Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de notícies a Catalunya del 25 d'octubre del 2024 | Borràs demana al Suprem que li apliqui l'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes

  • Més d'una trentena d'escoles bressol es queden sense subvenció
  • Jornada de vaga i concentracions a Radio Televisió Espanyola per reclamar garanties i transparència en el procés d'oposicions
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Borràs demana al Suprem que li apliqui l'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes
Borràs demana al Suprem que li apliqui l'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes

L'actualitat d'aquest divendres passa per l'inici del congrés de Junts a Calella, en el qual Puigdemont tornarà a agafar les regnes del partit i renovarà la direcció i Borràs s'apartarà a la fundació heretada de Demòcrates. L'encara presidenta ha presentat un escrit al Suprem perquè li apliqui l'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes en la que va ser condemnada per prevaricació i falsedat documental.

Desconvocada la vaga de transportistes convocada per dilluns 28 d'octubre i el pont de desembre, després de l'acord entre sindicats i patronal per avançar l'edat de jubilació dels conductors. En canvi, es manté la de viatgers per carretera. Treball ha fixat uns serveis mínims del 40% en hora punta pels busos urbans i interurbans i del 20% la resta del dia.

L'ocupació bat un nou rècord a Catalunya amb 3,86 milions de treballadors. Segons l'EPA del tercer trimestre, el total d'empleats s'ha enfilat amb 53.500 persones més (+1,41%) que els tres mesos anteriors.

Altres temes destacats són la demanda d'Òmnium Cultura al Tribunal Europeu de Drets Humans per denunciar la discriminació per part de la justícia que pateixen les entitats en defensa del català en la "causa general del 25%" i l'adeu d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona. També el ple ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per al 2025.

L'actualitat a Catalunya, 25 d'octubre de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 18:09

    Les federacions esportives catalanes demanen que Barcelona aculli una nova edició de la Copa Amèrica de vela

     

    La Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha instat les autoritats a fer “una reflexió serena” perquè Barcelona torni a acollir una nova edició de la Copa Amèrica de vela. El president de l’entitat, Gerard Esteva, ha considerat que la competició “s’ha alineat amb la promoció de l’esport femení i la pràctica de la vela entre els més joves”, així com que ha “ajudat en la democratització” dels esports nàutics. També ha destacat que des del punt de vista de l’organització ha existit “un compromís social, cultural i mediambiental”.

  • 17:27

    Detenen tres persones per temptativa d’homicidi en una baralla amb armes blanques a Badalona

     

    Els fets van tenir lloc el 25 de setembre al barri de la Salut de Badalona. Els detinguts són tres homes de 27, 29 i 30 anys. Una quarta persona va participar en l’agressió, però els Mossos indiquen que no se l’ha detingut perquè està a la presó per uns altres fets. En el marc de la baralla dos joves van resultar ferits. Un d’ells va patir un tall en una mà quan intentava protegir-se el pit de l’escomesa d’una arma blanca i l’altre va acabar perdent la visió d’un ull. L’enfrontament, en què hi va haver ganivets i catanes de grans dimensions, es va enregistrar en vídeo i es va fer viral a les xarxes socials.

  • 17:00

    Els busos de Tarragona funcionaran amb horaris de dia festiu per la vaga del transport aquest dilluns

     

    Els busos municipals de Tarragona funcionaran amb horaris de dia festiu per la vaga del transport prevista pel pròxim dilluns 28 d'octubre i durant sis dies de novembre i desembre. Així ha decretat els serveis mínims l'EMT. En funcionar en horari de diumenge o festiu, les línies 30 i 43 no estaran disponibles i es podran usar com a línia alternativa la L-3 i la L-42, respectivament. D'altra banda, es complementarà el servei de la L-41 i de la L-42 amb nous serveis, que es poden consultar al web de l'EMT.

  • 16:43

    Aquest dissabte a la matinada entrem en l'horari d'hivern

     

    Dissabte 26 d'octubre es torna a canviar l'hora. Entrem en l'horari d'hivern i a les 3.00 h seran les 2.00 h. Fins al 30 de març de 2025 mantindrem aquest horari, quan entrarem de nou a l'hora de l'estiu. Aquest canvi es produeix per diversos motius, però un dels principals és l'adaptació de la llum natural a la jornada laboral dels ciutadans. L'altre motiu és molt més polèmic, ja que es realitza per l'estalvi energètic.

