Enlaces accesibilidad

Arròs a la sitgetana: la joia culinària del Garraf

Por
Arròs a la sitgetana: la joia culinària del Garraf
Arròs a la sitgetana.

Sitges, la joia de la comarca del Garraf, és coneguda per la seva vibrant vida cultural i festiva, la qual s'ha convertit en una part essencial de la seva identitat. Aquesta ciutat costanera, situada a la vora del Mediterrani, ha esdevingut un referent indiscutible tant nacional com internacional. Això és degut a esdeveniments com les celebracions de l'Orgull Gai o el famós Festival de Cinema de Sitges, que atreu cineastes i aficionats del gènere fantàstic i de terror.

A més de ser un destí turístic per la seva vida nocturna, el seu patrimoni arquitectònic i les seves magnífiques platges, Sitges també destaca per la seva rica i diversa oferta gastronòmica. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril es desplaça fins a la localitat per descobrir els secrets que amaga l'arròs a la sitgetana, un dels plats més emblemàtics de la cuina de la regió.

Sílvia Abril a Sitges, la joia de la comarca del Garraf

Sílvia Abril a Sitges, al Garraf.

L'ingredient secret de l'arròs a la sitgetana

L'arròs a la sitgetana és una combinació perfecta dels recursos del Garraf. Gràcies a l'esforç d'investigadors com Emerencià Roig i Raventós es va poder recuperar la recepta, a partir de les descripcions antigues trobades al llibre 'El Sitges dels nostres avis'. Allà s'explica que el plat originalment es preparava en una cassola de fang i combinava ingredients de la mar, com escamarlans, amb productes de la terra, com les salsitxes. Aquesta barreja feia que l'arròs fos ric en sabors i textures.

arròs a la sitgetana

Sílvia Abril fent arròs a la sitgetana.

El que poca gent sap és que un dels secrets de l'autenticitat del plat és l'ús de la malvasia de Sitges, una varietat de raïm exclusiva de la regió. La malvasia és coneguda des de l'edat mitjana per les seves propietats medicinals i ha estat mencionada en obres literàries com 'Tirant lo Blanc'. Aquesta varietat, que es cultiva a les vinyes del Penedès, aporta un to únic a l'arròs a la sitgetana, donant-li un sabor distintiu.

Arròs a la sitgetana: la joia culinària del GarrafArròs a la sitgetana: la joia culinària del Garraf
Ingredientes Preparación
  • 6 salsitxes
  • 9 gambes
  • 6 escamarlans
  • 18 cloïsses
  • 500 gr de costella de porc tallada a trossos
  • 2 sépies mitjanes tallades a daus
  • 1 ceba picada molt fina
  • 1 pebrot vermell tallat a daus
  • 4 tomàquets madurs ratllats
  • 100 gr de pèsols
  • 500 gr d'arròs
  • 100 gr de llard de porc
  • 1 got d'oli d'oliva
  • 1 got de malvasia de Sitges
  • 3/4 de litre de brou de carn
  • 3/4 de litre de brou de peix
  • 4 grans d'all
  • Ametlles torrades
  • Brins de safrà
  • Sal
  1. Posar oli i el llard de porc en una cassola, afegir la costella i deixar coure fins que agafi color
  2. Després incorporar la sépia i deixar coure fins que l'aigua de la sépia evapori
  3. Llavors afegir la ceba ben picada, el pebrot verd i el pebrot vermell
  4. Deixar sofregir una estona
  5. Incorporar el tomàquet escaldat (ben picat i sense llavors) i la malvasia, i deixar reduir
  6. Incorporar els pèsols i els brous i deixar coure fins que bulli, després incorporar l'arròs
  7. Per fer la picada, posar sal, safrà, ametlles i all en un morter i picar fins que quedi ben fi
  8. Incorporar la picada a la cassola i deixar coure durant 10 minuts
  9. Quan l'arròs comenci a bullir, afegir la sal
  10. Incorporar un escamarlà, una salsitxa i una gamba per persona i 3 cloïsses per ració
  11. Finalment posar la cassola al forn durant 5 minuts a 220 graus

En l'actualitat, diversos restaurants de Sitges han tornat a incorporar l'arròs a la sitgetana en els seus menús, que busca preservar aquest tresor culinari i oferir als visitants un tast autèntic del passat, fidel a les arrels tradicionals de la zona. Cada cullerada reflecteix la passió per la cuina, la dedicació dels xefs locals i l'amor pel mar que caracteritzen Sitges, una ciutat orgullosa de la seva gastronomia.