Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Notícies a Catalunya, en directe avui 24 d'octubre del 2024 | S'enfonsa un vaixell de pesca a Roses sense causar ferits

  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Efectius de salvament treballen pel pesquer enfonsat a Roses
Efectius de salvament treballen pel pesquer enfonsat a Roses

L'actualitat d'aquest dijous passa per un dia més la situació de l'habitatge. L'INE publica que la compravenda puja a Catalunya. En concret, un 7% respecte a l'agost de l'any passat. El nombre d'hipoteques també puja a l'agost.

Els cinc condemnats del 'procés' que tenen extingida la pena denuncien que el Tribunal Suprem els ha negat la cancel·lació dels antecedents penals, tal com preveu la llei d'amnistia. D'altra banda, la Generalitat presenta el nou pla estratègic per minimitzar els riscos per a la població de les inundacions sobtades.

L’Ajuntament de Barcelona ja té alcaldessa de nit. És Carmen Zapata, molt vinculada al món cultural de les sales de música de la ciutat. La seva funció, diu el consistori, serà equilibrar l’economia de la nit i el dret al descans.

L'actualitat a Catalunya, 24 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 14:03

    L'aporofòbia, possible origen d'agressions racistes o xenòfobes

     

    L'aporofòbia defineix el rebuig, la por i el menyspreu cap a les persones pobres. Un terme que dijous i divendres es converteix en el centre del debat organitzat per l'Institut Químic de Sarrià (IQS) de la Universitat Ramon Llull, en el que participen experts internacionals de diferents disciplines.

    L'aporofòbia, possible origen d'agressions racistes o xenòfobes | Marga Esparza
    rtve L'aporofòbia, possible origen d'agressions racistes o xenòfobes | Marga Esparza
  • 13:50

    Presó per a tres homes multireincidents de robatoris a Amposta.

     

    Dos dels detinguts acusats pels robatoris acumulen fins a 14 antecedents policials. Els lladres, de 26 i 31 anys, han sigut detinguts pels Mossos i la Policia Municipal d'Amposta. Entre diumenge i dilluns com presumptes autors d'un altre robatori amb violència i intimidació i va ser quan els van detindre. Divendres passat en va ingressar un tercer que va ser detingut per tenir una causa pendent a un altre municipi.

  • 13:44

    D'on surt la tradició de fer un petó al Cul de la Lleona?

     

    Ho han fet durant anys milers de turistes que han visitat Girona. Però es desconeixia quan, qui i per què es va fer l'escultura. Per descobrir el misteri, el Museu d'Art, que conserva l'original, ha fet una investigació. L'han datat al segle tretze. Era una peça policromada situada a la façana d'un edifici ja desaparegut i en realitat és un lleó. Se sap per la crinera característica dels lleons mascles. Amb la covid es van treure les escales per arribar fins al cul, però continuen apropant-se, tot i que en realitat fotografien una rèplica. L'original és al Museu d'Art.

  • 13:38

    Bad Gyal estrena el seu documental 'La Joia'

     

    Els fans de Bad Gyal l'esperaven per l'estrena del seu documental 'La Joia'. Es veu des d'avui i durant una setmana a més de 200 cinemes de tot l'Estat. Explica la pressió que va sentir la cantant per treure l'últim disc. Aquest dimecres va inaugurar en primícia el Festival de documentals musicals In-edit de Barcelona.

  • 13:21

    El Primavera Sound publica el cartell de l'edició del 2025.

     

    El cartell del Primavera Sound 2025 està format per prop de 150 artistes i serà encapçalat per Charli XCX, Chappell Roan, Sabrina Carpenter, FKA Twigs, LCD Soundsystem i Haim. Aquesta nova edició tindrà lloc del 5 al 7 de juny al recinte del Fòrum i les activitats paral·leles s'extendran durant tota la setmana per la ciutat.

  • 13:20

    Un 45% dels docents diu tenir una salut psicològica dolenta, segons USTEC

     

    També, un 36% dels professors reconeix que està disposat a deixar la professió. Pel que fa a la salut psicològica, un 28% diu que és insatisfactòria i un 17% molt insatisfactòria. Per contra, hi ha un 20% que la valora satisfactòriament i un 7% molt satisfactòria, mentre que un 28% no la veu ni satisfactòria ni insatisfactòria. D'altra banda, hi ha un 64% dels professionals que apunta que treballa sis dies a la setmana i un 24% diu fer més de 13 hores de feina a casa.

