Enlaces accesibilidad

Dolo Beltrán i els germans Riba: l'èxit inesperat de "Lola"

  • L'arribada de Dolo Beltrán a Pastora va marcar un abans i un després, reeixint amb la cançó icònica "Lola", un himne a l'empoderament de les dones
  • Descobreix més perles musicals de l'Axiu de RTVE Catalunya, a Simfonola

Por
Simfonola - PASTORA, Lola

L'any 1996, els germans Pauet i Caïm Riba van formar el grup Pastora, però no va ser fins a l'arribada de Dolo Beltrán, quatre anys més tard, que el projecte va fer un salt qualitatiu. La seva influència va ser clau per portar el grup a un nou grau de popularitat, sobretot gràcies a la cançó icònica "Lola". Considerat un autèntic himne d'empoderament, aquest tema va marcar un punt d'inflexió en la trajectòria de Pastora.

Dolo Beltrán, de Sant Boi de Llobregat, va aportar la seva experiència personal i va a donar vida a la cançó. Escrita abans que entrés al grup, "Lola" descriu la història d'una dona forta i independent, que passeja per Barcelona buscant emocions i respostes. La lletra reflecteix les vivències de la mateixa Dolo, qui va experimentar un canvi significatiu en traslladar-se a la capital catalana, deixant enrere la vida de barri i trobant un entorn més complex i desafiant. Aquest contrast es veu reflectit en la transició de Dolores a Lola, una metàfora del seu creixement emocional i de la superació d'experiències doloroses amb personatges com Manué, que no li oferia amor sincer.

Tot i que la cançó "Lola" va sortir inicialment el 2001, va passar desapercebuda per problemes amb la discogràfica. Però el seu potencial la va fer ressorgir amb la reedició del 2004, que li va donar el gran èxit que avui coneixem. Amb una melodia enganxosa i una lletra que connecta amb moltes dones, la cançó es va convertir ràpidament en una cantarella popular que encara ressona.

"Lola" es va transformar ràpidament en un himne popular, amb la seva coneguda tornada: 'Lola, la que siempre va sola por Barcelona buscando follón'

L'èxit de "Lola" i l'impacte de Dolo Beltrán en Pastora

La popularitat de "Lola" va ser clau per definir l'ADN de Pastora durant els anys següents, però també va ser un reflex del talent de Dolo Beltrán, que va aportar al grup una veu nova i una energia renovada. Pastora va captivar el públic durant gairebé una dècada amb el seu estil característic, barrejat de música electrònica i pop. El paper de Dolo no es va limitar només a ser la vocalista; va contribuir activament a la composició i la direcció artística del grup, i va ser clau en influència de Pastora a la indústria musical catalana.