Enlaces accesibilidad

La comunitat marroquina a Catalunya: així són els nous catalans

Per
La comunitat marroquina a Catalunya: així són els nous catalans
Miss Raisa, la cantant d'origen marroquí que viu a Catalunya des dels 8 anys

Les migracions han estat una constant a la història de la humanitat i Catalunya ha rebut durant dècades a grups de població amb procedències diverses. A ‘La Recepta Perduda’, Sílvia Abril marxa cap a Sabadell per conèixer com viuen aquells immigrants marroquins que van venir als anys 60 i que, tot i mantenir els costums del seu país d’origen, defineixen com a catalana la seva identitat. Imane Raissali, coneguda al món de la música com a Miss Raisa, és un exemple.

Onada migratòria a mitjans del segle XX

La comunitat marroquina va arribar a Catalunya a la dècada dels 60 i gran part va establir-se a la comarca del Vallès. Tal com explica l’activista social Fàtima Ahmed, aquesta va ser “una migració com qualsevol altre, per temes econòmics”. Es tractava de famílies de les zones rurals on les mares es dedicaven a cuidar els fills i els marits treballaven. El sector agrícola, el de serveis i, sobretot, el de la construcció, van ser als que es van dedicar.

Són catalans d’origen marroquí

Tal com apunta Ahmed, el Vallès Occidental és una de les comarques amb més població d’origen marroquí i on fins i tot ja trobem una generació de jubilats. Ara bé, els fills i filles d’aquests primers grups han crescut a Catalunya i s’han criat com si fossin catalans. “Són catalans d’origen marroquí, així és com s’identifiquen”, confirma la Fàtima.

Els nous catalans

La comunitat marroquina és molt àmplia a Catalunya. Els nouvinguts han sabut mantenir les seves tradicions, però també s’han adaptat a la manera de viure catalana. La rapera Imane Raissali, coneguda artísticament com a Miss Raisa, va emigrar des del Marroc amb vuit anys. Actualment, la cantant ara viu a Sabadell i explica a Sílvia Abril com va ser el primer dia que va arribar a Espanya: “Era al taxi quan vam arribar a l’aeroport i estava agafada de les mans amb la meva germana, mirant la gent. Hi havia una parella fent-se un petó i vam dir Oh, s’estan fent un petó!’”. Aquest gest els va cridar l’atenció perquè, com apunta, “culturalment, al Marroc no hi ha aquesta mostra d’afecte”.

La Imane descriu la seva infantesa com a feliç, tot i que destaca l’absència del seu pare, que va ser el primer a arribar a Catalunya cercant feina. Durant molt de temps va estar fora de la casa familiar al Marr, esperant tenir l’oportunitat de reunir la seva família a una nova terra.

La comunitat marroquina a Catalunya: així són els nous catalans

Imane Raissia juntament amb la seva mare i Sílvia Abril preparant cuscús

Una artista musulmana viral

Una de les grans passions de la Imane és la música. Per això va animar-se a penjar un extracte d’una de les seves cançons a Instagram. El que no imaginava era que aconseguiria milers de reproduccions i de seguidors, un fet que li va donar l’empenta per dedicar-se a cantar rap. Va adoptar el nom artístic de Miss Raisa i va convertir aquest alter ego en la seva manera d'expressar el que sentia. Ella mateixa destaca que les seves són “unes lletres molt socials i reivindicatives, per visibilitzar la dona musulmana que molts cops està a l’oblit. I existim”.

Miss Raisa, tot i seguir l'Islam, ha trencat amb moltes de les pràctiques associades a la seva religió. “Crec que no casen amb la meva personalitat, com el tema del vel o estar emparellada amb una persona que sigui musulmana per obligació”, comenta després d’haver tingut dos fills amb un home que no és musulmà, l’Adrià, i d’haver lluitat perquè fos acceptat a casa seva.