Enlaces accesibilidad

Canvi d'hora: dissabte a les 3.00h seran les 2.00 h

  • S'han plantejat diverses iniciatives per l'eliminació d'aquests canvis d'horari, però encara no hi ha unanimitat
  • Continuarem tenint dos canvis d'hora anualment fins a mínim l'any 2026

Per
Inici de l'horari d'hivern
Inici de l'horari d'hivern

Aquest dissabte 26 d'octubre es torna a canviar l'hora. Entrem en l'horari d'hivern i a les 3.00 h seran les 2.00 h. Fins al 30 de març de 2025 mantindrem aquest horari, quan entrarem de nou a l'hora de l'estiu.

200 entitats presentaran a Estrasburg una proposta per acabar amb els canvis d'hora | Lourdes Gata

Per què aquest canvi?

Aquest canvi es produeix per diversos motius, però un dels principals és l'adaptació de la llum natural a la jornada laboral dels ciutadans. L'altre motiu és molt més polèmic, ja que es realitza per l'estalvi energètic.

Segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia, l'estalvi potencial en il·luminació podria arribar al voltant de 300 milions d'euros, fet que suposa el 5% del total. És a dir, sí que s'estalvia, però no està tan clar fins a quin punt aquest estalvi compensa altres sacrificis i, fins i tot, el fet que es pot arribar a gastar més en calefacció.

Com ens afecta?

Quan a la dècada dels 40 del segle XX es va implantar el primer canvi d'hora, el ritme de vida era molt diferent de l'actual. Aquest horari pot provocar efectes per la salut de la població a llarg termini.

Els doctors recorden que hi ha factors com la llum i la foscor que poden afectar els ritmes cardíacs del cos. La Societat Espanyola del Son assegura que un descans deficient pot afavorir al desenvolupament de malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, entre altres. La mala qualitat del son pot fer incrementar la irritabilitat de les persones, rebaixar el rendiment laboral i escolar i afectar a la salut mental.

Fins quan l'haurem de tenir?

Fins al diumenge 30 de març del 2025, mantindrem l'horari d'hivern i aquella nit s'avançarà una hora, és a dir, a les 2.00 hores seran les 3.00 hores. S'han plantejat diverses iniciatives per l'eliminació d'aquests canvis d'horari, però encara no hi ha unanimitat en l'àmbit europeu.

Això vol dir que com a mínim fins a l'any 2026 continuarà havent-hi un avançament al març i un retrocés del rellotge a l'octubre. Si en algun moment s'arriba a un acord de tenir un sol horari durant tot l'any, els experts consideren que seria molt més beneficiós per a la salut mantenir l'horari d'hivern.