Enlaces accesibilidad
Cinema

Eduard Fernández ens presenta la pel·lícula 'Marco'

  • L'actor ens parla d'un film sobre el cas d'Enric Marco, el portaveu de l'Amical de Mauthausen que es va inventar la història
  • "És qui millor explicava què passava a un camp de concentració, precisament perquè no hi havia estat", destaca el protagonista

Per
Cafè d'idees - Eduard Fernández ens presenta la pel·lícula 'Marco'

Eduard Fernández ens presenta la pel·lícula Marco, basada en el cas d'Enric Marco, qui fou portaveu de l'Amical de Mauthausen havent-se inventat la seva història al camp de concentració. "Era molt bon actor, però sobreactuava una miqueta", ha dit. El protagonista del film detalla que era un personatge "molt controvertit" però que alhora "no ha fet mal a ningú". "És qui millor explicava què passava a un camp de concentració, precisament perquè no hi havia estat", ha dit, argumentant que els que hi havien estat no ho explicaven arran del trauma.

En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga i Víctor Amela, explica que s'ha nodrit de la infantesa de Marco per poder interpretar millor el personatge, especialment en la faceta més personal: "M'imagino un nen de dos anys buscant un lloc al món", per bé que el lloc que volia era el de protagonista, ha dit. I és que l'impostor va néixer a un manicomi a Sant Boi de Llobregat, i va ser separat de la seva mare. Aquest entorn el podia portar a certs aspectes que recordessin un camp de concentració, ha afegit Fernández.

D'altra banda, explica que per la família va ser molt dur el descobriment del cas i admet que pot ser dura la pel·lícula, però justifica la seva tasca. "El cinema és el cinema. Quan faig un paper no puc jutjar el personatge. Intentes obrir escletxes i veure què li passa per dins. Donar-li humanitat", ha insistit sobre el rerefons. "La vida és molt bèstia, a tothom l'estima algú", ha afegit.

"La pel·li és un thriller sobre si arriba abans: Si l'Enric Marco a Alemanya per fer un discurs amb Zapatero, o Benito Bermejo per dir-li que és un farsant", ha afegit sobre l'historiador que va destapar el cas. Fernández també ha destacat que mai es va sentir culpable, i que justificava que bona part del seu relat era real.

El paper del supervivent Fermí Reixach

Al film també hi apareix un veritable supervivent dels camps de concentració com és Fermí Reixach, que no va perdonar mai Marco. "Va ser molt bonic i molt tendre. Ens va deixar al cap de poc d'acabar la pel·lícula", ha dit Eduard Fernández, recordant la seva participació en el rodatge. "Es va posar melancòlic", ha afegit.

Enric Marco i Manolo Vital

L'actor també explica si hi ha alguna similitud entre aquest personatge i el de Malono Vital, que interpreta al film El 47, i que va fer rodar amb tan sols un mes i mig de diferència. Fernández fuig el debat sobre si rebrà el Goya per algun d'aquests papers: admet que els premis els dona la gent anant al cinema, i també "els altres directors donant-me més treballs", ha dit.

Tot i trobar alguna petita similitud, admet que són personatges antagònics, un heroi i un antiheroi: "Són barcelonins, parlen castellà i català... però són gairebé cara i creu". "Un va mantenir, dins de la seva pobresa, una dignitat absoluta. L'altre és molt complex i necessita omplir un buit que mai n'hi ha prou", ha argumentat sobre un personatge "inacabable" des del punt de vista d'un actor.