Recepta d'un deliciós biquini de pernil dolç i formatge a Barcelona
- Sílvia Abril va fins al barri d'Horta a Barcelona per descobrir una recepta senzilla però alhora deliciosa: el biquini
- També descobreix el biquini, la peça de roba que es venia de contraban en el franquisme
Si es tracta d'elaborar una recepta fàcil i ràpida, el primer que ve al cap són els entrepans. El biquini, per exemple, és tot un clàssic a la cuina catalana, reconegut per la seva senzillesa però alhora pel seu gust exquisit. Alguns són tan moderns que porten trufa, pernil salat o sobrassada, però el típic de tota la vida és el de pernil dolç i formatge. A 'La Recepta Perduda', Sílvia Abril busca al barri d'Horta com fer el millor biquini de Barcelona.
Origen del nom 'biquini'
El 1953 a l'avinguda Diagonal de Barcelona va néixer la mítica sala de festes i concerts, la Sala Bikini. Aquest espai comptava amb una part exterior amb minigolf i una pista de bitlles, però va agafar renom sobretot per ser un local que venia els millors sandvitxos de pernil i formatge de la ciutat. De la fama rebuda se'ls va donar el nom de biquinis, una recepta que ha existit fa dècades i avui dia encara perdura. Els biquinis no són una moda i, a part que són fàcils i barats, te'ls pots menjar a qualsevol hora del dia.
Però la paraula biquini no només respon al nom d'un plat, sinó també al d'una peça de roba. És un banyador que antigament portaven les dones que s'atrevien a ensenyar els seus cossos. D'aquí que en plena època franquista, el biquini agafés connotacions històriques i de rebel·lió. Segons el periodista cultural i gastronòmic Òscar Broc posar 'Bikini' com a nom de la sala de concerts va suposar tot un desafiament a la moral establerta.
La senzillesa dels seus ingredients
Tot i que en els seus inicis era un plat molt modern, més tard es va convertir en tot un oblidat de les cartes dels restaurants. Actualment, es poden trobar varietats molt sofisticades d'aquest plat amb ingredients que sorprenen com la trufa o la sobrassada. Però un biquini bàsic només porta quatre ingredients: pa de motlle, pernil dolç, formatge i una mica de mantega. Sílvia Abril descobreix que els formatges que més bé acompanyen al pernil dolç són aquells que es fonen bé i formen un fil quan separes les dues meitats del biquini, com per exemple el 'gruyère', l'emmental, el havarti, el brie...
Com fer un bon pa de motlle
A més, a 'La Recepta Perduda', la fornera Mònica Gregori de l'Obrador dels Quinze ensenya com fer pa de motlle de qualitat, l'ingredient base del biquini.
- Barreja 1'3 kg de farina amb aigua i amassa.
- Deixa reposar 20 minuts.
- En un pot afegeix 6 cullerades de llet en pols, 6 de sucre, 3 de sal, 1 de llevat i 3 de massa mare.
- Incorpora els ingredients anteriors a la massa reposada.
- Afegeix uns 60 grams de mantega i barreja.
- Deixa-la reposar 3 hores.
- Talla dues porcions en forma de rectangle.
- Posa-les dins els motlles del forn i deixa-les reposar 1 h i mitja.
- Forneja 35 minuts a 230 graus.
Un cop fet el pa, la Mònica i la Sílvia preparen els biquinis per poder-los gaudir amb la família. Fan el clàssic de pernil dolç i formatge, el menorquí amb sobrassada i formatge de maó i el de pernil serrat i brie.
Ingredientes | Preparación |
---|---|
|
|