Enlaces accesibilidad
Vela

Barcelona descarta tornar a acollir la Copa Amèrica

  • L'organització demana "fer créixer l'esdeveniment", mentre que l'ajuntament esgrimeix que té d'altres esdeveniments
  • Per contra, les organitzacions empresarials i agents econòmics defensen la projecció de la ciutat i aposten per repetir

Per
L'Alinghi, un dels velers que disputava la Copa America al Emirates Team New Zealand
L'Alinghi, un dels velers que disputava la Copa America al Emirates Team New Zealand Beatriz Gálvez

El futur de la Copa Amèrica ja s'ha esclarit: la ciutat que ha acollit l'esdeveniment de la fórmula 1 del mar ha descartat que Barcelona vulgui acollir la pròxima convocatòria del certamen. Així ho ha fet saber, el tinent d’alcaldia d’Economia de Barcelona, Jordi Valls, aquest dimecres al matí en una atenció als mitjans. Ja feia uns dies que s'especulava amb la possibilitat que la ciutat pogués repetir com a favorita per l'organització, però el consistori ha tancat la porta a cap possibilitat. D'aquesta manera, la capital catalana no tornarà a acollir el 2026 la nova edició de la Copa Amèrica de vela.

La Copa Amèrica marxa de Barcelona: l'ajuntament dona per amortitzat l'esdeveniment

No volem fer una segona Copa Amèrica, els objectius els hem assolit

Valls ha argumentat que el llegat de la Copa Amèrica previst entre el 2021 i 2024 no pot aportar gaire més a la ciutat si s’allarga fins al 2026 i que la capital catalana té altres “agendes” d’esdeveniments internacionals. "No volem fer una segona Copa Amèrica, els objectius els hem assolit", ha determinat.

El tinent d’alcaldia diu que l’impacte de l’esdeveniment ha estat positiu per a la ciutat, que ha reforçat la seva imatge internacional, ha accelerat inversions i ha desenvolupat l’economia blava. Alhora, també assegura que la seu barcelonina ha afavorit la mateixa Copa Amèrica. Com per exemple, ha suposat una inversió d'uns 50 milions d'euros, que ha servit per transformar la façana marítima.

La decisió es va comunicar aquest mateix dimarts al vespre al responsable de la regata, Grant Dalton, que volia continuar a Barcelona, però amb un model que permetés "impulsar el creixement de l'esdeveniment, però ell mateix admetia en què ho veia "difícil a la capital catalana. Davant la negativa, l'organització enviava un comunicat fent valdre l'èxit de la competició, amb més de 2,5 milions de visitants i un augment del 50% de les audiències televisives, però assenyalant que per seguir creixent, Barcelona no disposa de les infraestructures adequades.

Els dubtes sobre l'impacte econòmic previst i l'interès dels barcelonins han planat durant els gairebé dos mesos de l'esdeveniment, que ha patit protestes veïnals. "La Copa Amèrica ha estat una estafa venuda a la ciutat que no ha tingut l'impacte econòmic, però a més no aporta res a la ciutat", es queixa Albert València de la plataforma 'No a la Copa Amèrica'.

També ha rebut crítiques de l'oposició d'Esquerra Republicana de Catalunya i Comuns. De fet, després de conèixer la notícia, els grups municipals d'ERC, Barcelona en Comú i TriasxBcn han reclamat a l'alcalde Jaume Collboni que doni a conèixer les xifres reals sobre l'impacte de la Copa Amèrica. Per la seva banda, PP i Vox han lamentat que aquest esdeveniment no es torni a celebrar a la ciutat i critiquen l'actuació de l'alcalde.

Barcelona no acollirà la Copa Amèrica el 2026

A falta de xifres oficials de l'impacte econòmic, les organitzacions empresarials i agents econòmics defensen la projecció de la ciutat i aposten per repetir.