Enlaces accesibilidad

Moringa: la planta més nutritiva de totes

  • El divulgador Birame Boye explica els beneficis de la moringa, una planta tropical 
  • Coneix com afectarà el canvi climàtic al rendiment dels cultius

Per
Va de Verd - La Moringa

Encara poc coneguda a Occident, la moringa es perfila com un aliment clau per als pròxims anys. A ‘Va de Verd’, Birame Boye, director de la Fundació Unió Solidària (FUS), destaca els seus múltiples usos i beneficis: medicinals, alimentaris i mediambientals. 

Boye comparteix dades sorprenents que posen de manifest les múltiples propietats d’aquest superaliment vegetal: “Les fulles de moringa contenen 15 vegades més potassi que els plàtans, 17 vegades més calci que la llet, 4 vegades més proteïnes que els ous i 25 vegades més ferro que els espinacs”. 

És per totes les seves propietats, doncs, que la moringa s’erigeix en un dels recursos naturals més versàtils i valuosos per aconseguir una dieta nutritiva i equilibrada.  

Origen i tradició 

La Moringa Oleifera Lam és un arbre tropical originari d'Àfrica i Àsia, conegut popularment com “l'arbre que mai no mor" per la seva gran capacitat de resistència a llargues sequeres.  

A països africans com Etiòpia, Kènia i Senegal, fa segles que s’utilitza per tractar més d’un centenar malalties, “com ara l’anèmia, l’ansietat, la bronquitis o les úlceres”, segons detalla el director de FUS. 

En moltes comunitats africanes, la moringa constitueix un element bàsic en la medicina tradicional, ja que s'usa per reforçar el sistema immunitari i millorar la salut general. 

Origen i tradició 

Recol·lecta de moringa.

Aparença i sabor 

Malgrat que la moringa pot arribar a créixer fins a 12 metres, també pot adaptar-se a la forma d’un arbust. Visualment, destaca per les seves fulles de color verd clar i les flors blanques. 

Boye menciona un plat típic del Senegal, el ‘mbuum’, que consisteix en cuscús amb fulles de moringa, les quals tenen un sabor lleugerament picant, similar al creixen. “A més de les fulles, també es poden consumir les llavors, flors i arrels de la moringa. No es desaprofita res”, assenyala. 

Com passa amb el matcha, és habitual trobar la moringa en forma de pols, ideal per preparar infusions o afegir-la a diferents receptes. A més, és un complement alimentari excel·lent per assegurar l’aportació diària d’energia i vitamines

Aparença i sabor 

La moringa en un test.

Purificació de l’aigua 

Les propietats antibacterianes de la moringa la fan també útil per a la purificació d'aigua en algunes regions tropicals i subsaharianes. S’estableix així, com a sistema de filtratge alternatiu i s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible.  

“El procés de potabilització es fa mitjançant la decantació: les partícules de moringa actuen com a filtres naturals, dipositant-se al fons d’un recipient”, explica Birame Boye. Així, un cop retirada la part sedimentada, l’aigua queda purificada i llesta per al consum.