Marina Rossell, cantautora: "Em vaig sentir molt incòmoda"
- La cantautora Marina Rossell va tenir una disputa amb l'exministre Martín Villa durant la Transició
- Descobreix per què Joan Pera va passar tres dies a la presó
Marina Rossell, cantautora catalana, destaca per la seva trajectòria artística tant a Espanya com a l’estranger. La seva veu i el seu compromís social la van portar a formar part de la resistència cultural catalana davant la Dictadura durant la Transició.
La implicació que va tenir formant part de l'oposició del règim franquista la va comprometre a situacions imprevistes i violentes. En concret, amb l'exministre i governador de Barcelona, Martín Villa. ''Em vaig sentir molt incòmoda'', comenta a 'La Trampa', quan fa referència a un incident que va tenir amb el polític català. L’artista explica al programa presentat per l'humorista Pep Plaza com va viure aquesta disputa.
L'empresonament de Els Joglars
L'any 1977, alguns dels actors d'Els Joglars, una companyia de teatre catalana, van entrar a la presó després de representar l'obra 'La Torna' acusats per injúries a l'exèrcit. L'agost de l'any següent, Marina Rossell va ser convidada al festival que feia cada any el periodista Luis del Olmo al municipi de Roda de Barà, on va cantar un tema en homenatge al grup empresonat, mentre l’autoritat franquista que va donar l'ordre d'empresonament, Martín Villa, hi era present.
“Hi va haver follón“
Rossell va interpretar una cançó amb una estrofa dedicada a Els Joglars: "Les ninetes ploren, ploren de tristor, perquè Els Joglars són a la presó". ‘’Hi va haver follón’’, recorda la cantant a ‘La Trampa’.
L'artista explica al programa que va haver de saludar al ministre després de l’actuació i que li va assegurar que ell no els havia ficat a la presó. Mentre ella parlava sobre l’actuació amb Villa, els guàrdies del governador de Barcelona a cada costat de la cantant. En aquesta posició, i sense que el polític ho pogués veure, la van colpejar amb el colze a l’altura de les costelles ‘’molt profundament’’.
El ‘’contra festival’’ d’Eurovisió
La cançó sobre Els Joglars de Marina Rossell és un exemple de la resistència cultural davant de la Dictadura. La cantautora, al costat d’altres artistes, va continuar utilitzant la seva música com a eina de lluita contra la repressió. De fet, va participar en un ‘’contra festival’’ d’Eurovisió a Brussel·les l'any 1979. ‘’Eurovisió era un festival molt franquista’’, comenta Rossell. En aquell moment, molts dels països que hi participaven en el concurs pertanyien a dictadures.
Aquests actes demostren com Rossell es va convertir en la veu de la resistència franquista, però la seva comesa social va més enllà de la Transició amb cadascuna de les cançons i interpretacions que ha fet durant tota seva carrera musical.