  • 13:15

    Carmen Zapata, la nova alcaldessa de nit a Barcelona

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha presentat a l'alcaldessa o comissionada de nit de la ciutat: Carmen Zapata. Gerent de l'Associació de Sales de Concert de Catalunya i directora de Curtcircuit, Zapata reconeix que la seva primera tasca serà escoltar a tots els sectors per detectar necessitats i mancances. Per la seva experiència, la batllessa de nit assegura que la mediació d'aquesta figura "dona molta confiança" per resoldre conflictes. El tercer tinent d'alcalde, Albert Batlle, ha volgut matisar que no té competències en l'àmbit de la seguretat ni de la convivència, sinó que la seva missió és "harmonitzar l'activitat nocturna de la ciutat". Amb aquest nou model de governança, el consistori vol facilitar el diàleg i la col·laboració entre els diferents interessos que estan involucrats en la vida nocturna de la ciutat, des dels residents, fins als representants del sector de la restauració i oci, el comerç nocturn, la cultura, les associacions juvenils i els serveis de seguretat i prevenció, entre d’altres. Es crea també el Consell de la Nit, un òrgan de participació i diàleg amb els actors implicats.

  • 13:05

    La plataforma "Vull Corredor" reclama accelerar les obres del corredor mediterrani

     

    La plataforma "Vull Corredor", de la qual formen part l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i Foment del Treball, reclamen accelerar les obres del corredor mediterrani. Des de l'estació de Sants, el director d'AVE, Diego Lorente, es felicita perquè les obres avancen, però critica que hagin trigat tant i que encara "no estigui fet". Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, reivindica la unitat empresarial i de la societat civil per canviar "les actituds dels governs espanyols que sempre han primat les seves inversions en l'Espanya radial". 

  • 12:39

    Nous avisos per alertes de pluges intenses i inundacions per adaptar-se al canvi climàtic

     

    La Generalitat revisarà els llindars i reforçarà els avisos de prevenció i alerta per inundacions provocades per pluja intensa a Catalunya. En una roda de premsa, 

    Per tal d’adaptar-se a fenòmens locals molt intensos i puntuals, agreujats pel clima mediterrani i l’escalfament global, Protecció Civil, l’Agència Catalana de l’Aigua i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) revisaran els llindars d’avís per millorar la prevenció a la població, la corresponsabilitat dels ens locals i la modificació del pla Inuncat. 

  • 12:30

    Augmenta el nombre de tallers de cotxes il·legals a la demarcació de Tarragona

     

    Creixen els tallers de cotxes il·legals a la demarcació de Tarragona. Des de principis d'any, ja se n'han tancat una quinzena, la mateixa xifra que tot el 2023. La crisi i l'augment de les inspeccions en són les causes, segons el Seprona de la Guàrdia Civil.

    Augmenta el nombre de tallers de cotxes il·legals a la demarcació de Tarragona | Judit Huerta
    rtve Augmenta el nombre de tallers de cotxes il·legals a la demarcació de Tarragona | Judit Huerta
  • 12:00

    Aturen a l’aeroport del Prat un passatger amb 121 joies d’or amagades entre les natges

     

    La Guàrdia Civil a aturat a l’aeroport del Prat un home de 41 anys que duia 121 joies d’or amagades al cul. L’actuació va ser el 28 de setembre, quan els agents de la unitat de Fronteres ubicats als filtres de passatgers van veure un home amb destí a Argel que mostrava un comportament nerviós. Quan el van apartar a un lloc reservat per fer-li un registre minuciós, van comprovar que duia ocult a les natges una gran quantitat de joies. La Guàrdia Civil va aixecar una acta d’infracció per contraban i ara investiga l’origen de les joies.

  • 11:45

    El síndic de Barcelona proposa que l'ordenança de convivència prioritzi mesures alternatives a la sanció

     

    El síndic de Barcelona, David Bondia, planteja que la reforma de l'ordenança de convivència que està tramitant l'Ajuntament sigui menys punitiva i prioritzi mesures alternatives a la sanció. La sindicatura ha fet públic un informe que analitza la norma actual, vigent des del 2006, i proposa millores. Segons la sindicatura, l'aplicació de la normativa s'ha de centrar en els comportaments incívics "deliberats". A banda, considera que cal desvincular les sancions si es tracta de persones en risc d'exclusió o vulnerables. El síndic, David Bondia, ha citat com a exemple que "no té sentit" multar persones sense llar o manters. 

  • 11:31

    S'enfonsa un vaixell de pesca a Roses sense causar ferits

     

    Un vaixell de pesca s'ha enfonsat aquest matí prop del port de Roses. Tota la tripulació està il·lesa, però els bombers treballen per contenir la fuita de combustible de l'embarcació. Es desconeixen les causes del succés.

  • 11:13

    La novel·la 'La muntanya del tresor' ens revela els secrets del monestir de Montserrat durant la Guerra Civil

     

    a novel·la històrica 'La muntanya del tresor', del periodista i escriptor Martí Gironell, planteja algunes qüestions sobre com es va aconseguir preservar el monestir de Montserrat durant la Guerra Civil o què hi va passar.

