La pluja d'octubre fa pujar les reserves als embassaments
- Les conques internes estan al 32% de capacitat
- La conca de l'Ebre, al 63% de capacitat
- Riudecanyes, el que més ha pujat en menys d'un mes
La DANA i la pluja dels últims dies deixen un repartiment desigual de les reserves d'aigua a Catalunya. Si bé, a les conques internes ha permès duplicar les xifres respecte fa un any, mentre que al litoral i prelitoral no s'han deixat notar tant.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha advertit al Parlament que "ha servit per guanyar dies" i que "si no plogués més no entraríem en fase d'excepcionalitat fins al mes de març".
La conca d'Ebre es troba en un 63 % de la seva capacitat, però fa un any no superava el 33 %. A les conques internes, les proporcions són similars. Aquests dies, voregen el 32 % mentre que fa un any se situaven al 19%.
El pantà de Foix és el que està més ple a Catalunya. És un pantà petit, té una capacitat de 4 hm³ i aquest dimecres en té 3,79 hm³. Està al 101%, i ja fa dies que desembassa aigua des de fa dies.
L'embassament que més ha sorprès aquests últims dies és el de Riudecanyes. El dijous 31 d’octubre estava al 0,6% i aquest percentatge en una setmana s'ha duplicat: aquest dimecres arriba al 12%. També és petit la seva capacitat màxima és de 5,32 hm³, i s'omple amb 0,63 hm³. Fa un mes n'hi havia només 0,09 hm³.
Un altre pantà que ha doblat la seva capacitat és el de Sau. Aquest dimecres voreja els 47 hm³, mentre que fa una més només comptava amb 20.
Tot plegat, es deu al fet que a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, entre el divendres 25 d’octubre i el dilluns 4 novembre, aquest episodi de pluja associat a la DANA ha acumulat de 200 a més de 440 litres per metre quadrat.
A la resta de Catalunya, tret dels aiguats del litoral i prelitoral de Barcelona, la pluja acumulada aquests 10 dies no ha estat tan abundant. Ara bé, l’octubre ha estat un mes plujós a gran part del territori (ha plogut més del doble de la mitjana climàtica) i sobretot ho ha fet a les capçaleres dels rius pirinencs que drenen cap als embassaments tant de la Conca de l’Ebre com de les Conques Internes.