4 verdures perfectes per plantar aquest hivern
- Pere Puigbert i Àlex Rodríguez, experts en horticultura, mostren quatre verdures ideals per cultivar en l'estació més freda de l'any
- Descobreix els millors trucs per regar les plantes
Quines verdures són les millors per cultivar al nostre hort aquest hivern? Al programa ‘Va de Verd’, presentat per María Gómez i disponible a RTVE Play, l’agricultor Pere Puigbert i el creador digital de contingut sobre ecologia i agricultura, Àlex Rodríguez, mostren quines són les ideals.
Cols
Les cols són les reines de l’hivern i a països com França i Alemanya les tenen molt preuades. Són molt resistents al fred i poden sobreviure a temperatures de fins a -3 graus. Tenen molts beneficis per la nostra salut, gràcies al seu alt valor nutritiu i les vitamines, minerals i proteïnes que aporten.
A més, resisteixen a les plagues i malalties. Tot i això, s'enfronten a un problema i és que els ocells i caragols se les mengen. Per poder-ho prevenir, Àlex Rodríguez dona dues solucions: lligar trossos de paper de plata en un fil que travessi l'hort i fer molinets amb ampolles de plàstic i col·locar-los sobre pals per on es plantin les cols. Així quan girin amb el vent faran soroll i espantaran els animals.
Faves
La fava és una verdura lleguminosa que ajuda a donar nitrogen a la terra. És molt sana per la nostra vista i músculs, és antioxidant i també ajuda el sistema immunitari i el nerviós. A part, és beneficiosa per les dents i els ossos.
A més a més, les faves són molt fàcils de collir. Es planten entre finals de tardor i principis d’hivern, malgrat que només les podem gaudir uns pocs mesos. Tot i això, es poden elaborar plats boníssims per degustar durant la temporada com les faves ofegades o a la catalana.
Escarola
L'escarola també aguanta les baixes temperatures. Aquesta verdura ideal per a les amanides es pot menjar tot l’hivern. És bona per la nostra digestió, millora la salut de les ungles, els cabells, la pell, els ossos i també les dents.
Una vegada plantada, l'agricultor Pere Puigbert aconsella tapar-la entre 12 i 15 dies perquè quedi més blanca i així sigui més tendre.
Bledes
Les bledes són molt riques en ferro, minerals, calci, magnesi i en les vitamines A, C i K i es poden tindre cultivades durant tot l’hivern. Tots coneixem les bledes típiques verdes fosques, però no són les úniques que hi ha. Podem trobar bledes de diferents colors com vermelles, ataronjades i, fins i tot, grogues!
A l’hora de collir les bledes tenim dues opcions: tallar tota la mata o anar traient-li les fulles. Un dels beneficis de plantar aquesta verdura és que quan els tallem les fulles per collir-les, aquestes tornen a créixer fins que arriba la calor i la planta s'acaba espigant.
Ara que ja les saps, quina verdura t'animes a plantar aquest hivern?