  • 16:34

    Joan Manuel Serrat rep el premi Princesa d'Astúries

     

    Joan Manuel Serrat rebrà avui el premi Princesa d'Astúries de les Arts al Teatre Campoamor d'Oviedo en una gala que podreu seguir en directe a RTVE a les 18:10 hores. El cantautor barceloní, amb 80 anys, és un dels guardonats per ser, segons el jurat, un pont entre països i generacions. En una entrevista aquest matí a "Las Mañanas de RNE", sobre la necessitat d'elaborar la tolerància com a barrera i creure més amb els camins que en les fronteres.

    Joan Manuel Serrat rep el premi Princesa d'Astúries | Montse Soto
    rtve Joan Manuel Serrat rep el premi Princesa d'Astúries | Montse Soto
  • 16:00

    Com prevenir fraus d'identitat?

     

    La Vall d'Aran acull el seu primer Congrés sobre ciberseguretat. Hem seguit una de les sessions que ensenya els adolescents a prevenir que els suplantin la identitat i així evitar ser víctimes d'assetjaments o estafes.

  • 15:45

    Dorian compleix 20 anys al món de la música

     

    La banda barcelonina Dorian compleix 20 anys a la música i ho celebra amb un nou disc 'Futuros imposibles'. Aquest és realment l'àlbum més personal on parlen del dol i la ruptura sentimental del cantant Marc Gili i Belly Hernández, integrant del grup.

  • 15:21

    Colau reivindica el llegat i marxa del ple amb un agraïment a la ciutat i una crítica a les elits "avaricioses"

     

    L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat el llegat dels comuns després de dos mandats governant a la ciutat i s'ha acomiadat al plenari de l'Ajuntament amb un agraïment "principal" a la ciutat i una crítica a les elits "avaricioses". En el seu discurs de comiat després de renunciar a l'acta de regidora, Colau ha dedicat el principal agraïment a la ciutat. "Barcelona és una ciutat valenta, republicana, feminista, que només li pertany a la seva gent. Queda un llegat que en realitat és de la ciutadania", ha dit. Sobre les elits, ha admès que des del govern es van haver d'enfrontar a una guerra "bruta" i ha apuntat que porten una vintena de querelles arxivades.

  • 15:05

    Borràs demana al Suprem que li apliqui l'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes

     

    La defensa de Laura Borràs ha presentat un escrit al Tribunal Suprem demanant l'aplicació de la llei d'amnistia en la causa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L'encara presidenta de Junts va ser condemnada el març del 2023 a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental per la seva gestió en aquesta institució. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha presentat l'escrit a l'alt tribunal, que ha de resoldre un recurs de cassació contra la sentència del TSJC.

  • 14:00

    Activat el Pla Inuncat en fase d'alerta

     

    Un front de precipitació travessarà de sud-oest a nord-est el territori, produint xàfecs que poden anar acompanyats localment de tempesta. La intensitat serà especialment forta durant la matinada d'avui i fins demà.

  • 13:50

    El CTTI de la Generalitat celebra 25 anys

     

    El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat celebra 25 anys. En aquest temps la tecnologia ha anat guanyant pes al servei públic. A Catalunya la inversió en tecnologia és del 2,5% del PIB, una de les més altes d'Espanya i al CTTI hi treballen ja més de 9.000 persones.

  • 13:35

    Els sindicats veuen insuficient la reducció de l'atur i avisen que la "precarietat persisteix"

     

     

    CCOO i UGT lamenten que encara hi ha massa contractació a temps parcial malgrat que les dades de l'EPA del tercer trimestre mostren un increment rècord de l'ocupació. Pels sindicats, la reducció de l'atur és encara "insuficient" i demanen abordar l'atur estructural. També evidencien que la temporalitat se centra especialment en les persones joves i en els sectors més vulnerables. Els dos sindicats han insistit en millores laborals i en la necessitat de la "reducció i la racionalització" de la jornada laboral, fins a les 37,5 hores.

  • 13:24

    El pantà de Riudecanyes, a vista de dron

     

    Són imatges del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, a vista de dron. Es veuen molt bé els estralls que li estan provocant la falta d'aigua. Està a l'1,6% cent i fa un any estava al 4,2. Els embassaments tarragonins continuen baixant. Al de Siurana, al Priorat, la situació és encara pitjor: està al 0,6% de capacitat, gairebé buit.

