Enlaces accesibilidad
Recerca

La Setmana de la Ciència planteja els límits ètics de la recerca

  • L'objectiu és fomentar vocacions científiques, en especial entre els més joves
  • Posa en valor efemèrides rellevants, com el centenari del naixament d'Oriol de Bolòs

Per
Cartell de la 29a Setmana de la Ciència
Cartell de la 29a Setmana de la Ciència

Torna la Setmana de la Ciència amb una programa d'activitats gratuïtes a tota Catalunya. És una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)  que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

Del 8 al 17 de novembre, ofereix jornades de portes obertes, tallers, cinefòrums, xerrades, exposicions i esdeveniments virtuals per apropar la ciència a tothom, en especial als joves per fomentar-los vocacions de recerca.

L' ètica en la recerca per combatre la desinformació | LOURDES GATA

El fil conductor de la 29 a edició és l’ètica en la ciència i la tecnologia. Les descobertes científiques i les innovacions tecnològiques tenen un gran impacte en la societat, per aquest motiu, conviden a reflexionar sobre la importància d'establir els límits ètics en la recerca i la seva aplicació en àmbits com, per exemple, la biotecnologia o la Intel·ligència Artificial i en els recursos naturals, com ara l’energia o l’aigua.

Acostar la ciència utilitzant un llenguatge senzill

Així mateix, destaquen algunes efemèrides científiques, com els centenaris dels naixaments d'Oriol Bolòs, botànic català; Bette Nesmith Graham, disenyadora industrial i  inventora del corrector líquid Liquid Paper i Jean Valentine, desxifradora de codis, qui durant la Segona Guerra Mundial va treballar a Bletchley Park per interceptar les comunicacions alemanyes.

D'altra banda, alguns dels espais que obren les seves portes són el Museu de les Ciències Naturals de Barcelona, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya o la central hidràulica de Cal Mariner de Girona.

Amb motiu de l'esdeveniment, la setmana del 13 de novembre se celebrarà el dia de la Ciència a les Escoles, que comptarà amb quatre sessions encapçalades per investigadores de diferents disciplines. A més a més, el dia 15 tindrà lloc la final del concurs de monòlegs del Club de la Ciència, que promou la comunicació científica de forma amena i comprensible. L'acte es realitzarà al paranimf de la Universitat de Vic.

Aliança entre recerca i política per combatre el negacionsime climàtic

Durant l'acte inaugural de la Setmana de la Ciència Josep Rull, president del Parlament, ha lamentat els danys causats per la dana al País Valencià i ha criticat a aquells qui neguen el canvi climàtic. En aquesta línia, ha insistit que la “política bona i ben entesa” és la que orienta les decisions d'acord amb dades i evidències. Per això, ha apel·lat l’aliança amb la ciència i la tecnologia des de les institucions per fer front els desastres naturals, com la gota freda.

Josep Rull a l'acte inaugural de la Setmana de la Ciència

Josep Rull a l'acte inaugural de la Setmana de la Ciència

Rull ha destacat la Intel·ligència Artifical i la seva governança com a repte en el que treballar. Per aquest motiu, ha recordat que el Parlament compta amb el Consell Assessor sobre Ciència i Tecnologia, un òrgan parlamentari que facilita assessorament a la cambra en els àmbits esmentats. També ha esmentat la capacitat de Catalunya per a crear coneixement científic i ha posat en valor iniciatives com la Setmana de la Ciència, que incentiven el coneixement científic en un panorama on el negacionisme climàtic és el protagonista.