Enlaces accesibilidad

Josep Irla, el president del trist retorn

  • Josep Irla va néixer l'octubre del 1876, i també un mes d'octubre, del 1981, les seves despulles van tornar a Catalunya després d'un llarg exili
  • Recuperem de l'Arxiu de TVE Catalunya el reportatge d'aquell retorn de qui va succeir Companys i va nomenar Tarradellas al capdavant de la Generalitat

Por
Josep Irla, el president del trist retorn
Josep Irla va marxar a l'exili després de la Guerra Civil i hi va morir, als 81 anys, el 1958

Josep Irla, president de la Generalitat del 1940 al 1954, va néixer el 24 d'octubre del 1876 a Sant Feliu de Guíxols. I també un octubre, el 1981, hi van tornar les seves despulles: va morir a l'exili, en les seves paraules "vell, malalt i pobre".

És el més desconegut dels presidents del segle XX. La Fundació Josep Irla guarda un fons documental imprescindible per conèixer la seva vida i la situació dramàtica que va viure. L'Arxiu de TVE Catalunya conserva el reportatge del dia que el seu fèretre rebut amb honors al Palau de la Generalitat i a la seva ciutat, Sant Feliu de Guíxols. Es va emetre a l'informatiu Contrapunt.

La família de Josep Irla era políticament i socialment activa, catalanista i d'esquerres. Militant del Centre Republicà Federal, Irla va ser elegit regidor amb 29 anys i al cap d'un any ja alcalde. Més tard, com a diputat provincial per Girona, participà a la Mancomunitat de Catalunya com a col·laborador d'Enric Prat de la Riba. Dirigí el Partit Republicà Federal del Baix Empordà, que es va integrar a Esquerra Republicana de Catalunya. Va ser conseller del govern i de president del Parlament de Catalunya.

En acabar la Guerra Civil va haver de marxar a l'exili, i quan Lluís Companys va ser assassinat, el 1940, va acceptar el càrrec de president de la Generalitat. El seu paper va ser cabdal per a la continuïtat de la institució, pel manteniment de la seva estructura i identitat, en els temps més foscos del franquisme. Als discursos d'aquest reportatge el defineixen com a home intel·ligent, modest i generós que va lluitar per la seva pàtria. Va renunciar a la presidència el 1954, i va morir quatre anys més tard.

En les imatges que acabem de recuperar, escoltem Felip Calvet Costa, també de Sant Feliu de Guíxols, col·laborador i amic, que va compartir l'exili amb ell, Josep Maria Roig Rosich, les seves afillades i el president Jordi Pujol.