  • 13:15

    La Guàrdia Civil desmantella una nau a Palafolls amb quasi 2.000 plantes de marihuana

     

    La Guàrdia Civil ha desmantellat una plantació de marihuana en una nau industrial de Palafolls (Maresme). En total es van trobar 1.837 plantes en avançat estat de creixement, una arma curta de fabricació eslovaca amb silenciador, amb munició i perfecte estat de funcionament, material elèctric valorat en 61.000 euros per al cultiu intensiu i el processament de la marihuana, i 570 euros en efectiu procedents probablement de la venda de droga. S'ha detingut a cinc persones, entre les quals un ciutadà montenegrí buscat per la Interpol per una ordre d’extradició per narcotràfic i que s’ocultava vivint a l’interior de la nau i fent de vigilant de la plantació. Els detinguts van passar a disposició del jutjat de guàrdia d’Arenys de Mar per tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, tinença il·lícita d’armes i pertinença a organització criminal. Posteriorment, tots cinc van ingressar a presó. 

  • 13:06

    El Govern celebra el rècord d'ocupació i destaca que 4 de cada 5 persones que buscaven feina a l'estiu n'han trobat.

     

     

    El Govern celebra el rècord de 3,86 milions d'ocupats del tercer trimestre a Catalunya que mostren les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). El secretari de Treball, Paco Ramos, ha destacat la capacitat del món del treball català per generar ocupació entre juliol i setembre. "4 de cada 5 persones que s'han activat estan ocupades a hores d'ara", ha destacat en una roda de premsa a la seu del Departament. La directora de l'Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo, ha constatat un alentiment del ritme d'incorporació al mercat dels treballadors estrangers aquest estiu, en el qual han suposat el 5% dels nous ocupats.

  • 13:00

    Collboni aprova provisionalment les ordenances fiscals per al 2025 amb els vots de BComú i ERC.

     

     

    El ple de Barcelona ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals per al 2025 amb els vots del partit del govern, el PSC, i els de BComú i ERC. La resta de grups, TriasxBCN, el PP i Vox, hi ha votat en contra. Amb l'aprovació inicial, la modificació de les ordenances fiscals de cara a l'any vinent comença la seva tramitació i s'obre el període per presentar al·legacions a la proposta del govern municipal, que planteja entre altres apujar l'IBI a 208 hotels i un increment progressiu al Port de Barcelona. La votació per a l'aprovació definitiva de les ordenances es preveu al desembre, un cop resoltes les al·legacions, per tal que les noves taxes entrin en vigor l'1 de gener del 2025.

  • 12:46

    Maria Arnal posa a prova la seva veu amb un bessó digital del seu aparell fonador

     

    Maria Arnal i nou artistes internacionals presenten aquest cap de setmana els seus projectes a l'AIR S+T+ARTS com a part del Festival The Gate, d'art i tecnologia que organitza la Fundació Èpica de la Fura dels Baus. És un projecte cofinançat per la Comissió Europea on els 10 artistes han treballat estretament amb experts de l'àmbit científic i tecnològic. En el seu cas, Maria Arnal ho ha fet amb el Barcelona Supercomputing Center per a explorar totes les possibilitats de la veu humana.

    Maria Arnal posa a prova la seva veu amb un bessó digital | Agnès Batlle
    rtve Maria Arnal posa a prova la seva veu amb un bessó digital | Agnès Batlle
  • 12:32

    El tràfic de mercaderies al Port de Barcelona augmenta un 11,3% entre gener i setembre.

     

     

    El tràfic total de mercaderies al Port de Barcelona va superar els 53 milions de tones entre gener i setembre, un 11,3% anual més, i destaca l'increment en el tràfic de contenidors, del 21,4%, fins assolir quasi els tres milions de TEU. En un comunicat, el Port de Barcelona assenyala que tot i que l’augment dels transbordaments segueix tenint un pes important en aquests resultats, els creixements dels contenidors plens - un 7,1% en importacions i un 5,1% en exportacions- reflecteixen el dinamisme de l’economia del hinterland. També s'ha incrementat el nombre de creueristes en un 6%, fins als 2,8 milions, amb augments de dos dígits per als que comencen o acaben el viatge a Barcelona i un descens dels passatgers en trànsit.

  • 10:38

    Últim ple d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona

     

    L'exalcaldessa Ada Colau s'acomiada aquest divendres de la vida política amb la seva renúncia a l'acte de regidora a l'Ajuntament de Barcelona. El plenari prèviament, ha aprovat les ordenances fiscals, els impostos i taxes per al pròxim any.

    Últim ple d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona | Maite Boada
    rtve Últim ple d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona | Maite Boada
  • 11:43

    Detenen a Deltebre per distribuir material pedòfil, per explotació sexual i corrupció de menors

     

    La Policia Nacional ha detingut un home a Deltebre (Baix Ebre) com a presumpte autor d'explotació sexual, corrupció de menors i distribució de material pornogràfic infantil. La investigació es va iniciar per la denúncia d'una ONG nord-americana, 'National Center for Missing and Exploited Children'. L'organització advertia l'individu tenia diversos comptes associats a la seva terminal amb material pedòfil, amb imatges pornogràfiques amb nens i nenes molt petits. Després de localitzar el domicili de l'arrestat i fer el registre amb l'autorització judicial, s'han trobat 1.743 imatges i 32 vídeos pedòfils en una carpeta oculta del material informàtic de la casa.

