Enlaces accesibilidad

La 7a edició del Saló d'Ocupació, centrada en la intel·ligència artificial

  • 23 i 24 d'octubre el recinte de Montjuïc acull també el Bizbarcelona, centrat en les pimes
  • Fira Barcelona té "expectatives altes": espera superar els 12.000 assistents de l'any 2023

Per
Una de les zones de la 7a edició del Saló de l'Ocupació | ACN
Una de les zones de la 7a edició del Saló de l'Ocupació | ACN

La intel·ligència artificial (IA) guanya pes en diversos sectors com a la programació web i fins i tot en processos més creatius com el màrqueting digital. La seva aparició també ha fet que sorgeixin nous oficis com ara el d’enginyer de 'prompts', és a dir, el que amb l'eina dissenya i optimitza llenguatge generatiu.

Per aquest motiu cada cop necessita més adeptes per fer-la servir. És el tema central de la 7a edició del Saló d'Ocupació a la Fira Barcelona els dies 23 i 24 d'octubre, que enguany coincideix en el calendari amb el Bizbarcelona, un esdeveniment que busca ajudar a millorar la competitivitat dels negocis.

Dos certàmens que, segons la directora, Laura Pararols tenen "sinergies" i "una relació molt directa", tant per aquells que busquen la primera feina, com els que volen reorientar-se professionalment.

En total, concentren 260 activitats, per als més de 12.000 assistents que s'hi esperen, dirigides tant per a la promoció de l'ocupació com l'estimulació del teixit empresarial o l'impuls de les companyies cap a la digitalització i la sostenibilitat.

Introduir la IA en els processos de selecció

La fira compta amb tallers, conferències i assessorament personalitzat per guiar els visitants com Laia Chic que ve "a fer una roda de reconeixement a veure què hi ha", després d'haver viscut "males experiències" laborals. L'acompanya Georgina Ponce, llicenciada en Química i amb un màster en seguretat alimentària, que busca "oportunitats" que li encaixin amb el seu perfil.

Fins i tot la captació de talent és quelcom que es pot fer amb IA. Identificar quin és el perfil idoni per a una feina o detectar-ne nous perfils que poden encaixar a l'empresa. És un dels objectius del programa del Saló d'Ocupació que, com cada edició, proporciona assessorament laboral, però que, majoritàriament, centra les xerrades en aquesta àrea que necessita nous professionals.

Diagnòstic de salut de les pimes

Paral·lelament, el Bizbarcelona s'enfoca en les petites i mitjanes empreses i en els autònoms per tal de fer un diagnòstic de com es troba el negoci i donar eines per a reforçar-lo. Ho fa amb la iniciativa 'Helpempresa', de la patronal Cecot; un servei gratuït i amb més de tres anys de funcionament que ha atès més de 900 negocis.

"La majoria dels casos atesos eren que anaven bé i no era necessari fer cap reestructuració profunda", ha precisat Laura Sallent, la directora.

El focus també està posat en la digitalització i per aquest té relació amb l'altre saló. Sallent explica que és una manera de "millorar l'eficiència" i "donar-se a conèixer" de cara a expandir el producte.