Miquel Obiols: l'impulsor de la imaginació en els primers programes infantils de la televisió en català
- Miquel Obiols va innovar tant amb els seus contes i amb Terra d'escudella, Quitxalla i Pinnic, que la seva obra continua sent estudiada
- El guionista ha mort als 79 anys, el dia que en feia 65 de l'arribada de la TVE a Barcelona i 60 del primer programa en català
Per Miquel Obiols, mort aquest diumenge als 79 anys, la televisió va ser un mitjà idoni per a la seva imaginació desbordant. Els seus contes sortien de les planes dels llibres i prenien forma i so.
El 1977 s'estrena com a guionista de televisió amb Terra d'Escudella, amb Els Comediants i Josep Maria Vidal. Quan Obiols comença l'aventura al nou mitjà, té 32 anys, du l'herència dels Patufets llegits a casa, la fantasia dels herois de 'El capitán Trueno' o 'Robin Hood', l'excel·lent redacció de Rudyard Kipling, Julio Verne o Lewis Carroll.
S'havia esborrat de Farmàcia en contra de l'opinió familiar, ha fet Romàniques i ha fet de mestre de català durant deu anys. I acaba d'enlluernar el món editorial i els lectors amb 'Ai, Filomena, Filomena! i altres contes', obra de narrativa juvenil protagonitzada per una joveneta amb una gran imaginació, rebel i que reinventa el llenguatge. Un llibre que és de lectura obligatòria per a qui es vulgui dedicar a la narrativa infantil i juvenil.
El seu primer programa, el primer infantil en català a televisió
Miquel Obiols ens ha deixat el dia que TVE Catalunya ha fet 65 anys i les emissions en català 60. Ell va ser guionista i coordinador del primer infantil en català a televisió: Terra d'Escudella, un espai obert a la fantasia i la creativitat. Les ocurrències dels personatges o les seves peripècies, com la Filomena, sorprenien i divertien.
La inventiva d'Obiols permet a TVE Catalunya engegar la televisió infantil en català amb elements avantguardistes que la situen en la història de la televisió.
A partir de 1979 arriba Quitxalla, un espai on els nens i les nenes troben l'estimada sèrie "Els viatges de Mac i Àngela Bloc", dibuixos, actuacions musicals, titelles i circ. Obiols hi va sortir en pantalla en alguna ocasió, com quan els alumnes de l'escola de Cànoves van explicar com feien un hort.
Planeta imaginari, un programa innovador
Una de les grans sorpreses pel seu gran èxit és Planeta Imaginari. Si fins ara Miquel Obiols ha estat guionista, agafa també el timó de la nau com a director.
El programa explica les aventures surrealistes de Flip, interpretada per l'actriu Teresa Solé, i els habitants d'un altre planeta, amb contes, actuacions i música. Es va estrenar el 1983, i ningú no se la perdia: cada dissabte al matí el planeta tenia un aspecte diferent, també havien canviat els mobles de casa la Flip, i el tema generava una gran curiositat, generalment dividit en dos capítols. Alguns dels més exitosos van ser els dedicatds a les miniatures, la televisió o els ordinadors.
Gran lector de Lewis Carroll, l'autor d'Alícia al país de les meravelles, Obiols va dedicar dos capítols de Planeta imaginari a l'obra i l'autor, sota el títol genèric de 'Non sense'.
A més de fer guions per a televisió, Miquel Obiols no va deixar mai d'escriure. Dagoll Dagom va adaptar al teatre la seva obra La nit de Sant Joan, on ens expliquen el món màgic de les fogueres de la nit més llarga de l'any. Va publicar 'Tatrebill en contes uns', que va ser considerada el número 100 de 2000 obres del segle XX, per l'editorial Anaya.
Obiols va guanyar el premi Josep M. Folch i Torres el 1981, amb 'El tigre de Mary Plexiglàs', el Joaquim Ruyra 1986, el Crítica Serra d'Or i el premi de la Institució de les Lletres Catalanes 1988. Va treballar per a moltes revistes en català, entre les quals Cavall Fort.
Guanyador de dos Premis Ondas
Obiols va guanyar un Premi Ondas per Terra d'Escudella, i anys més tard, un altre per la sèrie tan innovadora Pinnic. Com a director, la va bastir com un espai amb dibuixos, d'aventures i animació, separades per ràfegues i pins audiovisuals de quatre minuts. Innovació ara no només en el guió o el plató, sinó també en les imatges, gràcies als efectes de les cada cop més modernes taules d'imatge.
Jocs visuals sempre relacionats amb el títol del programa, protagonitzat per quatre personatges, Tirant, Fanzina, Bumbum i Qualsevocosa, i una sintonia del grup Los rebeldes.
Com els grans creadors, Miquel Obiols té un premi propi: el que du el seu nom al Festival Audiovisual Miquel Obiols de Selfie-Autoretrat. La seva gran imaginació va entretenir i obrir la ment de la mainada des de finals dels anys 70, quan amb una sola televisió es maldava per mantenir viu el català. El llenguatge era per Miquel Obiols, vehicle d'expressió i matèria plàstica creativa. Mitjà i autor van deixar un llegat que potser encara no ha estat superat.