Enlaces accesibilidad
Alertes

Com funciona el sistema d'alerta al mòbil?

  • A Catalunya està actiu des de febrer de 2023, però no es va fer servir fins l'agost
  • El sistema d'alertes ve imposat per una Directiva europea

Per
ES-Alert: com funciona el sistema d'alerta en el mòbil en cas d'emergència. 
Missatge del ES-Alert rebut al mòbil el passat 4 de novembre

Molts veïns, residents i visitants, del Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, i la Selva van rebre un missatge al mòbil acompanyat d'un senyal acústic. Una alerta que enviava Protecció Civil a les comarques afectades per la pluja intensa el dilluns 4 de novembre. Aquest sistema permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d'emergència.

Del sistema d'alertes a Catalunya s'encarrega Protecció Civil, però ve imposada per la Directiva 2018/1972, del Parlament Europeu i del Consell, que obliga a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta basats en telefonia mòbil. A Espanya, la gestió es va transferir a la Generalitat.

Com arriba a tothom?

Es tracta de l'ES-Alert, un protocol de difusió i recepció d'alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l'emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura.

És un sistema accessible per a tothom, independentment de la companyia de telèfon mòbil de què disposi cadascú. No suposa cap cost per a l'usuari, sigui resident local, visitant o estranger.

Un sistema que ha generat certes reticències o desconfiança per alguns ciutadans en termes de privacitat. Alguns usuaris creuen que el Govern té accés al teu número de telèfon sense el teu permís i altres es pregunten si és possible bloquejar aquest tipus d'alertes. Des de VerificaRTVE expliquen que Ministeri de l'Interior no controla als destinataris. El sistema d'alertes no utilitza el número de telèfon per a enviar el missatge, sinó que es tracta d'un sistema “cec” que envia les alertes a les targetes SIM directament quan es trobin dins de la zona afectada.

El 2022, primers simulacres

Durant el darrer trimestre del 2022 s'han fet proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre. A les Comarques de l'Alt Pirineu i Aran i Lleida es van fer el 28 de febrer, a les Terres de l'Ebre, Tarragona i Penedès, el 12 d'abril. A les comarques gironines i Catalunya Central, el 27 d'abril o a Barcelona el 31 de maig.

Des de quan està operatiu?

El sistema està operatiu a partir de l'1 de febrer de 2023. La primera vegada que es va fer servir va ser en un enviament d'alerta per un incendi forestal al Perelló 1 agost 2023. El foc avança en direcció a la mar, cremava "amb alta intensitat" les illes forestals i va saltar a camps de cultiu amb focus secundaris les urbanitzacions Aliga, Racons i Bocatxa i altres cases. Per això, la Generalitat va decidir enviar l'alerta massiva pel Pla Infocat.

Què s'ha de millorar?

Aquest sistema, però, no és infal·lible. Cal que la població sàpiga com actuar. La consellera d'Interior, Núria Parlon, considera que "hi ha recorregut de millora" a les fases prèvies de les alertes. "Volem reforçar el treball previ amb les escoles, per tenir clar protocol i saber interpretar-les, (...) fer simulacres, exercicis previs", ha dit en roda de premsa aquest divendres.

Protecció Civil farà un altre simulacre el 4 de desembre de 2024 al polígon Nord, se simularà un accident greu a la instal·lació de Repsol que comportarà el confinament de la població. "Demanarem que la població faci aquest exercici i practiquin durant el simulacre", ha detallat la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany. Hi haurà desplegament operatiu i del Pla.