Enlaces accesibilidad

L'especulació immobiliària expulsa veïns: quan el pis on vius es lloga per habitacions

  • És el cas del Txema, un veí del barri de Gràcia que es veu obligat a deixar el seu pis perquè no li renoven el contracte
  • La compravenda d'habitatges es continua recuperant: va augmentar gairebé un 7% a l'agost

Per
Façana del bloc de pisos de Gràcia on viu el Txema
Façana del bloc de pisos de Gràcia on viu el Txema RTVE

En ple debat sobre l'accés a l'habitatge i el blindatge del parc públic protegit, l'INE publica que la compravenda puja a Catalunya. En concret, un 7% respecte a l'agost de l'any passat. El nombre d'hipoteques també puja a l'agost.

Txema, un veí del barri de Gràcia, denuncia que la propietat vol reconvertir el pis en lloguer d'habitacions | Ferran Cuixart

No tothom, però, té l'oportunitat de tenir un pis de propietat, i viure de lloguer és cada cop més complicat. Veïns d'una finca del carrer Sant Agustí de Gràcia, als qui no van renovar-los el contracte, denuncien que alguns pisos s'anuncien ara trossejats i a preus desorbitats.

El cas del Txema

Fa uns deu anys que el Txema viu de lloguer en un dels pisos d'aquesta finca, pel qual paga uns 750 euros al mes. Però ara els propietaris d'aquest bloc l'han venut a una empresa i els van dir que no els hi llogaven més, tot i estar en vigor la llei d'habitatge.

Ara, fa uns dies que han vist que el pis surt publicat a un portal immobiliari, però no per a lloguer residencial, sinó per habitacions. Demanen uns 900 euros per cada una, així que els propietaris poden arribar a cobrar uns 2.500 euros per cada pis.

"No vull deixar casa meva"

"Intento negociar un nou contracte i se'm diu que, com a molt, una pròrroga. No vull deixar casa meva", explica el Txema. Aquest veí de Gràcia assegura estar indignat pel fet que la legislació actual permeti convertir habitatges residencials en "hostals" davant la manca de regulació del lloguer de temporada i d'habitacions.

Més hipoteques i compravenda d'habitatges

Tot i la crisi d'habitatge, el mes d'agost ha registrat un augment del 12,5% en la signatura d'hipoteques respecte a l'any passat. En total, 5.032 operacions. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

La compravenda d'habitatges a Catalunya es continua recuperant | Alma Izquierdo

Aquesta, però, és la xifra més baixa des de principis d'any i en comparació amb juliol suposa pràcticament un descens del 26%. Pel que fa a l'import de les hipoteques, va ser d'una mica més de 810.000 milions d'euros, un 17% més que fa un any.

La compravenda també va augmentar un 6,9% a l'agost en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 7.700 operacions. En aquest cas, és la quarta xifra més elevada en un mes d'agost de la sèrie històrica. Si es compara amb el mes anterior, la compravenda d'habitatges va baixar un 17%.