Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Mas demana que Junts no sigui aliat del PP ni "presoner del PSOE"

  • L'expresident de la Generalitat veu convenient que Salvador Illa es reuneixi també amb Carles Puigdemont
  • Artur Mas pronostica que si Oriol Junqueras guanya el congrés d'ERC es consolidarà un tripartit d'esquerres a Catalunya

Per
Cafè d'idees - Mas demana que Junts no sigui aliat del PP ni "presoner del PSOE"

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, és partidari que Junts per Catalunya utilitzi els seus set diputats al Congrés per influir en la política espanyola però sense arribar a esdevenir "presoner del PSOE". Mas creu que ara mateix "tots els partits d'esquerres són presoners" dels socialistes, entre ells Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), perquè diu que "no té cap possibilitat d'alternativa".

En una entrevista al Cafè d'Idees, l'expresident també adverteix a Junts en contra d'aliar-se amb el PP perquè la formació "porta a Vox de la maneta". Descarta una possible moció de censura sumant els vots de Puigdemont als populars perquè "es girarà en contra, sobretot, de Catalunya".

Mas planteja que una aliança més sòlida amb el PSOE a Madrid només seria possible si Pedro Sánchez abanderés amb fets una "Espanya plurinacional", com per exemple un finançament singular per a Catalunya, potenciar la llengua, impulsar un consell del poder judicial català i equilibrar la distribució de poder de l'Estat. Per a l'expresident, les comunitats autònomes que són nació haurien de "poder aspirar a un autogovern pràcticament sencer".

A banda, creu que "l'oportunitat és ara" per aconseguir totes aquestes qüestions per la minoria parlamentària del govern central en aquesta legislatura, i assegura que una aliança amb forces com Junts és la "taula de salvació" de Sánchez "per poder seguir aspirant a governar".

Mas pronostica un nou tripartit amb Junqueras

En clau política catalana, l'exlíder de Convergència preveu que si Oriol Junqueras guanya el congrés d'Esquerra, es pot passar "del tripartit de la investidura del president Illa" amb el suport de Comuns i ERC, al "tripartit de la legislatura". "Portarà a Esquerra a un pacte molt més sòlid" pronostica, i no descarta que els republicans puguin arribar a entrar al govern de la Generalitat.

Sobre la ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat, Mas creu que el viatge d'Illa a Brussel·les és un bon moment per trobar-se amb Carles Puigdemont. Malgrat que mostra comprensió per l'argument que el líder de Junts encara es manté a primera línia de la política, apunta que "no deixa de ser el president Puigdemont" i es pregunta "quin sentit té no veure-s'hi"?

Aconsella a Junts centrar-se en el dret a decidir

Per a l'expresident Mas, una de les prioritats discursives després del congrés de Junts que se celebra a Calella ha de ser centrar-se en el dret a decidir. "El projecte no ha de deixar de ser independentista", matisa, però també afegeix que "cal posar l'accent en l'autodeterminació". Mas defensa que la formació "no ha de renunciar a res" i que s'han d'extreure lliçons de les accions passades. "Més enllà de referèndums, hi ha un dia a dia", aconsella.

Mas aposta perquè Junts defineixi un projecte de país que permeti recuperar votants i esdevenir "l'alternativa al govern del president Illa". Per a aconseguir-ho, proposa que el congrés serveixi per avançar en la creació de "lideratges complementaris" al de Puigdemont. "Ho ha de pilotar el president Puigdemont", conclou.

Mas i Pujol s'afiliaran a Junts plegats

Artur Mas també ha anunciat que manté converses amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, per trobar el millor moment perquè ell i l'expresident Jordi Pujol s'afiliïn al partit. "No és un tràmit qualsevol, té un punt de simbolisme", opina.

Aquest acte també té la intenció de restituir la figura de Jordi Pujol, repudiada pel cas de corrupció que envolta l'expresident i la seva família. Per a Mas, que després de deu anys després de la confessió de Pujol com a evasor fiscal no se l'hagi jutjat és un senyal que "la base de possibles delictes és molt dèbil".

Les llums acaben sobrepassant les ombres

A més, afegeix que darrere d'aquest cas hi ha l'operació Catalunya, la trama policial per desprestigiar a líders independentistes que també va afectar altres dirigents de Convergència com Xavier Trias o ell mateix. Per tot això, Mas creu que hi ha tot un llegat de Jordi Pujol que se li ha de reconèixer. En paraules seves: "Les llums acaben sobrepassant les ombres".