Enlaces accesibilidad
Seguretat

Els crims disminueixen un 1,2% a Barcelona respecte el 2023

  • La taxa de criminalitat és un 50% més alta a la capital catalana que a Madrid
  • Els barcelonins perceben la inseguretat ciutadana com a principal problema de la ciutat

Per
Generalitat i Ajuntament de Barcelona acorden un sistema conjunt per combatre la inseguretat.
Generalitat i Ajuntament de Barcelona acorden un sistema conjunt per combatre la inseguretat.

La xifra de delictes ha caigut lleugerament a Barcelona respecte el mateix període de 2023. El nombre de casos registrats a la capital catalana entre el gener i el juny del 2024 és de 79.777, sense tenir en compte la cibercriminalitat. Pel que fa als crims, s'han reduït un 1,2% respecte el darrer any. Les dades actuals superen per poc a les d'anys anteriors al 2017. Per altre banda, els furts són la casuística més habitual, que representen més de la meitat de les infraccions penals.

Los Mossos d'Esquadra

Imagen de archivo de un coche de los Mossos d'Esquadra. EFE

Cristina Ferrado, jutgessa degana de Bracelona, cita el factor turístic, els tipus de delictes o la saturació dels jutjats com a agreujants de la falta de seguretat a la ciutat. Els jutjats d’instrucció de la capital catalana també assumeixen assenyalaments de partits judicials veïns, com per exemple, Badalona o l'Hospitalet. A més a més, castigar la multi-reincidència suposa un procediment més lent. Ferrado explica que “vinculem la lluita contra la reincidència a que els judicis previs, que són més ràpids, se celebrin el més aviat possible". Afegeix que la ràtio de jutges per habitant es troba per sota de la mitjana de la UE, i la de Catalunya per sota de la espanyola.

Comparativa de criminalitat entre Barcelona i Madrid

El nombre de delictes a Madrid durant el primer semestre d'enguany també ha estat més baix, amb un total de 103.378. La dada supera a la de capital catalana, però en termes de població, la taxa de criminalitat de Barcelona supera un 50% la de la capital espanyola.

La xifra de robatoris amb violència i intimidació, tant als carrers com a domicilis, és més alta a Barcelona en proporció. N’hi ha gairebé 6 per cada 1.000 habitants, més del doble que a Madrid. Pel que fa al nombre d'agressions sexuals, també és superior, amb un total de 200. En canvi, les dades ministerals sobre la taxa de ciberdelincuència és similar.

Els barcelonins perceben com a principal problema la inseguretat ciutadana, segons dades de l'enquesta del primer Baròmetre municipal de 2024. L'assenyalen el 27,2% dels participants. Respecte el percentatge, no ha baixat del 20% en els últims anys. Al contrari, els madrilenys la situen com a quarta preocupació, segons la darrera Enquesta de Qualitat de Vida i Satisfacció amb els Serveis Públics de la Ciutat de Madrid. El seu indicador ha millorat des de el 2009.

Les diferències entre les dues ciutats s’esvaeixen quant al nombre d’agents assignats a cada municipi en relació a la seva població. La taxa de tots els cossos que operen tant a una ciutat com a l’altra és gairebé idèntica, uns 6 policies per cada 1.000 habitants. Ángel Párranga, degà del Col·legi de Criminologia de Catalunya, afirma que el problema a Barcelona no és el nombre de policies, sinó el mal funcionament del sistema judicial i el turisme de masses com també apunta Cristina Ferrado.