    La novel·la 'La muntanya del tresor' ens revela els secrets del monestir de Montserrat durant la Guerra Civil | Maria Huguet
    rtve La novel·la 'La muntanya del tresor' ens revela els secrets del monestir de Montserrat durant la Guerra Civil | Maria Huguet
  • 10:47

    La Moncloa aspira a mantenir l'impost a les grans energètiques, però assumeix que caurà si no té suports parlamentaris

     

    La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el seu executiu aspira a prorrogar l'impost extraordinari als beneficis de les grans companyies energètiques, però ha assumit també que la taxa caurà si no aconsegueix el suport de tots els socis de la investidura. L'impost apareix al pla fiscal que la Moncloa ha enviat a la Comissió Europea, però Junts ja ha transmès que no comparteix la reconversió del gravamen en una figura fiscal permanent per l'impacte que podria tenir en la inversió de 1.100 milions d'euros de Repsol a Tarragona.

  • 10:35

    La CUP de Cubelles denuncia un presumpte fraccionament de contractes a l’Ajuntament

     

    El grup municipal de la CUP a Cubelles (Garraf) ha denunciat a l’Oficina Antifrau de Catalunya un presumpte cas de fraccionament de contractes comès a l’Ajuntament entre el 2019 i 2022. El partit anticapitalista afirma que el consistori va adjudicar diverses obres a sis empreses d’un mateix administrador, amb un import total de 387.445 euros. La CUP apunta que les empreses es van constituir dins el període de les adjudicacions. 

  • 10:12

    S'incrementa la compravenda d'habitatges a l'agost, gairebé un 7 % més que el mateix mes del 2023

     

    La compravenda d'habitatges va augmentar un 6,95% a l'agost en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins a les 7.721 operacions, segons les dades provisionals de l'Estadística de Transmissions de Drets de la Propietat de l'INE.

    Es tracta de la quarta xifra més elevada en un mes d'agost de la sèrie històrica, després de la del 2022 (8.700), del 2021 (7.730) –marcades pel dinamisme del mercat després de la pandèmia en un escenari inflacionari– i del 2007 (8.315), just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària. 

     
  • 10:05

    Tallada la circulació ferroviària a l'R3 entre La Molina i Puigcerdà per una falta de tensió a la catenària

     

    La circulació ferroviària de Rodalies a l'R3 entre les estacions de La Molina i Puigcerdà està interrompuda per una falta de tensió a la catenària, segons han informat Adif i Renfe. Personal de l'administrador d'infraestructures treballa per solucionar la incidència en el menor temps possible. S'ha gestionat un servei alternatiu per carretera entre La Molina i la Tor de Querol.

  • 9:50

    Javier Pacheco deixa la porta oberta a fer el salt a Madrid

     

    El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, assegura que vol continuar en el sindicat i no descarta fer el salt a Madrid a l'executiva estatal. "Unai Sordo ha de decidir primer que ha de fer ell i com configura el seu equip de direcció", apunta, però el líder sindical es reivindica com una persona "d'acció i no de papers". En una entrevista al Cafè d'Idees, Pacheco posa a disposició de CCOO la seva "capacitat d'expertesa" després que anunciés aquest dimecres que no es presentarà com a secretari general per a un altre mandat.

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dijous 24 d'octubre d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

     
  • 8:20

    El Govern central vol blindar els habitatges públics perquè tinguin una protecció de per vida

     

    És la principal proposta de la compareixença de la ministra d’Habitatge en el Congrés d’aquest dimecres. La mesura va ser anul·lada pel Constitucional en considerar que envaïa competències autonòmiques. En la seva intervenció, Isabel Rodríguez ha recordat que està treballant en com regular els pisos de temporada. També aposta en bonificar fiscalment als propietaris que rebaixin les quotes de lloguer. 

    Els socis de l’Executiu veuen les mesures anunciades per la ministra com insuficients. Des de Sumar, Alberto Ibáñez, demana intervenir el mercat. Des d’Esquerra, Gabriel Rufian, proposa expropiar pisos de fonts voltors. 

  • 8:10

    El Suprem confirma la sanció de 4.700 euros de la JEC

     

    El Suprem confirma la sanció de 4.700 euros de la Junta Electoral Central contra la ministra Isabel Rodríguez per incomplir la neutralitat durant el període electoral. Les infraccions es van produir en les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres quan n'era la portaveu. Concretament, a l'abril i el maig del 2023, dates en què estaven convocades unes eleccions locals i autonòmiques.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 24 d'octubre de 2024.

     

    Consulta les notícies més destacades d'ahir.