Enlaces accesibilidad
DANA

La pluja d'octubre fa pujar les reserves als embassaments

  • Les conques internes estan al 32% de capacitat
  • La conca de l'Ebre, al 63% de capacitat
  • Riudecanyes, el que més ha pujat en menys d'un mes

Per
Estat del pantà del Foix després dels episodis de pluges de la DANA
Estat del pantà del Foix després dels episodis de pluges de la DANA

La DANA i la pluja dels últims dies deixen un repartiment desigual de les reserves d'aigua a Catalunya. Si bé, a les conques internes ha permès duplicar les xifres respecte fa un any, mentre que al litoral i prelitoral no s'han deixat notar tant.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha advertit al Parlament que "ha servit per guanyar dies" i que "si no plogués més no entraríem en fase d'excepcionalitat fins al mes de març".

Els embassaments de les conques internes arriben al 32%

La conca d'Ebre es troba en un 63 % de la seva capacitat, però fa un any no superava el 33 %. A les conques internes, les proporcions són similars. Aquests dies, voregen el 32 % mentre que fa un any se situaven al 19%.

El pantà de Foix és el que està més ple a Catalunya. És un pantà petit, té una capacitat de 4 hm³ i aquest dimecres en té 3,79 hm³. Està al 101%, i ja fa dies que desembassa aigua des de fa dies.

L'embassament que més ha sorprès aquests últims dies és el de Riudecanyes. El dijous 31 d’octubre estava al 0,6% i aquest percentatge en una setmana s'ha duplicat: aquest dimecres arriba al 12%. També és petit la seva capacitat màxima és de 5,32 hm³, i s'omple amb 0,63 hm³. Fa un mes n'hi havia només 0,09 hm³.

Un altre pantà que ha doblat la seva capacitat és el de Sau. Aquest dimecres voreja els 47 hm³, mentre que fa una més només comptava amb 20.

Tot plegat, es deu al fet que a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, entre el divendres 25 d’octubre i el dilluns 4 novembre, aquest episodi de pluja associat a la DANA ha acumulat de 200 a més de 440 litres per metre quadrat.

Els embassaments de les conques de l'Ebre escalen al 65%

A la resta de Catalunya, tret dels aiguats del litoral i prelitoral de Barcelona, la pluja acumulada aquests 10 dies no ha estat tan abundant. Ara bé, l’octubre ha estat un mes plujós a gran part del territori (ha plogut més del doble de la mitjana climàtica) i sobretot ho ha fet a les capçaleres dels rius pirinencs que drenen cap als embassaments tant de la Conca de l’Ebre com de les Conques Internes.