El temps d'atenció davant un ictus, clau en la recuperació dels pacients
- Vall d’Hebron duplica la taxa de recuperació gairebé total en pacients amb ictus amb la sala dedicada a aquesta malaltia
L'ictus és la primera causa de mort en dones i la segona en homes a Catalunya. Amb motiu del dia mundial d'aquesta malaltia, la unitat especialitzada sobre aquesta afectació de la Vall d'Hebron ha posat el focus en la importància d'una ràpida detecció i atenció per millorar la recuperació dels pacients en general.
De fet, la sala d'ictus del centre hospitalari ha aconseguit una recuperació clínica de gairebé total en el 48% dels pacients després de ser sotmesos a una trombectomia directa, davant del 27% dels pacients que segueixen el circuit tradicional. El Dr. Manel Escobar, director clínic del servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’IDI Vall d’Hebron, qui destaca que ha suposat el canvi en la manera de tractar l'ictus: "Ens permet oferir als nostres pacients una atenció més ràpida, eficient i personalitzada, la qual cosa es tradueix en millors resultats clínics i una major qualitat de vida".
El Dr. Carlos Molina, cap de la Unitat d’Ictus i Coordinador del Procés Ictus de Vall d’Hebron detalla les millores: "Gràcies al trasllat directe del pacient amb ictus a la sala d’angiografia, on es fa l'exploració i el tractament de manera immediata, dupliquem la probabilitat d'un bon pronòstic funcional dels pacients amb ictus més greus".
A més, aquesta sala One Step Ictus permet fer la trombectomia mecànica en un sol pas de catèter. Aquesta tècnica, menys invasiva i més precisa, permet obtenir millors resultats clínics i reduir el temps de recuperació del pacient, en comparació amb un procediment de trombectomia mecànica on són necessaris diversos passos per a la revascularització dels grans vasos amb oclusió.
Els joves també afectats
No obstant això, encara que els ictus afecten més la gent gran, també la poden patir els joves. És el cas de l'Albert Riera que va patir un ictus amb 37 anys. "Ets jove, fas esport, menges bé i de fa anys no he tingut res, et sents superfort i superbé, què t'ha de venir a tú un ictus!", explica encara sorprès. Això és el que va pensar l'Albert, diu, quan aquest juliol amb 37 anys va patir un ictus mentre feia esport al gimnàs.
"Vaig començar a notar que la meva visió estava tèrbola, no veia bé, dues coses del mateix color no les diferenciava i vaig començar a perdre força a la banda dreta...", detalla sobre els símptomes. Van trucar de seguida a l'ambulància, a l'hospital van confirmar que era un ictus i el van operar. Aquesta rapidesa va ser clau perquè li hagin quedat poques seqüeles.
“Podem duplicar el nombre de pacients amb bon pronòstic funcional si escurcem el temps dels tractaments“
"El més important és el temps. Cada minut que passa moren dos milions de neurones. Podem duplicar el nombre de pacients amb bon pronòstic funcional si escurcem el temps dels tractaments", calcula Molina.
La majoria dels ictus passen quan s'obstrueix una artèria i deixa d'arribar sang al cervell. Tot i que és més freqüent en gent gran, els metges alerten que qualsevol persona en pot patir un.
"Fins i tot a nens de mesos pocs anys els pot ocórrer, veiem que és una cosa que se sospita poc i que qualsevol persona, encara que sigui un nen cal portar-los a l'hospital ràpid", detalla Manuel Requena, neuròleg de la unitat d'Ictus de l'Hospital Vall d'Hebron.
L’ictus és actualment la segona causa de mortalitat a Espanya, la primera causa de discapacitat i s'espera que augmenti en un 35% en els pròxims deu anys. .