Enlaces accesibilidad

Cuscús autèntic del Marroc: sabor i germanor en un mateix plat

  • Sílvia Abril va fins a Sabadell per a degustar el cuscús, una recepta típica de la cuina marroquina
  • La població del Marroc que va arribar a Catalunya als anys 60 fusiona els costums del seu país d’origen amb la seva identitat catalana

Por
Cuscús autèntic del Marroc: sabor i germanor en un mateix plat
Resultat final del cuscús marroquí a 'La Recepta Perduda'.

Originari del Marroc, el cuscús és un plat nacional que representa valors com la germanor i l'hospitalitat. Fet a base de sèmola de blat i amb altres ingredients vegetals barrejats amb espècies, és una recepta que traspassa fronteres i classes socials. Des que la comunitat marroquina va arribar a Catalunya als anys 60, cuina aquest plat al nostre país sobretot els divendres - el dia sagrat per als musulmans-, algun dia festiu o quan reben visita de coneguts.

Cuscús amb Imane Raissali

Sílvia Abril menjant cuscús amb la família d'Imane Raissali.

Per cercar la recepta del cuscús autèntic, a 'La Recepta Perduda' Sílvia Abril es desplaça fins a Sabadell, al Vallès Occidental que és una de les comarques amb més població d'origen marroquí. A més, ho fa acompanyada d'un bon te verd amb menta, la beguda típica de la gastronomia àrab que es pren a qualsevol hora del dia i ben calent.

Un plat de matriarques

La maternitat és un símbol universal i en les famílies marroquines les mares sempre han estat els pilars fonamentals. Abans elles s'encarregaven dels fills mentre els marits treballaven en els sectors agrícoles, dels serveis o de la construcció. Aleshores les dones es quedaven a casa per preparar els menjars més típics de la seva gastronomia, com el cuscús. Al llarg del temps, aquesta recepta s'ha transmès de mares a filles fins a convertir-se en tot un referent generacional que varia d'especialitat segons cada família.

Un plat de matriarques

Sílvia Abril amb la mare d'Imane Raissali.

Similar a la cuina catalana

El cuscús és una recepta que es pot arribar a comparar amb la cuina catalana. Ambdues cultures utilitzen productes de la Mediterrània per l'elaboració dels seus plats, però la gran diferència rau en les espècies que s'afegeixen. Al Marroc és tradició adobar gairebé tots els plats - siguin de peix, carn o verdura- amb les que donen color intens i sabor picant. El cuscús s'acompanya de pebre negre, cúrcuma, gingebre, canyella i ras el hanout.

Similar a la cuina catalana

Sílvia Abril i la rapera Imane Raissali cuinant cuscús.

A 'La Recepta Perduda', la rapera Miss Raisa li ensenya a Sílvia Abril com fer cuscús. La recepta de la cantant també porta panses grogues, que aporten un toc dolç i de contrast al plat. Però a part dels ingredients, l'elaboració és crucial perquè surti bé. El pas més important sempre és remullar bé la sèmola per aconseguir una textura suau, i un temps de cocció idoni perquè el blat no quedi ni massa dur ni massa pastós.

Cuscús autèntic del Marroc: sabor i germanor en un mateix platCuscús autèntic del Marroc: sabor i germanor en un mateix plat
Ingredientes Preparación
  • Pollastre
  • Sèmola
  • Cigrons
  • Pastanaga
  • Carabassó
  • Carbassa
  • Ceba
  • Julivert
  • Pebre negre
  • Canyella
  • Gingebre
  • Cúrcuma
  • Ras el hanout
  • Panses grogues
  • Llimona
  • Mantega
  1. Pela i talla les cebes en juliana i col·loca-les en una olla amb un bon xorro d'oli de girasol
  2. Renta bé les panses i afegeix-les
  3. Afegeix un xic de sal, pebre, cúrcuma i gingebre
  4. Deixa fer a poc a poc fins que els ingredients estiguin tous
  5. Afegeix els cigrons ben nets a la olla
  6. Afegeix un got petit de sucre i una cullereta de canyella a la barreja
  7. Deixa-ho fins que els ingredients hagin absorbit tots els sabors
  8. Renta el pollastre amb aigua, suc de llimona i sal
  9. Pela i talla una ceba a quadrats
  10. Afegeix les espècies d'abans, mig got petit d'oli o julivert
  11. Sofregeix uns minuts
  12. Afegeix aigua i deixa-ho fins que el pollastre estigui ben fet
  13. Renta el cuscús amb aigua en un recipient
  14. Cola el cuscús i afegeix una cullereta de sal i 2 o 3 culleretes d'oli
  15. Remena bé i deixa secar
  16. Prepara el recipient del vapor del cuscús amb aigua bullint i afegeix el cuscús poc a poc
  17. Un cop cuinat, treu-ho de la cuscusera i posa-ho en un recipient
  18. Mulla-ho amb dos gots d'aigua i deixa-ho aixugar una mica
  19. Torna'l a posar a la cuscusera i deixa que es torni a cuinar una estona més
  20. Treu el cuscús, posa'l en un recipient i afegeix dues culleres de mantega
  21. Remena be perquè els grans de sèmola se separin
  22. Fes una muntanyeta de cuscús i deixa espai al centre per posar la ceba caramel·litzada amb les passes grogues, els cigrons i el pollastre
  23. Decora el plat amb canyella

Al final de la seva visita a Sabadell, Sílvia Abril compren la importància de transmetre els valors del cuscús a través de cuinar-lo. Com s'ha fet en cada comunitat és important mantenir l'essència de les arrels i, sobretot, conservar la recepta perquè arribi a les generacions que encara estan per venir. A més, no s'ha d'oblidar que el cuscús es menja en un únic plat en el qual tothom agafa la seva porció amb les mans i es crea un vincle de germanor.