  • 9:50

    Rosalía col·labora amb Carolina Durante en la cançó 'Normal'.

     

     

    Carolina Durante ha publicat aquest divendres el seu tercer disc d'estudi, 'Elige tu propia aventura'. La cantant catalana Rosalía participa en la segona cançó de l'àlbum, 'Normal', tot i que no apareix en els crèdits. La seva col·laboració es podria haver gestat arran de la relació que la germana de l'artista té amb el líder de la banda, Diego Ibáñez.

  • 9:20

    L'ocupació bat un nou rècord amb 3,86 milions de treballadors i l'atur baixa al 8,83% en el tercer trimestre.

     

     

    El mercat laboral va sumar nous rècords durant el tercer trimestre de l'any, impulsat per la campanya estival. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), l'ocupació va arribar a un nou màxim històric, amb més de 3,86 milions d'empleats. Entre juliol i setembre, el total d'empleats s'ha enfilat amb 53.500 persones més (+1,41%) que els tres mesos anteriors. L'increment en comparació amb l'any passat és de 52.900 persones (+1,39%).

    La taxa d'atur, al seu torn, va baixar fins al 8,83%, mig punt menys si es compara amb l'últim trimestre però lleugerament per sobre de la taxa de l'estiu de l'any passat (8,68%). El total de persones desocupades es va situar en 373.900, 21.400 menys que el trimestre anterior, però 12.100 més que fa un any, quan se'n van registrar 361.800.

  • 9:10

    Els busos hauran de garantir un 40% del servei en hora punta durant la vaga que comença dilluns.

     

     

    El Departament d'Empresa i Treball fixa en un 40% els serveis mínims dels busos urbans i interurbans en hora punta i del 20% la resta del dia per la vaga de transports de viatgers per carretera que comença dilluns vinent. Les franges amb més circulacions seran entre les 6.30 h i les 9.30 h i entre les 16.00 h i les 20.00 h. En el cas dels busos de transport escolar i els que transporten persones amb discapacitat, s'haurà de garantir el 85% del servei. 

  • 8:30

    Els Mossos desarticulen un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a domicilis i comerços.

     

     

    Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzar en robatoris amb força a domicilis i establiments comercials. El cos ha detingut a sis persones, els quals formaven part d'un grup itinerant que actuava arreu de Catalunya. Els detinguts també gestionaven diversos cultius de marihuana a la comarca de l'Anoia. Els Mossos els considera autors de 27 delictes de robatori amb força i un delicte contra la salut pública. Els detinguts van passar aquest dijous a disposició judicial i la policia no descarta més detencions. 

  • 8:04

    Òmnium interposa una denúncia al TEDH per discriminació de la justícia a les entitats que defensen el català.

     

     

    Òmnium Cultural ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en què afirma que la justícia espanyola “discrimina i exclou” les entitats que defensen el català “en la causa general del 25%” a l’escola. Ho fa després que el Tribunal Constitucional (TC) li denegués la possibilitat de ser part implicada en el judici que “amenaça el conjunt d’escoles de Catalunya” i que es troba actualment pendent de la decisió de l’àrbitre de la Carta Magna sobre la Llei i Decret llei del català a l’escola. A parer d’Òmnium, tant el TC com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han fet “una clara discriminació lingüística i una vulneració del dret al tracte igualitari” que li han impedit presentar-se a la causa.

  • 8:02

    Desconvocada la vaga de transportistes convocada per dilluns, a excepció del transport de viatgers.

     

     

    El sindicat CCOO ha anunciat que s’ha desconvocat la vaga al transport de mercaderies convocada per al 28 d’octubre i per al pont de la Puríssima després que s’hagi arribat a un acord per avançar la jubilació dels conductors. En concret, ambdues parts s’han compromès a sol·licitar a l’administració competent en un termini de vint dies que iniciï el procediment per establir coeficients reductors per a l’avançament de l’edat de jubilació. El sindicat subratlla que el pacte s’ha subscrit amb la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) i que “no s’hi han sumat la resta de patronals del sector”. CCOO també indica que el pacte no afecta el sector de transport de viatgers, la vaga del qual continua convocada.

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat del més destacat d'aquest divendres 25 d'octubre. Consulta aquí les notícies més destacades d'ahir.