Tots els municipis hauran de tenir un pla de protecció civil abans de dos anys
- La Generalitat aprova un paquet de mesures per actualitzar els protocols de Protecció Civil
- El departament de Territori revisarà les activitats en zones inundables i actualitzarà els mapes de risc
El Govern pren nota del darrer episodi de pluges torrencials provocat per la DANA i actualitza el model de Protecció Civil de Catalunya. L'objectiu és estar "millor preparats" davant els efectes del canvi climàtic. Una de les prioritats és que tots els municipis disposin en el termini màxim de dos anys plans locals de protecció civil homologats.
De fet, el 9% dels catalans viuen en zones inundables. A Catalunya des de fa una dècada els municipis de més de 20.000 habitants i considerats de risc especial tenen l'obligació d'elaborar un pla d'emergència.
En total són 521: però l'11% no en té, com en el cas de Badalona, Rubí, Vilassar de Mar i Montcada i Reixac. Asseguren que estan en tràmits d'aprovació. Altres municipis com Terrassa, amb dues rieres, té el pla fet i actualitzat.
Una resposta més ràpida
Les mesures han estat abordades pel consell executiu d'aquest dimarts encapçalat pel president de la Generalitat, Salvador Illa. Aquest dilluns Illa advertia que tot i que el pla de protecció civil actual "funciona bé" sempre "hi ha marge per millorar els protocols i posar al dia els recursos". La consellera d’Interior, Núria Parlon, serà qui s’encarregarà de promoure una revisió del pla.
A la roda de premsa de Govern, la portaveu Sílvia Paneque, ha destacat la importància d'una reacció "més ràpida i eficient" davant episodis com el de la DANA d'aquesta setmana.
Un altre eix de millora passa per dotar la Direcció General de Protecció Civil dels efectius necessaris per donar el suport tècnic i coordinar i supervisar la coherència de les mesures que s’adoptin.
Revisió de les activitats en zones inundables
També es revisaran totes les activitats, tant econòmiques com residencials, que es duen a terme en zones inundables. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, s’encarregarà d’aquesta tasca que inclourà la revisió “de tots els casos que puguin generar més perill”.
En aquest sentit, Paneque ha destacat la importància d'actualitzar els mapes de risc de les zones inundables. Ara bé, sobre la possibilitat d'obligar a desallotjar habitatges i activitats amb risc d'inundació ha deixat clar que legalment no es pot procedir al que es coneix com a "desconstrucció". El Govern aposta per alternatives de "compensació".
“🏛️ @SilviaPaneque assegura que el Govern no es planteja la "deconstrucció" d'habitatges i activitats en zones de risc d'inundació per motius "legals" | @RTVECatalunya
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) November 5, 2024
➕ Info: https://t.co/St0NFMjcD9 pic.twitter.com/yXxyJdu5EK“
14 milions per desplegar l'estratègia
El Departament d'Interior i Seguretat Pública de la Generalitat aprovarà una dotació econòmica de 6 milions d'euros del fons de contingència de 2024 i ha de preveure en els pressupostos de 2025 a 2027 les consignacions necessàries per import de 14 milions d'euros per al desplegament de l'estratègia per al desenvolupament de la protecció civil local a Catalunya 2025-2027.
En la mateixa línia, també serà l'encarregat de revisar els protocols d'actuació per a afrontar situacions de catàstrofe. Territori encarregarà a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) completar la cartografia de les zones inundables de Catalunya i delimitar el domini públic hidràulic.
D'altra banda, s'impulsarà una línia d’ajudes econòmiques per tots els afectats per la DANA a Catalunya, i que inclouran zones com el parc Agrari del Llobregat. Aquestes ajudes seran paral·leles a les que previsiblement el Consell de Ministres anunciarà també dimarts.