Enlaces accesibilidad
L'entrevista cafè d'idees

Devastació per la DANA: es podia haver evitat?

  • Els experts analitzen si algunes mesures de prevenció podrien haver evitat la catàstrofe a la Comunitat Valenciana
  • Protecció civil demana a la població que se sensibilitzi del risc d'inundació

Per
Multitud de vehicles afectats per les intenses pluges caigudes a causa de la forta DANA, aquest dijous a Catarroja (EFE/Manuel Bruque)
Multitud de vehicles afectats per les intenses pluges caigudes a causa de la forta DANA, aquest dijous a Catarroja (EFE/Manuel Bruque)

Arran dels efectes tan devastadors de la DANA a la Comunitat Valenciana i els testimonis fan que planegi una pregunta clau: es podia haver evitat?. Els experts creuen que sí si s'haguessin posat en marxa mecanismes de prevenció i autoprotecció, encara que matisen perquè ha estat un fenomen "extraordinari".

El risc d'inundació no s'ha tingut mai en compte amb els desenvolupaments urbanístics

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, Joan Manuel Vilaplana, director de l'Observatori de Georisc del Col·legi de Geòlegs i Geòlogues de Catalunya assegura que hi ha dos vessants fonamentals de prevenció. D'una banda, l'ordenament territorial, és a dir, com es configuren les construccions d'habitatges i altres infraestructures en el territori: "Hi ha manca de bona ordenació de territori. S'ha construït en zones inundables". Vilaplana és molt clar i considera que "el risc d'inundació no s'ha tingut mai en compte amb els desenvolupaments urbanístics".

Quines són les zones inundables a Catalunya?

Vilaplana ha fixat en un 15% les zones inundables a Catalunya: afecta 139.000 habitatges on viuen 700.000 persones. "El risc d'inundació és el risc natural més important de la Mediterrània. No podem abaixar la guàrdia", alerta.

En aquest sentit, l'expert explica que la informació de zones inundables és pública i es pot consultar. A més, diu que existeix una llei d'urbanisme que estableix la prohibició de construir en zones inundables. Un element que Vilaplana considera essencial com a prevenció és que en el registre de la propietat aparegui si l'habitatge està en zona inundable o no.

D'altra banda, els plans de protecció civil i d'autoprotecció com a mesures de prevenció són uns altres elements per a prevenir l'impacte d'aquests fenòmens com la DANA. Segons l'expert, a Catalunya "s'estan fent bé els deures". "Però ja veurem si en el moment de la catàstrofe si funcionaran aquests plans de risc d'inundació".

Tot i això, alerta que molts ajuntaments no disposen de molts plans o no estan actualitzats. "És fonamental", sentència Vilaplana. Segons les dades del Departament d'Interior, el 45,5% dels municipis a Catalunya que han de fer el pla de protecció civil per risc d'inundació obligatòriament el tenen pendent de revisió. És possible que en tinguin, però actualitzat. Un 43% sí que el tenen homologat. D'aquests municipis, la proporció de consistoris pendents d'actualitzar el pla d'inundació amb el risc alt o molt alt puja fins al 48,8%.

Què es pot fer per conscienciar la població?

Els experts reclamen pedagogia i simulacres perquè els plans contra inundacions siguin útils: "El ciutadà no sap què ha de fer quan es troba en una situació com aquesta". Per exemple, Vilaplana considera vital que es facin reunions entre les diferents administracions i entitats socials locals, tallers, simulacres.."igual que es fa amb la química i nuclears" perquè el risc d'inundacions "és el risc natural més important de la Mediterrània".

En aquest mateix sentit s'ha mostrat Sergio Delgado, subdirector de programes de Protecció Civil, demana consciència ciutadana del risc potencial que a Catalunya passi un desastre com a València. "Hi ha cert desconeixement de risc".

"És difícil que qui no ho ha viscut es faci a la idea que el seu carrer es pot convertir en un riu", admet que la gent pot desconèixer el risc d'inundació arran del desconeixement.

Delgado detalla on es troben les zones inundables a Catalunya: "Aquests fenòmens comencen a entrar a l'interior, tots hem de pensar en aquest risc d'inundació".

Com s'ha d'actuar davant del risc d'inundacions?

El primer és ser conscients del risc, la inundació es pot produir en qualsevol lloc on hi hagi risc. Pot ser en la capçalera d'un riu, en la part baixa... Quan comença a ploure, evitar moure's i quedar-se a l'interior d'un edifici. Si entra dins de l'habitatge o el centre, pujar a la part superior.

Protecció Civil: "Hi ha cert desconeixement de risc d'inundació"