i tot sexuals. Aquest és l’escenari d’inseguretat que descriuen treballadors de l’aeroport del Prat. Aquest dimarts, convocats pel sindicat CCOO, s’han manifestat a la Terminal 1 per reclamar “solucions immediates”. Asseguren que des de fa temps són víctimes de les bandes de lladres organitzades que operen a l’aeroport i també d’alguns dels sensesostre que viuen a les instal·lacions. Així, denuncien que els lavabos i els pàrquings s’han convertit en “llocs perillosos” a determinades hores amb episodis d’exhibicionisme, violència verbal i física i fins a dues agressions sexuals. 

    Els treballadors de l'aeroport del Prat denuncien un increment de les agressions | Ferran Cuixart
    rtve Els treballadors de l'aeroport del Prat denuncien un increment de les agressions | Ferran Cuixart
  • 11:44

    Una regidora de la CUP de Sant Cugat denuncia assetjament del secretari d'organització de la JNC local

     

    La regidora de la CUP a Sant Cugat del Vallès Ariadna Sierra ha denunciat que ha estat víctima de situacions d'assetjament continuat per part de Josep Arcas, secretari d'organització de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) local. Sierra ha descrit diversos episodis en què Arcas ha manipulat imatges seves a les xarxes socials, l'ha instat a posar-se burca o li ha ofert preservatius, una "obsessió greu" i en què hi ha hagut d'arribar a intervenir persones de l'entorn.

  • 11:00

    Poca afluència de passatgers als nous busos directes entre Reus i Barcelona

     

    El nombre de passatgers que aquest dimarts ha agafat algun dels cinc nous busos directes Reus-Barcelona ha tornat a ser escàs. Aquest dilluns, amb la posada en marxa del servei, només un usuari va agar l'autobús de les 6.15 hores del matí. 

  • 10:22

    Escrivá veu “desitjable” canviar el disseny de l’impost a la banca per fer-lo “el més neutral possible”

     

    El governador del Banc d’Espanya, José Luis Escrivá, creu que seria “desitjable” canviar el disseny actual de l’impost a la banca per fer-lo “el més neutral possible”. En una entrevista a Expansión, Escrivá defensa que l’opinió de l’organisme que presideix és “rellevant” a l’hora de prendre decisions en l’àmbit bancari i assenyala que la formula actual del tribut planteja “problemes” en “almenys dos àmbits”, ja que no permet deduir les provisions i la base “pot no reflectir adequadament” la rendibilitat de les entitats.

  • 10:00

    Detenen a Figueres un home amb una ordre de cerca i captura per un robatori del 2018

     

    La Policia Nacional ha detingut a Figueres un home que tenia una ordre de cerca i captura per un robatori comès l’any 2018. Els agents el va enxampar el 4 d’octubre quan anava a renovar-se al DNI. En introduir les seves dades, van saltar les alarmes. Se’l buscava per un robatori amb violència que va cometre en companyia d’una dona amb qui van sostreure una bossa de mà i van agredir al cap amb una barra de ferro un ciutadà que volia ajudar la víctima. 

  • 9:30

    Godàs veu "inquietant" que Junqueras digui que "no era responsable" del que passava a ERC

     

    El candidat de Nova Esquerra Nacional, Xavier Godàs, ha criticat a Oriol Junqueras per no assumir les responsabilitats sota la seva direcció dels últims anys, tant pel que fa a l'estructura B com les davallades electorals. "Cal ser molt més humils i més responsables", sosté l'exalcalde de Vilassar de Dalt, qui veu "inquietant" que el president d'ERC s'excusi i afegeix que "la repressió no pot condicionar l'evolució política de cap partit".

    En una entrevista al Cafè d'Idees, Godàs apunta que si guanya la seva candidatura assumirà "la responsabilitat" d'ERC a les hores bones i dolentes del partit.

     
  • 9:10

    Operatiu en marxa per desarticular un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a domicilis i empreses d’arreu de Catalunya i cultiu i tràfic de marihuana.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu aquest matí a l'Anoia, l'Urgell, el Barcelonès i el Baix Penedès per desarticular una organització dedicada a robar amb força en domicilis i empreses i cultiu i tràfic de marihuana. En concret, estan fent tres entrades policials a l'Anoia i una a cadascuna de les altres tres comarques. S'imputen més de 20 fets delictes als membres d'aquest grup per delictes com robatori amb força en domicilis però també en bars, gasolineres i empreses, furt i pertinença a grup criminal. La investigació es va iniciar al juny i hi ha participat la DIC de Ponent i la unitat d'investigació de Sarrià-Sant Gervasi.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimarts 22 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:20

    Primeres converses dels pressupostos. 

     

     

    La portaveu Lluïsa Moret del PSC, assegura que hi ha converses productives amb Esquerra i els comuns "més enllà dels calendaris". També ha defensat el compromís del PSC i el PSOE amb  els socis d'investidura. Des dels comuns al Cafè d'Idees, Jèssica Albiach, dels comuns, ha mostrat predisposició a negociar, però ha volgut deixar clar quina serà la prioritat.

  • 8:10

    El Sindicat de Llogateres planta al govern a la Moncloa

     

    El Sindicat de Llogateres planta avui al govern espanyol en una trobada per parlar sobre el preu de l'habitatge. El president del govern espanyol ha citat a entitats i a la patronal i el sector immobiliari per tractar de buscar una solució al problema de l'accés de l'habitatge.

    Des del sindicat de llogateres asseguren que no aniran perquè no volen formar part d'aquesta fotografia i exigeixen mesures per abaixar els preus.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimarts 22 d'octubre de 2024.