La 7a edició del Saló de l'Ocupació, centrada en la intel·ligència artificial
- El 23 i 24 d'octubre el recinte de Montjuïc acull també el Bizbarcelona, centrat en les pimes
- Aterra la fira Sí i millor, per posar en contacte empreses i persones amb discapacitat
- Fira Barcelona espera superar els 12.000 assistents de l'any 2023
La intel·ligència artificial (IA) guanya pes en diversos sectors com a la programació web i, fins i tot, al màrqueting digital on es requereix més creativitat. La seva aparició també ha fet que sorgeixin nous oficis: l’enginyer de 'prompts', és a dir, el que amb l'eina dissenya i optimitza llenguatge generatiu.
Per aquest motiu cada cop necessita més adeptes que la facin servir. És el tema central de la 7a edició del Saló de l'Ocupació a la Fira Barcelona els dies 23 i 24 d'octubre, que enguany coincideix en el calendari amb el Bizbarcelona, un esdeveniment que busca ajudar a millorar la competitivitat dels negocis.
Dos certàmens que, segons la directora, Laura Pararols tenen "sinergies" i "una relació molt directa" i que serviran tant per aquells que busquen la primera feina, com els que volen reorientar-se professionalment.
En total, concentren 260 activitats, per als més de 12.000 assistents que s'hi esperen, dirigides per a la promoció de l'ocupació, l'estimulació del teixit empresarial o l'impuls de les companyies cap a la digitalització i la sostenibilitat.
Introduir la IA en els processos de selecció
La fira compta amb tallers, conferències i assessorament personalitzat per guiar els visitants com Laia Chic que ve "a fer una roda de reconeixement a veure què hi ha", després d'haver viscut "males experiències" laborals. L'acompanya Georgina Ponce, llicenciada en Química i amb un màster en seguretat alimentària, que busca "oportunitats" que li encaixin amb el seu perfil.
Fins i tot la captació de talent es pot fer amb IA. Identificar quin és el perfil idoni per a una feina o detectar-ne nous perfils que poden encaixar a l'empresa. És un dels objectius del programa del Saló d'Ocupació que, com cada edició, proporciona assessorament laboral, però que, majoritàriament, centra les xerrades en aquesta àrea que necessita nous professionals.
Diagnòstic de salut de les pimes
Paral·lelament, el Bizbarcelona s'enfoca en les petites i mitjanes empreses i en els autònoms per tal de fer un diagnòstic de com es troba el negoci i donar eines per a reforçar-lo. Ho fa amb la iniciativa 'Helpempresa', de la patronal Cecot; un servei gratuït i amb més de tres anys de funcionament que ha atès més de 900 negocis.
"La majoria dels casos atesos eren que anaven bé i no era necessari fer cap reestructuració profunda", ha precisat Laura Sallent, la directora.
El focus també està posat en la digitalització i per aquest té relació amb l'altre saló. Sallent explica que és una manera de "millorar l'eficiència" i "donar-se a conèixer" de cara a expandir el producte.
Llocs de feina per a persones amb discapacitat
La fira Sí i millor aterra al Saló de l'Ocupació. Són 16 empreses repartides en aquest espai i que segueixen el mètode tradicional per contractar al seu personal. Una entrevista cara a cara entre el responsable de Recursos Humans i un candidat. En aquest cas, una persona amb discapacitat. L'objectiu és visibilitzar i empoderar.
L'any passat es van fer més de 2.500 entrevistes i es van arribar a signar 42 contractes. Aquest any la fira vol superar aquestes dades i ja s'espera un 10% més de públic.