Enlaces accesibilidad

Pluges abundants arreu de Catalunya

  • L'impacte directe d'un llamp sobre una casa a Vallvidrera obliga a evacuar dues persones a l'hospital
  • Despreniments causats per les precipitacions provoquen el tall de carreteres com la C-15 i la C-51

Per
Despreniment a la carretera T-701 a Cornudella de Montsant
Despreniment a la carretera T-701 a Cornudella de Montsant Bombers de la Generalitat

Les pluges que cauen des de divendres repartides per tota la geografia catalana han deixat quantiats acumulades superiors als 50 litres per metre quadrat (l/m2) a diverses poblacions de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès, l'Alt Urgell, el Berguedà, l'Alt i el Baix Camp, el Garraf, la Cerdanya, el Baix Llobregat i el Maresme, entre d'altres. Es tracta d'un episodi de precipitacions generalitzades, el primer des de fa molts mesos, que està provocant afectacions a la xarxa viària.

Els Bombers de la Generalitat han fet 175 intervencions per danys en edificis, arbres caiguts, neteja de calçada i inundacions en pàrquings i plantes baixes. Protecció Civil manté en alerta el pla especial d’emergències per risc d’inundacions, l'INUNCAT, perquè la previsió meteorològica indica que les precipitacions poden continuar sent intenses la tarda d'aquest dissabte, sobretot al litoral i prelitoral nord, i que l’acumulació de pluja pot ser rellevant al Camp de Tarragona.

Per aquest motiu, es demana extremar les precaucions sobretot en la mobilitat. Protecció Civil insisteix que és molt important evitar travessar rieres, barrancs, torrents ni cap zona inundable en general allà on estigui plovent o on ja hi hagi acumulació d’aigua.

Com a incidències més rellevants, destaca l'incendi que ha originat la caiguda d'un llamp i que ha cremat una casa de fusta al carrer Guerau de Liost, 18, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Els Bombers de la capital catalana han rebut l'avís cap a les vuit de matí i dues persones, un home i una dona, s'han vist afectades amb traumatismes de diversa consideració. S’hi han desplaçat dues ambulàncies i 9 dotacions de bombers. També s’ha activat el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB).

D'altra banda, diverses carreteres han patit les conseqüències de despreniments provocats per la pluja. Segons el Servei Català de Trànsit s’ha tallat la C-51 entre Albinyana i Rodonyà i la BP-1103 entre el Bruc i Monistrol de Montserrat. Es dona pas alternatiu a la TP-2002 a Aiguamúrcia, a la C-462 a Navès i a la️ C-15 es fan talls intermitents a Sant Quintí de Mediona en sentit sud. A més a més la sortida 46 de l'autopista C-32 està tallada a Castelldefels en sentit sud per precaució en tractar-se d'una zona amb un alt risc d'inundació.

Des de l'inici divendres d'aquest episodi de pluges, el telèfon d’Emergències 112 ha rebut més de 300 trucades concentrades a les Regions Metropolitanes Nord i Sud provinents, principalment dels municipis de Badalona i Hospitalet de Llobregat.