Enlaces accesibilidad

Dia Mundial de la UNESCO: Catalunya s'ha implicat, des dels anys 50, en el seu ideari

  • El 4 de novembre, Dia Mundial de la UNESCO, us mostrem exemples de la tasca dels grups d'Amics de l'organització a Catalunya
  • La Universitat Politècnica de Catalunya va ser la primera del món a obrir una Càtedra UNESCO: ho recordem amb l'Arxiu de TVE Catalunya

Por
La seu central de la UNESCO, a París: Catalunya s'ha implicat, des dels anys 50, en el seu ideari
La seu central de la UNESCO, a París: Catalunya s'ha implicat, des dels anys 50, en el seu ideari Chesnot/Getty Images

La UNESCO, Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, va molt més enllà de la declaració de patrimoni com a béns destacats. La seva finalitat és difondre arreu del món la ciència, la cultura i l'educació, i aconseguir la protecció dels drets humans i la pau.

A Catalunya trobem els grups dels Amics per a la UNESCO, que lluiten per la conservació del nostre patrimoni, mantenen activitats culturals i de suport al Tercer Món, i les càtedres UNESCO, formades a les universitats per a estudiar i investigar aspectes d'interès social i humà. L'Arxiu de TVE Catalunya conserva iniciatives que han donat molt bons fruits.

Els camins de ronda de la Costa Brava

La Costa Brava està vorejada per camins que haurien de ser del tot accessibles, però que sovint trobem tallats per finques privades, que no respecten els límits de les zones marítimes. Els Amics de la UNESCO de Palafrugell fa molts anys que estan implicats en la protecció d'aquests camins.

El grup continuava dos anys més tard la seva lluita per aconseguir que els 130 quilòmetres entre Blanes i Portbou es puguin fer a peu sense entrebancs, tal com ens va ensenyar l'espai informatiu Catalunya Avui.

Amics de la UNESCO reclama el pas pels camins de ronda

Actualment, els camins de ronda es poden seguir per gaudir tota la Costa Brava fins al Pirineu, però encara hi ha ajuntaments que no n'han fet retirar els tancaments o no els mantenen ben protegits contra caigudes.

Des de Manresa, ajut humanitari i cultural

A Impactes, el reportatge Solidaritat a distància ens va explicar com els Amics de la UNESCO de Manresa havien ajudat a aixecar un casal cultural a Bambilor, al Senegal. L'associació tenia projectats també un dispensari i una biblioteca en aquest poble proper a Dakar, agermanat amb la capital del Bages.

L'aniversari de la UNESCO a TVE Catalunya

El programa Tres per quatre ens va presentar els Amics per a la UNESCO de Barcelona, fundada el 1958. A més de difondre els ideals la pau, mitjançant l'educació i la ciència, ha treballat sempre per la diversitat cultural i la defensa de la llengua i cultura catalanes.

L'entitat va acollir representants de clubs UNESCO d'arreu del món quan es preparava la constitució de la federació que agrupa tots els clubs del món. Quan l'organisme internacional va fer 40 anys, TVE Catalunya en va oferir un reportatge extens i vam conèixer més àmpliament la tasca dels Amics per a la UNESCO de Barcelona.

Amics per a la UNESCO de Barcelona va rebre la Creu del Sant Jordi el 1992 la Medalla d'Honor de Barcelona, el 2004. Com hem dit, la defensa i la difusió de la cultura catalana també ha estat un dels seus objectius. Per exemple, el 1978 ja van aconseguir que sortís en català la revista El Correu de la UNESCO, editada a la seu de l'organització a París. Llavors, la publicació arribada a tot el món en paper.

La primera Càtedra UNESCO del món es va crear a Catalunya

Són centenars les càtedres UNESCO que han existit i existeixen al món, unitats de docència i recerca establertes a les universitats, institucions d'ensenyament superior o centres científics, d'excel·lència acadèmica, que comparteixen els objectius de l'organització. Es cuiden d'activitats docents i de fer divulgació. Ara a Catalunya n'existeixen d'Humanitats i Ciències Socials i de Ciències i Enginyeries, radicades a una desena d'universitats i a l'Institut d'Estudis Catalans.

I la primera, de centenars d'arreu del món, va ser la de Mètodes Numèrics de la Universitat Politècnica de Catalunya. Conservem les imatges de la inauguració de la part dedicada enginyeria, el 1992.

Nou Centre Internacional de Mètodes Numerics en Enginyeria

El dia mundial del Patrimoni Audiovisual

Fa uns dies commemoràvem el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el 27 d'octubre, data que va coincidir amb dues efemèrides importantíssimes per a TVE Catalunya: 65 anys de la primera emissió des dels estudis de Miramar i 60 anys del primer programa en català a televisió.

El dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el va instituir la UNESCO per tal d'impulsar la catalogació i conservació del so i la imatge, un valor col·lectiu

L'ampli patrimoni de la UNESCO a Catalunya

Catalunya compta amb 7 elements inscrits a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Un patrimoni viu que es transmet de generació en generació i ens aporta sentiment d'identitat i és essencial per a la diversitat i la creativitat. Són la Patum de Berga, els castells, la dieta mediterrània, l'art de la pedra seca, l'ofici dels raiers, el toc manual de campanes i les Festes del Foc dels Pirineus. Déu n'hi do!

Pel que fa al patrimoni material català reconegut per la UNESCO, potser és més conegut, però també ben impressionant: inclou 6 conjunts monumentals: l'obra d'Antoni Gaudí, el monestir de Santa Maria de Poblet, el Palau de la Música Catalana i l'Hospital de Sant Pau, l'art rupestre mediterrani, el conjunt romà de Tàrraco i les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Els frescos romànics tornen a lluir a Sant Climent de Taüll